400 هزار هکتار از مراتع قم مستعد بیابانی شدن است
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم با اشاره به اینکه 176 هزار هکتار از عرصههای ملی استان به بیابان اختصاص دارد، مطرح کرد: 400 هزار هکتار از مراتع استان قم مستعد فرسایش و بیابانیشدن است و از 105 هزار هکتار به کانون تولید گرد و غبار تبدیل شده است.
به گزارش رویداد ایران_قم، سید محمد تقی سجادی در حاشیه بازدید اصحاب رسانه از مراتع بیابانی استان قم، با بیان اینکه فعالیت اصحاب رسانه در حوزه منابع طبیعی و محیط زیست قابل تقدیر است، عنوان کرد: پرداختن به دغدغههای مردم به ویژه در حوزههای مرتبط با منابع طبیعی از اهمیت بسیاری برای رسانههای قم برخودار است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم از اجرای 12 هزار و 600 هکتار نهالکاری در قم یاد کرد و گفت: نهالکاری در مساحتی بیش از دو هزار و 600 هکتار طی سال گذشته یک برند و عملکرد بینظیر است که در تاریخ این استان به ثبت رسیده چراکه پیش از این آمار کاشت نهال بسیار پایینتر بوده است.
وی با تاکید بر اینکه بخش قابل توجهی از کشور ما را بیابانها فرا گرفته است، اظهار کرد: بسیاری از بیابانهایی که در کشور داریم به صورت طبیعی از گذشته وجود داشته است و برنامه بیابانزدایی بیشتر به دنبال این است که از تشدید پدیده بیابانزایی جلوگیری کند تا این پدیده به یک تهدید تبدیل نشود چراکه اگر تخریب در حوزه بیابان تشدید شود میتواند بر محیطهای مختلف و مراکز متنوع تاثیرگذار باشد.
سجادی با اشاره به اینکه اکنون نیز بیابانها در قم و کشور درحال گسترش است، اضافه کرد: افزایش گازهای گلخانهای که بر اثر توسعه صنعت رخ داده است بر افزایش مساحت بیابانی ما نیز تاثیرگذار است که کنترل این افزایش باید دنبال شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم خاطرنشان کرد: گازهای گلخانهای از جمله co2 باعث افزایش تبخیر و توسعه بیابان میشود و این افزایش بیابان نتایج مناسبی برای زندگی انسان به دنبال نخواهد داشت.
وی ادامه داد: استان قم یک میلیون و 123 هزار مساحت دارد که بیش از 950 هزار هکتار از این مساحت بهعنوان انفال و عرصههای ملی سند دارد؛ 105 هزار هکتار در اختیار اشخاص است، 12 هزار هکتار به شهر قم و نزدیک به 40 هزار هکتار نیز به عرصههای ملی جوار قم اختصاص دارد که بیشتر نگاه توسعهای نسبت به این عرصهها وجود دارد.
سجادی با اشاره به اینکه 176 هزار هکتار از عرصههای ملی استان به بیابان اختصاص دارد، مطرح کرد: 400 هزار هکتار از مراتع استان قم مستعد فرسایش و بیابانیشدن است و از 105 هزار هکتار به کانون تولید گرد و غبار تبدیل شده است.
وی با بیان اینکه روزهای گرد و غباری قم طی 10 سال اخیر تا به امروز از 10 روز در سال به بیش از 100 روز رسیده است، عنوان کرد: فعالیتهایی که اکنون در حوزه ریزگردها درحال انجام است نسبت به میزان تخریبها قابل مقایسه نیست به همین علت نیازمند یک رویکرد عمومی و مشارکتی میان دولت و مردم هستیم تا بتوانیم یک اثربخشی نسبی را شاهد باشیم و معنای این کلام، این نیست که باید 105 هزار هکتار را درختکاری و نهالکاری کنیم چراکه این موضوع شدنی نیست.
سجادی اضافه کرد: ما باید در کانونهایی که در شرایط بحران هستند را به صورت ویژه پوشش قرار دهیم که این عرصهها به نزدیک به 10 هزار هکتار میرسد و دیگر مناطق را نیز با مدیریت چرا و دیگر اقدامات میتوانیم مدیریت کنیم.
وی با اشاره به اینکه اکنون توسعه بیابان در منطقه جنوب شرق قم بهخوبی قابل مشاهده است، تصریح کرد: افزایش پوشش گیاهی در این منطقه با توجه به چرای دام نیازمند نگاه متفاوتی است که در این راستا در این منطقه تلاش کردهایم تا از ظرفیت اماکن تاسیساتی استفاده کنیم
سجادی از اجرای 12 هزار و 600 هکتار نهالکاری در قم یاد کرد و گفت: نهالکاری در مساحتی بیش از دو هزار و 600 هکتار طی سال گذشته یک برند و عملکرد بینظیر است که در تاریخ این استان به ثبت رسیده چراکه پیش از این آمار کاشت نهال بسیار پایینتر بوده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم خاطرنشان کرد: 29 هزار هکتار از کانونهای تولید ریزگرد استان قم به منطقه کوه نمک، 27 هزار هکتار به حسین آباد میشمست، بیش از 40 هزار هکتار به دشت مسیله و بخش باقیمانده این کانونهای به مناطق مختلف اطراف قم اختصاص دارد.
سجادی با بیان اینکه ما برای احقاق حقآبه زیست محیطی استان قم تلاش کردهایم، گفت: سال گذشته وزارت نیرو یک رهاسازی آب طی 45 روز داشت و آب در رودخانه قمرود وجود داشت اما واقعیت این است که حقآبه زیست محیطی باید به مرحله تاثیرگذاری مورد نظر برسد، این حقآبه باید به دشت و بیابان برسد و پوشش گیاهی را تقویت کند نه اینکه برای مصارف غیرمحیط زیستی استفاده شود.
وی با بیان ابنکه استفاده درست از حقآبه زیست محیطی نیازمند فرهنگسازی است، عنوان کرد: تلف شدن این حقآبه نشان از نبود آموزش و برنامهریزی درست است.
*هانی احمد زاده