چرا این حیوان مفیدترین لانۀ دنیا را دارد؟
فرادید| در جریان آتشسوزیهای تابستان سیاه استرالیا در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰، یک داستان عجیب در رسانههای اجتماعی منتشر شد: وامبتها حیوانات دیگر را به داخل لانههای زیرزمینی خود هدایت کردند تا برای فرار از آتشسوزی به آنها کمک کنند.
به گزارش فرادید، این داستان آنقدر خیالی به نظر میرسد که نمیتوان آن را باور کرد. متخصصان نیز به سرعت داستان قهرمانی و فداکاری وامبتها را رد کردند. اما اصل ماجرا چیست؟
گرانت لینلی، یکی از نویسندگان این مطالعه و بومشناس دانشگاه چارلز استورت در استرالیا، میگوید: «وامبتها خاک، ویژگیهای جغرافیایی و پوشش گیاهی اطراف لانههایشان را تغییر میدهند. آنها تنها خاک را برای ساختن یک لانه جابجا میکنند و مدفوع آنها سبب افزایش سطح نیتروژن میشود که پوشش گیاهی را تقویت میکند. ما تصور میکنیم این تغییرات، فرصت جستجوی علوفه را برای حشرهخواران کوچک و همهچیزخواران افزایش میدهد.»
حضور حیوانات کوچک، به نوبه خود، ممکن است شکارچیهای بزرگتری را جذب کند، بنابراین لانهها میتوانند اثرات دامنهدار و فراگیری در زنجیره غذایی بالا و پایین داشته باشند.
دوربینهای ردیاب چندین گونه را در حال عبور و مرور در لانههای وامبتها ضبط کردند. بزمجه نواری (بالا سمت چپ)، اکیدنا منقار کوتاه (بالا وسط)، والابی مردابی (بالا سمت راست)، والابی گردن قرمز (پایین سمت چپ)، سنگچشمباسترک طوسی (پایین وسط) و کلاغ زنگی ابلق (پایین سمت راست)
با توجه به طیف گستردهای از روشهای تعامل حیوانات با لانهها، این سازهها میتوانند به عنوان «یک ایربیانبی (بازار اجاره مکانهای اقامتی) یا یک سوپرمارکت» عمل کنند.
این یافتهها پشتیبان ایده محافظت از وامباتهاست که از زمان استعمار اروپا به طور قابلتوجهی کاهش یافتهاند.
با بدتر شدن آتشسوزیهای جنگلی در بحبوحه تغییرات آب و هوایی ناشی از فعالیتهای انسان، این موجودات قوی ممکن است اطلاعات ارزشمندی در مورد چگونگی سازگاری موجودات با تغییرات ارائه دهند.
وامباتها با حفرههای بزرگ، خنک و طولانی مدت خود، برای جامعه گستردهترشان ارزشمند هستند.
مترجم: زهرا ذوالقدر
منبع: faradeed-192805