به گزارش اکوایران، نشریه فایننشیال تایمز در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران در گزارشی به ارائه تصویری از شرایط اقتصادی مردم در بحبوحه تورم بالا در کشور پرداخته است.

براساس این گزارش، ارزان‌ترین مدل خودروی داخلی ایران، پراید که همواره برای کیفیت پایین و مشکلات ایمنی آن مورد انتقاد بوده است به شاخصی برای سنجش مشکلات مالی ایرانیان بدل شده است که قرار است روز جمعه برای انتخاب رئیس جمهور بعدی کشور پس از شهادت ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور سابق کشور در سانحه هوایی پای صندوق‌های رای بروند.

ایرانیان اغلب قیمت پراید را با حداقل دستمزد خود مقایسه می‌کنند تا بدتر شدن شرایط مالی خود را برجسته کنند. تولید این خودروی اقتصادی در سال 2020 متوقف شد اما موجودی‌های آن همچنان درحال فروش است.

یک دهه قبل، یک کارمند حداقل دستمزد با یک خانواده چهارنفره، به 1.6 برابر درآمد سالانه خود برای خرید یک پراید نیاز داشت؛ این درحالی است که اکنون به سه برابر درآمد سالانه خود برای خرید آن نیاز دارد.

افزایش تورم تاحد زیادی به تحریم‌ها، کاهش در درآمدهای نفتی، تقاضای بالا برای کالاهای کمیاب و کاهش ارزش ریال در مقابل دلار نسبت داده می‌شود.

به ادعای فایننشیال تایمز، مقامات ایران نیز با چاپ پول برای جبران کاهش درآمدهای نفتی بر افزایش قیمت‌ها دامن زدند.

افزایش شدید قیمت‌ها برای غذا، مسکن، مراقبت‌های بهداشتی و حمل‌ونقل، درحالی که دستمزدها پایین نگه داشته شده‌اند، مردم را به سمت فقر سوق داده است. براساس اطلاعات مرکز پژوهش‌های مجلس، بیش از 30 درصد از جمعیت ایران در سال منتهی به سال 2022 در فقر بوده‌اند.

در سال‌های اخیر اما، فروش نفت بار دیگر به نقطه روشنی برای جمهوری اسلامی تبدیل شده است: صادرات نفت ایران در ماه آوریل به بالاترین میزان خود در طول شش سال گذشته رسید. رشد تولید ناخالص داخلی ایران در سال‌های اخیر نیز به افزایش فروش نفت به بزرگترین خریدار نفت ایران، چین نسبت داده می‌شود.

ایرانیان، مانند مردم بسیاری از کشورها در طول تاریخ از طلا به عنوان یک سرمایه گذاری برای محافظت در برابر شوک‌هایی چون تورم، کاهش ارزش پول، جنگ و تحولات سیاسی استفاده کرده‌اند. به نظر می‌رسد این فلز ارزش خود را در طول زمان حفظ می‌کند و می‌تواند به سرعت در مواقع ضروری یا هنگام پرداخت اقلام بزرگ مانند خودرو، خانه، جهیزیه عروس یا هزینه های پزشکی فروخته شود.

خانواده‌ها معمولا طلاهای خود را با وجود خطر سرقت در خانه ذخیره می کنند. کارشناسان تخمین می‌زنند خانوارهای ایرانی بین 200 تا 300 تن از این فلز را در اختیار دارند.

قیمت یک سکه طلا در ایران طی دهه گذشته 40 برابر شده و به معادل نزدیک به 700 دلار رسیده است که افزایشی به مراتب شدیدتر از قیمت جهانی طلا است. این افزایش شدید برای ایرانیان پدیده‌ای دو طرفه است: در حالی که اکنون خرید طلا هزینه بیشتری دارد، ارزش پس انداز موجود را نیز افزایش داده است.

5