به گزارش اکوایران، تورم تولیدکننده شاخصی است که معمولا از آن به عنوان پیش‌نگر تورم مصرف‌کننده استفاده می‌شود. علت این مسئله در آن است که این تورم،‌ به افزایش قیمت کالاها در مبدا تولید و پیش از رسیدن به بازار می‌پردازد و از این کانال می‌تواند به تورم مصرف‌کننده و خانوارها جهت بدهد. این شاخص برای بخش‌های اصلی اقتصاد اعلام می‌شود. مرکز آمار اخیرا تورم تولیدکننده گروه صنعت را برای اردیبهشت 1403 اعلام کرده است.

بر اساس این گزارش، تورم تولیدکننده ماهانه گروه صنعت نسبت به فروردین ماه کاهش یافته است. نرخ سالانه این شاخص نیز با اُفت جزئی همراه بوده است. با این حال، تورم تولیدکننده نقطه به نقطه رفتار متفاوتی در پیش گرفته و نسبت به فروردین ماه افزایش یافته است.

ساخت «آشامیدنی‌ها»، تورمی‌ترین فعالیت صنعتی اردیبهشت

تورم تولیدکننده ماهانه گروه صنعت از 4.3 درصد در فروردین ماه به 3.3 درصد در اردیبهشت رسیده و کاهش یافته است. از میان اجزای این گروه، بالاترین تورم تولید ماهانه 12.6 درصد بوده که مربوط به «ساخت انواع آشامیدنی‌ها» می‌شود.

در مقابل، تولید «کُک و فرآورده‌های پالایش نفت» کمترین تورم ماهانه را تجربه کرده‌اند. به بیان دیگر، هزینه تولید این محصولات در اردیبهشت نسبت به فروردین با سرعت کمتری افزایش یافته است. دو گروه کالایی من جمله «ساخت تجهیزات حمل‌ونقل» و «ساخت فلزات پایه» نیز با تورم تولید منفی همراه بوده‌اند که نشان‌دهنده ارزان‌تر شدن هزینه تولید آن‌ها در این یک ماه است.

030326

افزایش تورم نقطه به نقطه تولیدات صنعتی

تورم تولیدکننده نقطه به نقطه نشان می‌دهد که هزینه تولید محصولات صنعتی در اردیبهشت امسال چند درصد نسبت به اردیبهشت سال قبل تغییر کرده است. این نسبت در فروردین 19 درصد بوده اما در اردیبهشت به 22.9 درصد رسیده است. بنابراین تورم نقطه‌ای تولید محصولات صنعتی افزایش یافته است. از میان زیربخش‌های گروه صنعت، بالاترین تورم تولید نقطه‌ای مربوط به «ساخت انواع آشامیدنی‌ها» و پایین‌ترین آن مربوط به «ساخت محصولات کاغذی» بوده است.

تورم تولید سالانه نیز از 29.2 درصد در فروردین به 28.9 درصد در اردیبهشت کاهش یافته است. بالاترین تورم تولید سالانه 60.3 درصد بوده که مربوط به «ساخت ماشین‌آلات و تجهیزات طبقه‌بندی‌نشده در جای دیگر» بوده است.