وقتی «زشت بودن» جرم بود؛ ماجرای یکی از عجیبترین قوانین آمریکا
فرادید| تحقیقات نشان دادهاند که زیبایی در روابط، مدرسه و محیط کار به شما کمک میکند. اما اگر جذاب نبودن تنها یک مشکل اجتماعی نبود، بلکه یک «جرم» محسوب میشد چه؟ از اواسط قرن نوزدهم تا اواسط قرن بیستم، آنچه به اصطلاح «قوانین زشتی» خوانده میشد، افراد «زننده» را از حضور در اماکن عمومی در سراسر ایالات متحده منع میکردند.
به گزارش فرادید؛ در حالی که ما اغلب درباره «امتیاز زیبایی» میشنویم (امتیازاتی اجتماعی که خواه ناخواه نصیب کسانی میشود که با استانداردهای زیبایی جامعه مطابقت داشته باشند)، «قوانین زشتی» که در آمریکا تصویب شده بودند، عواقب عدم تطابق با این استانداردها را به شدت افزایش میدادند. در اینجا نگاهی داریم به اینکه این قوانین کمتر شناختهشده چه چیزهایی را درباره ایدهآلهای آمریکایی زیبایی فاش میکنند و چگونه بر افرادی که این استانداردها را نداشتند تأثیر گذاشتند.
قوانین زشتی چه بودند و چگونه شکل گرفتند؟
با گسترش شهرها و پرجمعیتتر شدن فضاهای عمومی، تأکید بیشتری بر حفظ نظم و زیبایی در محیطهای شهری مطرح شد. سن فرانسیسکو اولین شهری بود که در سال ۱۸۶۷ «هر فردی که بیمار، معلول، یا به هر نحوی دچار نقص بدنی باشد و به گونهای دارای ظاهری زننده یا نفرتانگیز باشد» را از «نمایان کردن خود در معرض دید عمومی» منع کرد.
این قانون که به سرعت به شهرها و ایالتهای دیگر از جمله رنو در نوادا، پورتلند در اورگان، شیکاگو در ایلینوی، نیواورلئان در لوئیزیانا و پنسیلوانیا گسترش یافت، افرادی با ناتوانیهای قابل مشاهده را هدف قرار میداد. این بخشی از تلاشی بزرگتر برای کنترل رفتار عمومی و اجرای هنجارهای اجتماعی بود که اغلب در کنار محدودیتهای مربوط به نژاد، تبار و طبقۀ اجتماعی اعمال میشدند.
تأثیر ماندگار قوانین زشتی
اگرچه قوانین زشتی دیگر به طور رسمی اجرا نمیشوند (آخرین بازداشت ثبت شده مربوط به قوانین زشتی، به سال ۱۹۷۴ در اوماهای نبراسکا برمیگردد) اما میراث آنها همچنان بر نگرشها نسبت به ناتوانی و فضاهای عمومی تأثیر میگذارد.
به گفته سوزان شوایک، نویسندۀ کتاب «قوانین زشتی؛ ناتوانی در فضای عمومی»: «به جای قوانین زشتی عمومی، اکنون شهرها برنامههای مدرن مدیریت پیادهروها را دارند که برای جلوگیری یا دلسرد کردن برخی افراد از انجام کارهایی که برخی دیگر آنها را ناخوشایند میدانند طراحی شدهاند؛ مانند ممنوعیت ایستادن طولانی مدت در خیابان، یا نشستن در آنجا، یا خوابیدن، یا داشتن وسایل بیش از حد و یا به وضوح فقیر بودن».
فعالان حقوق افراد ناتوان در دهه ۱۹۷۰ از این قوانین به عنوان مثالی شوکآور از تبعیض استفاده کردند که نیاز آنها به حفاظت از حقوق مدنی را نشان داد. فعالیتهای آنها منجر به تصویب قانون «آمریکاییان ناتوان» در سال ۱۹۹۰ شد که کسب و کارها و دولتها را ملزم به فراهم کردن تسهیلات برای افراد ناتوان میکرد.
منبع: faradeed-200859