(تصاویر) سفر به تهران قدیم؛ عکسهای دیدنی از میدان ۲۸مرداد تهران از ۱۳۳۳ تا ۱۳۵۷
در دوران قاجار تقاطع خیابان لختی(سعدی) و خیابان استانبول به دلیل موقوفات خانوانده هدایت در آن حوالی (از جمله مسجد هدایت) به نام علیقلی خان مخبرالدوله، سه راه مخبرالدوله نام داشت.
عنوانی که هنوز کاربرد دارد. در دوران رضا شاه، بلدیه تهران خیابان استانبول را خیابان شاه و خیابان لختیها را خیابان سعدی نامگذاری کرد. تقاطع این دو خیابان میدان شاه نام گرفت و میدانی در این تقاطع ساخته شد.
در سال ۱۳۳۳ یک سال بعد از کودتای ۲۸ مرداد این میدان که محل اصلی درگیری بین طرفداران مصدق و شاه بود را میدان ۲۸ مرداد نامگذاری و مجسمهای در میانه آن نصب شد. این مجسمه یک فرد نظامی و غیر نظامی را در کنار هم مجسم کرده بود.
در سال ۱۳۴۹ این مجسمه برداشته شد و مجسمه دیگری در این میدان نصب شد که فرد نظامی و غیر نظامی را در حال مبارزه با یک اژدها مجسم میکرد. این مجسمه تا سال ۱۳۵۷ در این تقاطع قرار داشت. در روزهای انقلاب این مجسمه تخریب شد و چند ماه بقایای مجسمه سرنگون شده در میانه میدان قرار داشت.
در تیر ماه ۱۳۵۸ شهرداری تهران این میدان را که محل نصب مجسمه از آن باقی مانده بود را به کلی حذف کرد و تقاطع خیابانهای سعدی را جمهوری را به چهارراه تبدیل کرد. عکسهایی تماشا کنید از این تقاطع قبل از ۲۸ مرداد ۱۳۳۳ تا ۲۸ مرداد ۱۳۵۸. این تقاطع اکنون چهار راه استقلال نام دارد.
گزارش مراسم سالگرد ۲۸ مرداد ۱۳۳۳
میدان ۲۸ مرداد در سال ۱۳۴۹
عکس هوایی از میدان ۲۸ مرداد در سال ۱۳۵۵
خبر مجله جوانان در تیر ماه ۱۳۵۸ از شرایط میدان ۲۸ مرداد
منبع: اطلاعات آنلاین
منبع: faradeed-202333