دولت سیزدهم در روزهای آخر ارزپاشی دارد یا ندارد؟
بازار ارز و سکه در روز سهشنبه بر مدار صعود بودند؛ قیمت دلار هرات با افزایش به مرز کانال 58 هزار تومان رسید و قیمت سکه هم با صعود نزدیک کانال 41 میلیون شد. بازار روز سهشنبه شاهد دو اتفاق بود؛ اول اینکه سایه وضعیت بلوکه از سر بازار طلا کم شد. اتفاق دوم، رد شدن الگوی تکراری بازار ارز هرات در روز سهشنبه بود.
از تاریخ 23 تیر، قیمت دلار هرات با کاهش وارد کانال 57 هزار تومان شده و تا به امروز در این کانال نوسان داشت. الگوی تکراری در این روزها این بود که قیمت دلار هرات بالا بازگشایی میکرد، در طول معاملات پایین میآمد و به سمت مرزهای حمایتی حرکت داشت و در ادامه یعنی در پشت خط از این ناحیه حمایت میشد و دوباره بالا بسته میشد.
در معاملات روز سهشنبه این الگوی تکراری از کار افتاد. یعنی قیمت دلار هرات بالا باز شد و به افزایش خودش ادامه داد و این بار به جای کاهش تا مرز حمایت به سمت مرز مقاومت حرکت کرد.
قیمت دلار هرات سهشنبه را در 57 هزار و 400 تومان شروع کرد و با بازگشایی قیمت درهم با گپ مثبت افزایشی شد. در نیمه دوم معاملات، قیمت دلار هرات با افزایش از مرز مقاومت 57 هزار و 600 تومان هم عبور کرد و تا مرز کانال 58 هزار تومان بالا رفت، اما در عبور از این سطح ناکام ماند.
قیمت درهم امارات با گپ مثبت در 15 هزار و 770 تومان بازگشایی کرد و با افزایش تا 15 هزار و 900 تومان هم بالا رفت اما در ادامه از این مرز عقب نشست. قیمت درهم امارات در نهایت در 15 هزار و 860 تومان به کار خودش پایان داد. حباب دلاری درهم مثل روز دوشنبه همچنان منفی است.
قیمت طلا و سکه در بازار
قیمت سکه در 40 میلیون و 500 هزار تومان بازگشایی کرد و تا یک قدمی کانال 41 میلیون بالا رفت، اما نتوانست وارد این کانال شود.
قیمت طلای آبشده بالای مرز حمایت 14 میلیون و 410 هزار تومان بازگشایی کرد و مثل بازارهای دیگر با صعود تا مرز مقاومت 14 میلیون و 640 هزار تومان بالا رفت ولی شکستنش ناکام بود. حباب طلای آبشده هم همچنان منفی است. قیمت اونس طلای جهانی هم در معاملات روز سهشنبه با افزایش به بالای 2400 دلار برگشت که در نوسان بازار طلا و سکه تاثیرگذار بود.
در مجموع دلار هرات از الگوی تکراری خارج شد و به سمت صعود رفت و قیمت طلا و سکه هم با افزایش دلار و اونس، بالا رفتند.
قیمت تتر در روز سهشنبه یک کانال بالا آمد و تا مرز مقاومت 58 هزار و 600 تومان افزایش داشت. فعلاً قیمت تتر نتوانسته بالای این مرز برود و بین حمایت و مقاومت نوسان دارد. قیمت تتر که در روزهای گذشته از قیمت دلار عقب افتاده بود، با افزایش روز سهشنبه به بالای دلار تهران رفت.
در سمت رسمی بازار هم قیمت دلار حواله و اسکناس رشد داشتند و رکوردهای جدیدی را به ثبت رساندند. قیمت دلار در مرکز مبادله با افزایش 600 تومانی به 47 هزار و 500 تومان رسید و قیمت حواله دلار هم با افزایش در مرز کانال 44 هزار تومان معامله شد.
ورود پول به بازار سهام بعد از 10 روز مورد توجه معاملهگران بود. به نظر میرسد با مصوبه روز دوشنبه دولت در مورد نرخ گاز خوراک و سوخت صنایع که باطل شد یک تحرکاتی در بازار سهام در حال رخ دادن است. در سال 1403 بارها از این تحرکات در بورس دیده شد، اما ادامهدار نبود. حالا باید دید این بار ماجرا به کجا ختم میشود.
بحث داغ بازار ارز
بحث داغ بازار صحبتهای محمدرضا فرزین درمورد داراییهای ارزی کشور بود. روز دوشنبه، محمدرضا فرزین گفت برخلاف انتقادات و گزارههای خبری نادرست، بانک مرکزی هرگز از داراییهای ارزی کشور و ارزپاشی برای مدیریت بازار ارز از جمله در مقطع کنونی استفاده نکرده است. در روز یکشنبه هم محمد مخبر، سرپرست ریاست جمهوری، تاکید داشت که دولت سیزدهم با وجود همه فشارهایی که متحمل شد، هیچگاه اقدام به ارزپاشی نکرد، بلکه تدابیر ارزی دولت بسیار منطقی، هوشمندانه و موثر بوده است.
معاملهگران نسبت به این صحبتها گارد داشتند و چند نکته را گوشزد میکردند؛ یک اینکه بانک مرکزی و فرزین بارها اذعان داشتند که بازار ارز آزاد را قبول ندارند. دوم اینکه مصوبه کمیته مداخلات ارزی بانک مرکزی مبنی بر اعطای اختیارات لازم به این بانک برای مداخله در بازار ارز و کنترل نوسانات ارزی و تمدید این مصوبه برای چه بوده است؟ سوم اینکه معاملهگران میگفتند بله، دولت سیزدهم قیمت دلار را در حوالی 24 هزار تومان تحویل گرفت و الان نرخ دلار در حوالی 57 هزار تومان است که این روزها با فشار پایین آمده است. آنها با اشاره به الگوی تکراری میگفتند که کاملا مشخص است که ارزپاشی نمیشود و نشده است. از طرف دیگر نرخ دلار در سال 1402 تا زمستان در بازه مشخص گیر افتاده بود، چه شد که ناگهان از حوالی 50 هزار تومان با رشد تا مرز 60 هزار تومان رفت؟
البته برخی دیگر هم هستند که اعتقاد دارند مداخله در نرخ نزدیک به بازار ارزپاشی نیست و منظور از ارزپاشی مداخله در قیمتهای پایین است.
به عقیده گروهی از معاملهگران، اگر قیمت دلار از مرز مقاومت 58 هزار تومان عبور کند این موج میتواند تا میانه این کانال بالا برود. از منظر آنها اگر قیمت دلار به بالای 59 هزار تومان برود، بازار دیگر از گارد نزول فاصله گرفته است. اگر قیمت دلار نتواند وارد 58 هزار و تثبیت در آن شود، میتواند دوباره به سمت کف برود.
خبر امروز تمدید مهلت رفع تعهد ارزی تا پایان مهر بود. وقتی موسم رفع تعهد رخ میدهد، عرضه میتواند در بازار رسمی بیشتر شود، اما قبلش امکان دارد به بازار غیررسمی اسکناس فشار بیاورد چون بخشی از شرکتها رفع تعهد رسمی ارز را با خرید دلار از بازار غیررسمی انجام میدهند.
با این حساب، دولت جدید این امکان را دارد که در پایان مهر در بازار رسمی امکان عرضه بیشتر ارز را داشته باشد، اما در اواخر شهریور و اوایل مهر با ریسک نوسان روبهروست.
منبع: ecoiran-67905