(تصاویر) پرسشی که ۲۵۰۰ سال بیجواب مانده است
سرپرست کاوش در تپه سیلک گفت: دو هدف پژوهش و نمایش را در فصل سوم کاوش پیگیری میکنیم؛ دلایل متروکه شدن سیلک مهمترین پرسش ماست و میخواهیم آثار قابل نمایش برای بازدیدکنندگان را حفظ کنیم و در آینده بهصورت پلکانی برای همه به نمایش درآوریم.
این فصل از کاوشهای سیلک، سومین مرحله از طرح بازنگری در این تپه باستانی است که از سال ۱۴۰۱ به سرپرستی دو باستانشناس، جبرئیل نوکنده (از موزه ملی ایران) و جواد حسینزاده (از دانشگاه کاشان و مدیر پایگاه میراث فرهنگی سیلک) آغاز شده است. طرح بازنگری در سیلک نخستینبار به پیشنهاد و بنیانگذاری روانشاد دکتر صادق ملک شهمیرزادی ـ باستانشناس پیشکسوت و استاد دانشگاه تهران ـ مطرح شد تا این محوطه که پس از کاوشهای رومن گیریشمن ـ باستانشناس فرانسوی ـ رها شده بود، سر و سامان بگیرد.
نمایی از کارگاه کاوش تیه سیلک
جواد حسینزاده، که مشترک با جبرئیل نوکنده سرپرستی کاوشهای سیلک را به عهده دارد، درباره مرحله سوم طرح بازنگری که با حضور گروهی در حدود ۲۰ نفر از دانشگاههای کاشان، تهران، تربیت مدرس، شهید بهشتی، هنر اصفهان و دانشگاه نیشابور این روزها درحال انجام است، به خبرنگار ایسنا توضیح داد: پارسال و امسال روی دوره ششم سیلک (حدود ۲۸۰۰ تا ۲۶۰۰ سال پیش) که آخرین دوره استقرار در این محوطه است، کار کردهایم و امیدواریم کار در سه سال آینده در این قسمت ادامه یابد.
او با اشاره به اینکه آثاری که از این دوره از زیر خاک بیرون آورده میشوند، برای بازدید عموم نگهداری خواهند شد، ادامه داد: آثار قابل نمایش، از باد و باران حفاظت خواهند شد و بعدها با ایجاد یک سقف ثابت، نورپردازی و تابلوهای راهنما، آمادهسازی میشوند تا بازدید عمومی از آنها انجام شود.
آثار یافتشده در کاوش سیلک
این باستانشناس در پاسخ به این پرسش که نشانههای رویدادهای سیاسی را چطور میتوان در یافتههای کاوش جستوجو کرد؟ گفت: این نشانهها را بهشکل مستقیم در کاوش نمیتوان پیدا کرد اما میتوان به کمک یافتهها به استنباط رسید، مثلاً میبینید شکوفایی منطقه تا حدود ۲۵۰۰ سال پیش ادامه داشته است، یعنی دورهای که کشور دچار تلاطمهای سیاسی شد، زمانی که پادشاهی آشور از بینالنهرین به ایران حمله کرد و کوروش و خاندان هخامنشی به فکر توسعه قلمروی خود بودند. شاید بتوان بین متروک شدن بسیاری از محوطهها در این دوره با قلمروگشاییها ارتباط برقرار کرد.
بقایای کارگاه صنعتی
سرپرست کاوشهای سیلک درباره اینکه آیا قرار است مانند بخشی از تپه که گریشمن در آن کاوش کرده است، لایههای تاریخی بعد از بررسی تخریب شوند یا هر لایه حفظ خواهد شد؟ گفت: ما این کارگاه فلزگری را نگه میداریم و در بخش کناری پایین میرویم. میخواهیم بهصورت پلکانی از بالا به پایین برویم. در تپهای که روی آن کار میکنیم لایههای بالایی به ۲۵۰۰ سال پیش تعلق دارند و اگر پلهای پایین برویم به ۶۳۰۰ سال پیش میرسیم. در نهایت، یکی از اهداف ما این است که سیر تطور معماری و آثار را برای نمایش عمومی همانطور که در تپه بوده است، حفظ کنیم.
به گفته باستانشناسان، محوطه باستانی سیلک با داشتن لایههای فرهنگی متعلق به دوران پیش از تاریخ، آغاز عیلامی و عصر آهن، میراثی گرانبها و خزانه اطلاعاتی است که میتواند در ردیابی و پیگیری تحولات رخداده در جوامع انسانی برای باستانشناسان راهگشا باشد. با وجود کاوشهای انجامشده همچنان اطلاعات پژوهشگران درباره این بازه زمانی اندک و ناقص است. باستانشناسان همچنان درپی آن هستند تا شواهدی از وضعیت سیلک در دورههای پنجم و ششم (آخرین مراحل استقراری این تپه) را پیدا کنند.
تپه سیلک در کاشان استان اصفهان واقع و ۲۴ شهریور ۱۳۱۰ با شماره ۳۸ در فهرست آثار ملی ثبت شده است. این محوطه از دو تپه شمالی و جنوبی و چند محوطه گورستانی تشکیل شده است که تاکنون آثاری از هزاره هفتم پیش از میلاد تا آغاز دوره هخامنشی بهجز دوره مفرغ در آن کشف و در بسیاری از موزههای بزرگ بهنمایش گذاشته شده است.
منبع: ایسنا
منبع: faradeed-205654