جستجو
رویداد ایران > رویداد > علمی > (تصاویر) اسب سورایا؛ اسبی پرتغالی و کمیاب که زیباترین رنگ جهان را دارد

(تصاویر) اسب سورایا؛ اسبی پرتغالی و کمیاب که زیباترین رنگ جهان را دارد

«اسب سورایا» یک اسب پرتغالی به رنگ کهر است که اکنون تقریبا به مرحله انقراض رسیده است. این اسب ویژگی‌ها و ظاهر بسیار زیبایی دارد، اما به نظر می‌رسد در ایران تقریبا ناشناخته است. برای دیدن تصاویر و دانستن ویژگی‌های این اسب ادامه مطلب را بخوانید.

«اسب سورایا» نژاد کمیاب اسب بومی در بخش شبه جزیره ایبری، در حوضه رودخانه سورایا در پرتغال است. سورایا به دلیل ویژگی‌های ابتدایی‌اش، از جمله نمای محدب و رنگ‌بندی کهر با نشانه‌های ابتدایی شناخته شده است.

در مورد منشأ آن، نظریه‌ای توسط برخی از نویسندگان ارائه شده مبنی بر اینکه که سورایا از نوادگان اسب‌های بدوی متعلق به جانوران وحشی طبیعی ایبریای جنوبی است. 

مطالعات در حال حاضر برای کشف رابطه بین سورایا و انواع مختلف اسب وحشی و همچنین ارتباط آن با سایر نژاد‌های شبه جزیره ایبری و شمال آفریقا ادامه دارد.

خصوصیات اسب سورایا

نژاد سورایا بین ۱۴۵ تا ۱۵۰ سانتی متر ارتفاع دارد، اگرچه برخی از آن‌ها به اندازه ۱۳۰ سانتی متر قد دارند. سر این اسب بزرگ، محدب و با گوش‌های دراز است. 

گردن باریک و دراز، شانه بلند و کفل کمی شیب‌دار است. پا‌های این اسب قوی با پاستر‌های بلند و سُم‌های متناسب است. این اسب‌ها استقامت خوبی دارند و نگهبانان خوبی هستند و با علوفه نسبتا کم رشد می‌کنند. آن‌ها به این شهرت دارند که خلق و خوی مستقلی دارند، اما قابل تحمل هستند.

در اسب‌های بالغ، نحوه قرار گرفتن مو‌ها می‌تواند نشانه‌های ستاره‌ها و پرچم‌ها را روی گردن و سینه ایجاد کند. همچنین به دلیل قرار گرفتن مو‌های اسب به یک سمت، کره‌های تازه متولد شده می‌توانند خطوط راه‌راه داشته باشند که یادآور راه راه‌های گورخری است. استاندارد نژاد اسب این را «سکته مو» می‌نامند. 

تاریخچه اسب سورایا

اگرچه مشخص است که سورایا در قسمت جنوبی شبه جزیره ایبری توسعه یافته، اما این نژاد تا قرن بیستم منزوی و برای علم ناشناخته بود. با وجود نبود مستندات، تلاش‌هایی برای بازسازی تاریخ این اسب صورت گرفته است. تصاویر هنر دیواری دوران پارینه سنگی در منطقه اسب‌هایی را شبیه به سورایا، با نشانه‌های گورخر مانند به تصویر می‌کشند.

نژاد سورایا تا سال ۱۹۲۰ در تاریخ گم شد، تا اینکه دکتر «روی دی آندراده» جانورشناس و دیرینه شناس پرتغالی برای اولین بار در طول یک سفر شکاری در زمین‌های پست پرتغال با اسب سورایا روبرو شد. 

این گله باقی مانده از اسب‌های بدوی به زندگی وحشی خود در این مناطق پست ادامه داده بودند، مناطقی که تقریباً غیرقابل دسترس بودند و تا اوایل دهه ۱۹۰۰ به عنوان شکارگاه توسط خانواده سلطنتی پرتغالی مورد استفاده قرار می‌گرفتند. 

آن‌ها جانوران بومی مقاومی محسوب می‌شدند که در زمین‌های کشت نشده و باتلاق‌های نمکی در دره‌های رودخانه‌های محلی زندگی می‌کردند. برای قرن‌ها، کشاورزان دهقان منطقه گاهی اسب‌ها را می‌گرفتند و از آن‌ها برای کار‌های کشاورزی از جمله خرمن کوبی و گاوداری استفاده می‌کردند.

در مارس ۲۰۰۴، گله کوچکی از اسب‌های سورایا در املاک خصوصی وقف شده آزاد شد تا این اسب‌ها بتوانند مانند اجدادشان کاملاً وحشی زندگی کنند. پناهگاهی که برای آن‌ها ایجاد شده در منطقه Vale de Zebro در جنوب غربی پرتغال است، یکی از مکان‌هایی که به این دلیل به این نام خوانده می‌شود، زیرا پیشینیان اسب سورایا در اینجا زندگی می‌کردند.

امروزه، این نژاد تقریباً منقرض شده چرا که تا سال ۲۰۰۷ کمتر از ۲۰۰ اسب از جمله حدود ۸۰ مادیان تولیدمثل‌کننده وجود داشت. سوریا‌ها عمدتاً در پرتغال وجود دارند و جمعیت کمی از آن‌ها در آلمان نیز هست. در حالی که اسب‌های سورایا برای استفاده خاصی پرورش داده نمی‌شوند، اما همه کاره هستند و در گاوداری، سوارکاری درساژ و مهار سبک استفاده می‌شوند.

منبع: راز بقا

منبع: faradeed-208110

برچسب ها
نسخه اصل مطلب