به گزارش اکوایران، میانگین نرخ رشد اقتصاد ایران در دهه90 نزدیک به نیم درصد برآورد شده، این در حالیست که نرخ رشد مخارج دولت در همین بازه زمانی حدودا 15 درصد بوده است. به عبارت دیگر سرعت رشد دولت در چندین ساله گذشته بسیار بالاتر از کل اقتصاد ایران بوده است. بر همین اساس سهم دولت از کیک اقتصاد ایران در سال 1385، 13.8 درصد بوده که در سال گذشته این سهم به 22.8 درصد رسیده است.

مخارج دولت و رشد اقتصادی: آثار و پیامدها

ارتباط میان مخارج دولت و رشد اقتصادی در نظریه‌ های اقتصادی به طور دقیق مشخص نیست. با این‌حال به طور کلی از دولت انتظار می‌رود که با ایجاد امنیت،تامین کالاهای عمومی مورد نیاز جامعه و سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های کشور زمینه جهت رشد اقتصادی را فراهم آورد.

افزایش سهم دولت از کیک اقتصاد می تواند موجب انتقال منابع از بخش خصوصی به بخش دولتی شده و در نهایت موجب کاهش سرمایه گذاری بخش خصوصی و کاهش رشد اقتصادی می‌شود.

همچنین با افزایش مخارج دولت پس از تامین کالاهای عمومی، منابع به سمت کالاهایی تخصیص می‌یابد که دولت در تولید آنها کارایی لازم را ندارد و موجب عدم تخصیص بهینه و اتلاف منابع کشور شده و کاهش رشد اقتصادی می‌شود.

به طور کلی با توجه به اینکه بهره وری بخش خصوصی از دولت بالاتر است، ترجیح داده می شود تا سهم بخش خصوصی از اقتصاد بیشتر باشد. اما دقیقا برعکس این اتفاق در چند سال گذشته رخ داده است.

رکود سهم دولت در اقتصاد

بررسی گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد که در حدفاصل سال 1385 تا 1390 سهم حقیقی دولت از اقتصاد کاهش یافته است. در سال 1385 دولت 13.8 درصد از حجم حقیقی اقتصاد را در اختیار داشته که در سال 1390 این سهم به 10.7 درصد رسیده است.