جستجو
رویداد ایران > رویداد > فرهنگی > کدام فیلم آلفرد هیچکاک باعث شد توسط اف‌بی‌آی تحت تعقیب قرار بگیرد؟

کدام فیلم آلفرد هیچکاک باعث شد توسط اف‌بی‌آی تحت تعقیب قرار بگیرد؟

بی دلیل نیست که هیچکاک استاد تعلیق نام‌گذاری شده و با آثار خود، کهن الگو‌های شخصیت‌ها و ساختار‌های سینمایی را بارها به چالش کشیده است و از دل آن‌ها، قوانین جدید و جذاب‌تری را به وجود آورده است. او حقایقی را از اعماق وجود انسان استخراج می‌کرد و به تصویر می‌کشید و آثاری مانند «پنجره پشتی»، «سرگیجه» و «روانی» را خلق کرد که از بهترین فیلم‌های آلفرد هیچکاک هستند و تاریخ سینما را به کلی تغییر دادند.

آلفرد هیچکاک یکی از برترین کارگردان‌های تاریخ سینما است که حتی در زمان خود از به تصویر کشیدن خشونت، وسواس و حتی تمایلات غیر سالم بشر ابایی نداشته و همیشه مرز‌های هنری خود را گسترده‌تر ‌کرده است.

بی دلیل نیست که هیچکاک استاد تعلیق نام‌گذاری شده و با آثار خود، کهن الگو‌های شخصیت‌ها و ساختار‌های سینمایی را بارها به چالش کشیده است و از دل آن‌ها، قوانین جدید و جذاب‌تری را به وجود آورده است. او حقایقی را از اعماق وجود انسان استخراج می‌کرد و به تصویر می‌کشید و آثاری مانند «پنجره پشتی»، «سرگیجه» و «روانی» را خلق کرد که از بهترین فیلم‌های آلفرد هیچکاک هستند و تاریخ سینما را به کلی تغییر دادند.

ولی اینکه یکی از فیلم‌های او باعث بشود که آلفرد هیچکاک تحت نظر اف. بی. آی. قرار بگیرد یک واقعه‌ی تاریخی است. داستانی در مورد زمانی که این کارگردان بزرگ، پای خود را فراتر از حد خودش گذاشت؛ البته نه از دید مردم، بلکه از دید دولت آمریکا.

آلفرد هیچکاک هیچ‌وقت قصد نداشته که وارد لیست سیاه قدرتمندترین سازمان‌ ملی آمریکا بشود؛ ولی تصمیمات او برای انتخاب سوژه‌ی بعدی او برای فیلم، کم کم باعث شد این اتفاقی که خود دلهره‌آور بود، در کارنامه‌ی بلند این کارگردان قرار بگیرد؛ اتفاقی که باعث تعجب خود او نیز شده بود.

فیلم «بدنام» باعث می‌شود آلفرد هیچکاک توسط اف‌بی‌آی تحت نظر قرار بگیرد

فیلمبرداری فیلم «بدنام» همزمان با پروژه‌ی منتهن بود. پروژه‌ی منتهن یک عملیات فوق سری در لُس آلاموس واقع در نیو مکزیکو بود که در آن در حال ساخت یک بمب هسته‌ای در طول جنگ جهانی دوم بودند. این همان پروژه‌ای بود که اوپنهامیر، که کریستوفر نولان نیز فیلمی جذاب در مورد آن به تازگی ساخته است، در آن مشغول ساخت بمب اتم بوده است.

این همزمانی فیلمبرداری با پروژه‌ی منتهن، در نگاه اول موضوعی بی‌اهمیت به نظر می‌رسید ولی در نهایت منجر به این شد که آلفرد هیچکاک تحت نظر اف. بی. آی قرار بگیرد. برای هیچکاک، استفاده از ماده‌ی خطرناک اورانیوم به عنوان یک موضوع دم‌دستی برای گفتن داستان یک عشق ممنوعه، اتفاقا خنده‌دار به نظر می‌رسید و صرفا یک موضوع دم دستی بود که ستاره‌های زمان را در یک اتاق برای فیلمبرداری جمع کند در حالی که دولت آمریکا و مهم‌‌ترین متخصص‌های زمان آمریکا احساسی کاملا متفاوت به این موضوع داشتند.

اورانیوم برای آن‌ها ماده‌ای بود که می‌توانست بزرگترین و خطرناک‌ترین سلاح تاریخ بشریت را به وجود بیاورد. با توجه به حساسیت‌های به شدت بالا در مورد موضوعات هسته‌ای در میان جنگ آمریکا با آلمان و ژاپن، فیلمبرداری «بدنام» نمی‌توانست بدموقع‌تر باشد. در کتاب مشهور مصاحبه‌ی تروفو با هیچکاک، که یکی از مهم‌ترین کتاب‌های سینمایی نوشته شده تاریخ است، فرانسوا تروفو در مورد اهمیت فیلم «بدنام» در کارنامه‌ی هنری این کارگردان صحبت می‌کند.

او از طریق مثال این فیلم، اهمیت کارگردان در داستان‌گویی سینمایی را شرح می‌دهد. «بدنام» فیلمی به شدت محبوب در میان عاشقان هیچکاک است که از آن با عنوان جوهره‌ی اصلی هیچکاک یاد می‌کنند. او با کمک بن هکت، از یکی از بهترین نمونه‌های روش داستان‌گویی، یعنی مک گافین استفاده کرده است. در نهایت موضوعی که مهم بود، این بود که شخصیت زن داستان باید فداکاری کند و با کمک شخصیت مرد، باید وارد کمپ‌ نازی‌ها بشود. حالا برای هدفی که باعث رخداد این تکاپو بین شخصیت‌ها باشد، هیچکاک و بن هکت، اورانیوم را انتخاب کردند.

هیچکاک در زمان خود از خطرناکی این ماده آگاهی داشت؛ چون یکی از تهیه‌کننده‌ها به او اطلاع داده بود که از آن ماده برای ساخت بمب اتم استفاده خواهد شد. با این وجود، هیچکس تا لحظه‌ی رخداد انداختن بمب بر هیروشیما، آگاه نبوده که حقیقتا این بمب تا چه میزان می‌تواند خطرناک باشد. حتی شواهدی هست که ثابت می‌کند که او را به صورت مخفیانه توسط افرادی نفوذی، در جریان پروژه‌ای در نیومکزیکو گذاشته بودند؛ پروژه‌ای که همان پروژه منهتنِ معروف بود.

یک سوال بدموقع، باعث می‌شود به آلفرد هیچکاک مشکوک بشوند

مانند دیگر شاهکار‌های سینمای آلفرد هیچکاک، او با حس شوخ‌طبعی خاص خود، مخاطب را در فیلم «بدنام» به بازی می‌گیرد. هیچکاک در جواب به تهیه کننده‌ای که خود را مخالف استفاده از اورانیوم به عنوان یک مک گافن در فیلمنامه اعلام کرده بود، پس از موفقیت اثر در گیشه پاسخ داد:” خودت دیدی که اهمیت دادن به مک گافین داستان عمل بیهوده‌ای می‌بود.”

او به تهیه کننده اطمینان داده بود که فیلم داستان عشقی میان دو عاشق در دو سر جنگ است که باید مسیرشان را تغییر دهند تا عشق خود را فدا نکنند و در نهایت مخاطبان پول زیادی برای بلیط ندادند تا مستندی در مورد اورانیوم ببینند، بلکه آن‌ها به سینماها می‌رفتند تا داستانی عاشقانه در مورد دو عاشق در شرایطی مهلک تماشا کنند. از مهم‌‌ترین نکته‌های فیلم «بدنام»، نقش آفرینی دیدنی اینگرید برگمن و کری گرنت است که هر دو از بهترین‌های هالیوود بودند و در طول زمان به عنوان بازیگر در فیلم‌های هیچکاک درخشیدند.

همچنین «بدنام» تعدادی از جذاب‌ترین تکنیک‌های فیلمبرداری این کارگردان را در خود جای داده است. هیچکاک که ناعادلانه در تاریخ به عنوان یک هنرمند با جهان‌بینی بدبینانه و سرد شناخته شده، در این فیلم رمانتیسیسم واقعی را از طریق عشق بین دو شخصیت خود به تصویر می‌کشد و از موقعیتی جاسوسی برای رخ دادن اتفاقات آن استفاده می‌کند.

این فیلم سیر تکاملی هیچکاک به عنوان یک هنرمند را نشان می‌دهد که چگونه از فیلم‌های ابتدایی در ژانر دلهره به یک نام ماندگار در تاریخ هنر تبدیل شده است. البته که او به ساخت فیلم‌های بسیاری پس از این اثر ادامه داد؛ ولی اولین استفاده‌ی او از شخصیت‌هایی جذاب و پرکشش برای داستان‌گویی که امضای این کارگردان خوش‌نام است، اولین بار در این فیلم استفاده شده است. فیلم‌های او همیشه مملو از شخصیت‌هایی جذاب بودند؛ حتی اگر نمی‌دانستید که هدف اصلی داستان چیست.

منبع: خبرآنلاین

منبع: faradeed-196496

برچسب ها
نسخه اصل مطلب