جستجو
رویداد ایران > رویداد > علمی > گرمای تابستان امسال عادی نیست

گرمای تابستان امسال عادی نیست

اگر شما هم این روزها از گرما کلافه شده‌اید، باید بدانید که روزهای بدتری در راه است. گرمای تابستان امسال در نتیجه تغییرات اقلیمی به این حد رسیده و در آینده باید شرایط جهنمی‌تری را تحمل کنیم.

تنها یک ماه از تابستان امسال (۲۰۲۴) می‌گذرد، ولی تغییرات اقلیمی سبب شده که مردم سرتاسر جهان گرمای بسیار شدیدی را تجربه کنند. حتی کار به‌جایی رسیده که میلیون‌ها نفر در سراسر غرب ایالات متحده پیام هشدار گرما را دریافت کردند. در قسمت شرقی این کشور نیز گرما و شرجی بیداد می‌کند. انتشار شکستن رکوردهای دمایی در اخبار علمی سبب شده که توجه مردم جهان به یک بحران مهم جلب شود.

گرمای شدید تابستان امسال در نتیجه بی‌توجهی به تغییرات اقلیمی ایجاد شده است

بیایید ابتدا کمی شرایط آمریکا را بررسی کنیم. اوایل تابستان امسال در منطقه‌ای به نام دره مرگ در بیابان‌های کالیفرنیای شرقی در اوایل دما به ۵۳.۹ درجه رسید. دقیقا در همان روز یک موتورسوار به دلیل گرمازدگی جان خود را در آن منطقه از دست داد. لاس وگاس نیز رکورد گرمای تمام دوران خود را با ۴۸.۹ درجه سانتیگراد شکست.

روند افزایش دما در طول سال‌های گذشته

بررسی داده‌های هواشناسی نشان می‌دهد که تاکنون زمین فقط یک سال این آستانه را رد کرده است؛ اما باز هم این موضوع بسیار نگران کننده به‌نظر می‌رسد. در واقع شرایط به‌گونه‌ای پیش می‌رود که انگار جهان می‌خواهد میانگین افزایش دمای ۱.۵ درجه سانتی‌گراد را به جای ۳۰ سال در عرض ۱۰ سال طی کند. همین نیز باعث شده که تغییرات اقلیمی سبب گرمای شدید تابستان شود.

البته مسئله فقط به سه ماه گرمای شدید در تابستان ختم نمی‌شود. اگر به الگوهای آب و هوایی سرتاسر جهان نگاه کنید، متوجه می‌شوید که گرمای تابستان تنها بخشی از یک روند گرمایشی ترسناک است که در نهایت به تغییرات اقلیمی گسترده منجر خواهد شد. در صورتی که دولت‌ها روند کنونی را ادامه دهند شرایط بدتر هم خواهد شد. حتی می‌توان گفت که روزی در اخبار پزشکی و سلامت به‌جای موارد گرمازدگی خبر مرگ میلیون‌ها انسان را مشاهده خواهیم کرد.

گرمای شدید تابستان و تغییرات اقلیمی یک مشکل جهانی است

تغییرات اقلیمی و گرمای بی‌سابقه تابستان امسال کشورهای زیادی را در آمریکا، آفریقا، اروپا و آسیا تحت تاثیر قرار داده است. در مکزیک و آمریکای مرکزی، هفته‌ها گرمای مداوم به همراه خشکسالی طولانی مدت منجر به قحطی و مرگ ده‌ها نفر شد. گرمای شدید در عربستان سعودی نیز به یک تراژدی بزرگ تبدیل شد؛ زیرا بیش از ۱۰۰۰ نفر در مراسم حج از حال رفتند و جان باختند. در ۲۸ خرداد دمای هوا در مسجد الحرام در مکه به ۵۱.۸ درجه سانتیگراد رسیده بود.

اختلاف دمای یک یا دو درجه در مقیاس کوچک (مانند زمانی که از یک اتاق وارد اتاق دیگری می‌شوید) اصلا احساس نمی‌شود. هرچند در مقیاس جهانی حتی کسری از درجه نیز می‌تواند تفاوت زیادی در آب و هوا ایجاد می‌کند.

در اوج آخرین عصر یخبندان یعنی حدود ۲۰۰۰۰ سال پیش، شمال شرقی ایالات متحده زیر هزاران متر یخ قرار داشت. در آن زمان میانگین دمای جهانی حدود ۶ درجه سانتیگراد سردتر از الان بوده است. بنابراین، جای تعجب ندارد که ۱.۲ درجه سانتیگراد افزایش دما تا کنون به سرعت باعث تغییرات اقلیمی و گرمای شدید تابستان شده است.

جهنم اصلی در راه است

بسیاری از کارشناسان با نگرانی می‌گویند که این تابستان احتمالا یکی از گرم‌ترین تابستان‌های تاریخ بشر است. اما متاسفانه باید بگوییم که ممکن است در آینده از آن به‌عنوان یکی از سردترین تابستان‌های گذشته یاد شود.

در این حالت گروه‌های آسیب‌پذیر از جمله کودکان، سالمندان و کارگران در معرض خطر بیشتری قرار دارند. همچنین افرادی که در محله‌های کم‌درآمد و فقیر زندگی می‌کنند اغلب تهویه هوای مناسب ندارند و یا استفاده از سیستم سرمایشی از نظر هزینه مصرف انرژی برای آنها مقرون به‌صرفه نیست. این دسته از افراد نیز شرایط سختی خواهند داشت.

تغییر سیستم‌های سرمایشی امروزی به پمپ‌های حرارتی و سیستم‌های زمین گرمایی شبکه‌ای نیز نه تنها می‌تواند انتشار سوخت‌های فسیلی را کاهش دهد، بلکه سرمایش را با هزینه کمتری فراهم می‌کند. همچنین پیشرفت علم باعث شده هزینه انرژی‌های تجدیدپذیر به شدت کاهش یابد. بسیاری از کشورها نیز در حال افزایش حمایت‌ها و سیاست‌های تشویقی خود را در این زمینه هستند.

در واقع اگر همه کشورها، شرکت‌ها و مردم این موضوع را جدی بگیرند و فوری دست بکار شوند، می‌توان گرمای شدید و تغییرات اقلیمی را تا حد زیادی محدود کرد. کاهش فوری انتشار سوخت‌های فسیلی می‌تواند از آینده‌ای گرم‌تر با موج‌های گرما و خشک‌سالی‌های شدیدتر جلوگیری کند. این رویکرد همچنین باعث بهبود سلامت عمومی، ایجاد فرصت‌های شغلی و کاهش خطر اکوسیستم‌های مختلف خواهد شد.

منبع: خبرآنلاین

منبع: faradeed-197132

برچسب ها
نسخه اصل مطلب