(عکس) اشکانیان ۲ هزار سال پیش باتری ساختند؛ راز شاهکارهای جهان باستان
تاریخ مملو از اختراعاتی است که علیرغم منشأ باستانی خود، هنوز دانشمندان امروزی را گیج و شگفتزده میکند. این اختراعات، از وسایل پیچیده گرفته تا سازههای تاریخی، نشاندهنده نبوغ تمدنهایی است که مدتهاست از بین رفتهاند. آنها درک ما از قابلیتهای تکنولوژیکی تاریخی را به چالش میکشند و همچنان موضوع بسیاری از پژوهشها باقی میمانند.
مکانیسم آنتی کیترا
یکی از این اختراعات که سؤالهای بسیاری بهجا گذاشته، آنتیکیترا است. این دستگاه که در سال ۱۹۰۱ در یک کشتی غرقشده در جزیره یونانی آنتیکیترا کشف شد، بهعنوان اولین کامپیوتر آنالوگ جهان شناخته میشود. تخمین زده میشود که قدمت آن به حدود ۱۰۰ سال قبل از میلاد برمیگردد، سیستم پیچیده چرخدنده این مکانیسم، برای پیشبینی موقعیتهای نجومی و خسوفها استفاده میشد. پیچیدگی آن نشان میدهد که فناوری یونان بسیار پیشرفتهتر از آن چیزی است که قبلاً تصور میشد.
جام لیکورگوس
هنگامیکه نور از زوایای مختلف این جام شیشهای قرن چهارمی عبور میکند، تغییر رنگ میدهد. این اثر به دلیل وجود نانو ذرات طلا و نقره است که نمونهای از نانوتکنولوژی باستانی است و قرنها پیشازاین که درک مدرن امروزی وجود داشته باشد، ساختهشده است.
لرزهنگار ژانگ هنگ
لرزهنگاری که توسط ژانگ هنگ چینی در سال ۱۳۲ پس از میلاد ساخته شد، یکی از جذابترین اختراعات باستانی است. این دستگاه قادر به تشخیص زلزله از صدها مایل دورتر بود، حتی زمانی که هیچ لرزشی در محل لرزهنگار احساس نمیشد، این اختراع زمینلرزه را تشخیص میداد.
این ابزار توپی را از دهان اژدها به داخل دهان قورباغه میاندازد که جهت زلزله را نشان میدهد. عملکرد درونی این دستگاه که از هیچ فناوری مدرن تشخیص لرزهای استفاده نمیکرد، امروزه برای دانشمندان یک معما باقیمانده است.
باتری بغداد
این مصنوع از دوره اشکانی (۲۵۰ قبل از میلاد تا ۲۲۴ پس از میلاد) از یک کوزه سفالی، یک لوله مسی و یک میله آهنی تشکیلشده بود. باتری بغداد میتواند قدیمیترین باتری الکتریکی شناختهشده باشد. اگر این سازه واقعاً برای مصارف آبکاری الکتریکی یا دارویی مورداستفاده قرارگرفته باشد، به معنای دانشی بسیار زودتر از زمان و مکان، در آن دوران است.
کمک هند باستان به دنیای علم
یکی از معروفترین کمکهای علمی هند باستان، مفهوم صفر است. این ایده انقلابی که ریاضیات را اساساً دگرگون کرد، برای اولین بار در نسخ خطی در حدود قرن سوم تا چهارم پس از میلاد ثبت شد. حدود سال ۵۰۰ پس از میلاد، ریاضیدان هندی آریابهاتا از عبارت «خا» برای صفر در سیستم شمارهگذاری خود استفاده کرد.
بعدها، براهماگوپتا، یکی دیگر از ریاضیدانان برجسته هندی، این مفهوم را با معرفی اصطلاح «شونیا» (به معنای خالی) برای نشان دادن صفر، توسعه داد. این نوآوری نهتنها توسعه یک سیستم اعداد موقعیتی را تسهیل کرد، بلکه زمینه پیشرفت جبر، حساب دیفرانسیل و انتگرال و سایر زمینههای ریاضی را فراهم کرد.
منبع: خبرآنلاین
منبع: faradeed-199850