جستجو
رویداد ایران > رویداد > علمی > ( تصاویر) راه‌حل‌های ابتکاری برای مقابله با کمبود آب در کشورها

( تصاویر) راه‌حل‌های ابتکاری برای مقابله با کمبود آب در کشورها

تنش‌های آبی در جهان همچنان یکی از نگرانی‌های مسئولان است و بر اساس گزارش سازمان ملل، شرایط مناسبی برای دستیابی به هدف «آب پاک و بهداشت برای همه» تا سال ۲۰۳۰ مهیا نیست. حدود ۲.۳ میلیارد نفر در کشورهایی زندگی می‌کنند که دارای تنش‌های آبی هستند و از این تعداد ۷۳۳ میلیون نفر در کشورهایی با شرایط بحرانی زندگی می‌کنند.

خشکسالی و اقدامات آلوده‌کننده شهرها مانع از دسترسی ساکنان کره زمین به منابع آب پاک شده است، سازمان‌های مختلفی برای حل این معضل دست به کار شده‌اند تا با اقداماتی همچون انتقال آب آشامیدنی، نصب پمپ، حفر چاه و اعمال ممنوعیت تخلیه فاضلاب‌ها به حفظ و ارتقای کیفیت منابع آبی کمک کنند.

تنش‌های آبی در جهان همچنان یکی از نگرانی‌های مسئولان است و بر اساس گزارش سازمان ملل، شرایط مناسبی برای دستیابی به هدف «آب پاک و بهداشت برای همه» تا سال ۲۰۳۰ مهیا نیست. حدود ۲.۳ میلیارد نفر در کشورهایی زندگی می‌کنند که دارای تنش‌های آبی هستند و از این تعداد ۷۳۳ میلیون نفر در کشورهایی با شرایط بحرانی زندگی می‌کنند.

انتظار می‌رود که کمبود آب در دهه‌های آینده به‌دلیل افزایش جمعیت، افزایش مصرف آب و تغییرات آب‌وهوایی افزایش یابد. تحقیقات اخیر مؤسسه منابع جهان (WRI) نشان داده است که تا سال ۲۰۴۰ احتمالاً ۳۳ کشور با بحران شدید کم‌آبی مواجه خواهند شد. فناوری و نوآوری کلید پرداختن به این موضوع جدی است و شهرهای سراسر جهان در حال یافتن و اجرای راه‌حل‌های ایمن و پایدار برای حل این معضل هستند که در ادامه به آنها اشاره می‌شود.

حفاظت یا بهبود کیفیت آب موجود

بهترین سناریو این است که یک چشمه طبیعی در هر جامعه وجود داشته باشد که در این صورت نیاز است اقدامات لازم برای محافظت از این منبع آب و ارتقای کیفیت آن فراهم شود. سازه‌های حفاظتی می‌توانند زمین‌های بالای منبع آب و اطراف آن را از مداخله و آلودگی‌های انسانی و حیوانی دور نگه دارد.

در شرایطی که منبع آب غیرآشامیدنی در یک منطقه وجود داشته باشد، لازم است شرایط لازم برای تصفیه و بهبود کیفیت آب ایجاد شود. برای مثال، آب دریا را می‌توان از طریق دستگاه‌های قابل‌حمل نمک‌زدایی کرد. قرص‌های تصفیه آب و روش‌های دیگر نیز برای از بین بردن میکروارگانیسم‌ها و پاتوژن‌هایی که باعث حصبه، وبا و سایر بیماری‌های منتقله از راه آب می‌شوند، راه مناسبی است.

کاهش آلاینده‌های منابع آب

شورای دفاع از منابع طبیعی تخمین می‌زند که ۸۰ درصد از فاضلاب جهان بدون تصفیه به اکوسیستم تخلیه می‌شود و نیاز است که دولت‌ها برای پایان دادن به این روند تخلیه فاضلاب به‌ویژه فاضلاب‌های صنعتی و بیمارستانی و سایر آلاینده‌های آب آشامیدنی اقدامات اساسی انجام دهند.

کارخانجاتی که در کشورهای پردرآمد مستقر هستند اما فعالیت‌های تولیدی خود را به کشورهای کم‌درآمد واگذار می‌کنند، نقش بسیاری در ایجاد این نوع آلودگی دارند و باید همکاری لازم را با دولت‌ها برای کنترل فعالیت‌های آلاینده انجام دهند.

سالانه تقریباً یک میلیارد نفر به‌دلیل آلودگی آب جان خود را از دست می‌دهند و اقداماتی که تخلیه فاضلاب را ممنوع و محدود می‌کند تأثیر بسزایی در نجات جان انسان‌ها دارد.

چینگدائو، چین

چینگدائو یک شهر ساحلی در چین با جمعیت نزدیک به ۹ میلیون نفر است که با تقاضای بالای آب مواجه است. این شهر برای تأمین آب مورد نیاز خود، یک کارخانه آب شیرین‌کن عظیم با ظرفیت تولید آب کافی برای ۵۰۰ هزار نفر در روز احداث کرده است. این کارخانه مشابه روش‌های تصفیه سنگاپور، از اوسموز معکوس برای فیلتر کردن آب اقیانوس، از بین بردن نمک و سایر ناخالصی‌ها استفاده می‌کند.

نمک‌زدایی ممکن است راهی ساده برای تولید آب آشامیدنی در شهرهای ساحلی به نظر برسد، اما در واقعیت، یک فرایند بسیار گران و انرژی‌بر است و به حیات دریایی آسیب می‌رساند. با وجود این، بسیاری از شهرهایی که با تنش‌های آبی مواجه هستند، از نمک‌زدایی به‌عنوان منبع اولیه برای آب استفاده می‌کنند. در حالت ایده‌آل، اگر شهری به نمک‌زدایی متکی باشد، نیروگاه‌های آبی فقط باید در مواقع اضطراری استفاده شوند و در حالت عادی از انرژی‌های تجدیدپذیر تغذیه شوند.

آبیاری خورشیدی، اسپانیا، ایتالیا، مراکش

در هر سیستم آبیاری خورشیدی تعدادی پنل خورشیدی وجود دارد که در مزرعه نصب می‌شوند و علاوه بر آنکه به صورت هوشمند زمان و میزان دقیق آب مورد نیاز را در دسترس کشاورزان قرار می‌دهند، با رفع نیاز به استفاده از موتورهای دیزلی و گازوئیل، سهم بسزایی در کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی دارند.

سیستم آبیاری خورشیدی که کاملاً اتوماتیک عمل می‌کند، مجهز به مخازنی برای ذخیره آب است که در طول روز از آب پر می‌شوند و پس از آن، با تأیید سنسور مخزن، آبگیری آن پایان می‌یابد و عملیات آبیاری به صورت خودکار آغاز می‌شود.

استفاده از این سیستم نیاز به مراجعه حضوری کشاورز ندارد و تمامی مراحل آن می‌تواند به وسیله موبایل یا کامپیوتر شخصی کنترل شود که البته نیاز چندانی به آن وجود ندارد چرا که دستگاه به صورت کاملاً هوشمند عمل می‌کند و پس از آغاز فعالیت اجازه می‌دهد که تا آخرین قطره آب، بدون هیچ اتلافی، به مرور تخلیه شده، به صحیح‌ترین نحو ممکن استفاده شود.

لازم به ذکر است که وجود باتری‌های ذخیره انرژی امکان دسترسی به انرژی در طول روزهای ابری را نیز فراهم می‌آورد. این دستگاه به طور کلی تأثیر بالایی بر صرفه‌جویی در هزینه‌های انرژی فعلی برای آبیاری دارد و می‌تواند حداکثر انرژی مورد نیاز کشاورزان را در طول تابستان که نیاز به آب ضروری‌تر از همیشه است، فراهم آورد.

در حال حاضر، این پروژه کاربردی در سرتاسر اسپانیا اجرا شده است و در ایتالیا، مراکش و پرتغال که به شدت در معرض گرمای خورشید هستند نیز آزمایش شده است. جالب آنکه اولین پنل خورشیدی آبیاری در ایران، در سال گذشته توسط باغداران مراغه خریداری و آزمایش شد که نتایج حاصل از آن بسیار امیدوار کننده بوده است.

منبع: ایمنا

منبع: faradeed-198811

برچسب ها
نسخه اصل مطلب