(عکس) سفر به تهران قدیم؛ حکایت خیابانی در تهران که انبار مهمات بود
باستیون در زبان فرانسه به معنای محل نگهداری مهمات نظامی است و در دوره پهلوی اول چنین نام عجیبی را روی این خیابان گذاشتند. نصرالله حدادی، تهرانشناس، درباره تاریخچه این خیابان تاریخی می گوید: «خیابان باستیون در دوره پهلوی اول و بعد از تخریب خانهباغ ملک منصور میرزا شعاعالسلطنه، برادر مظفرالدینشاه قاجار، شکل گرفت. آنطور که از شواهد تاریخی پیداست باستیون حد فاصل سال های ۱۳۰۰ تا ۱۳۱۰ و نزدیک کاخ مرمر ساخته شده است.»
بخش های دیگر خانهباغ تاریخی شعاعالسلطنه با گذشت زمان تخریب شد و امروز هیچ اثری از آن باقی نمانده است. تنها یادگار آن سالها، کوچهای فرعی در انتهای خیابان امام خمینی(ره) و نرسیده به میدان حر است که تابلوی کوچه شعاع را بر پیشانی دارد.
حدادی این کوچه را نشانهای از محل دقیق خانهباغ شعاعالسلطنه می داند: «کوچه شعاع را باید سند وجود خانه تاریخی شعاعالسلطنه در همین محل بدانیم. گفته می شود هنگام تخریب خانهباغ شعاعالسلطنه مقدار زیادی اشیای تاریخی پیدا شده که به دوره قاجار تعلق داشته و خیابان باستیون را بعد از تخلیه اشیای تاریخی ایجاد کردند.»
باستیون تا پایان دوره پهلوی اول محل نگهداری مهمات نظامی بود، اما در دوره پهلوی دوم، انبارهای مهمات به خارج از شهر منتقل شد و اینگونه بود که باستیون شمایل امروزی را پیدا کرد.
منبع: همشهری
منبع: faradeed-194462