جستجو
رویداد ایران > استان ها > ویژه استان ها > اهدای پلاسما، بعد از شکست کرونا

اهدای پلاسما، بعد از شکست کرونا

اهدای پلاسما، بعد از شکست کرونا
استفاده از پلاسما برای درمان بیماری کووید ۱۹ و یا به اصطلاح پلاسما درمانی، روشی نوین برای درمان این بیماری است. در این روش پلاسمای افرادی که حدود یک ماه از بیماری آنها گذشته و بهبود یافته اند دریافت شده و به بیماران مبتلا که شرایط حادی دارند تزریق می شود.
این اولین بار نیست که از این روش برای درمان بیماران استفاده می‌شود و در گذشته نیز برای درمان بیماری‌هایی نظیر سارس، مرس و همه گیری آنفلوانزا H۱N۱ از این روش استفاده شده است. براساس این روش درمانی، اگر فردی پس از ابتلا به بیماری کوید ۱۹ بهبود یابد، به احتمال زیاد مقادیر زیادی از آنتی‌بادی‌ها در پلاسمای خونش وجود دارد. ایده اصلی این است که بخشی از پلاسما فرد بهبود یافته را گرفته و آن را به بیماران با بیماری شدید تزریق کرد، به این امید که این آنتی‌بادی‌ها سیستم ایمنی بدن بیمار را تحریک کنند تا ویروس را پیدا کرده و شروع به از بین بردن آن کنند.
پس از اجرای پروژه تحقیقاتی پلاسما درمانی در چند شهر، استان اصفهان با آماده سازی بخشی از مرکز انتقال خون خواجو از اردیبهشت ماه آغاز به دریافت پلاسما از بهبودیافتگان کووید ۱۹ کرد.
به گزارش ایسنا، اگرچه هنوز دستورالعملی برای مصرف پلاسمای بهبودیافتگان کرونا صادر نشده، ولی پلاسماهای دریافتی قابلیت ذخیره سازی برای مدت طولانی را دارند تا در زمان مناسب در اختیار بیمارستان ها و مراکز درمانی قرار گیرد.
مجید زینلی، مدیرکل انتقال خون اصفهان در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: در فروردین ماه پروژه تحقیقاتی پلاسما درمانی در کشور آغاز شد و ۳ استان قم، تهران و اصفهان وارد این پروژه شدند، به این صورت که از بیماران بهبود یافته کووید ۱۹ پلاسما دریافت و به بیمارانی که در حال حاضر درگیری بیماری هستند تزریق شود.
وی با اشاره به اینکه براساس پژوهش های علمی گفته می شود این روش درمانی می تواند تا حدود ۴۰ درصد موثر باشد و به افراد برای رهایی از بیماری کمک کند، افزود: از ۲۰ فروردین با همکاری اداره کل تامین اجتماعی استان اصفهان حدود ۳۳ واحد پلاسما از بیماران بهبود یافته دریافت و به بیمارانی که در بیمارستان غرضی بستری بودند تزریق شد.
مدیرکل انتقال خون استان با بیان اینکه پلاسما درمانی پروژه ملی است که منتظر مشخص شدن اطلاعات و نتایج دقیق آن هستیم، خاطرنشان کرد: بلافاصله بعد از اتمام این طرح تحقیقاتی، سازمان انتقال خون مستقیما وارد این عرصه شد و از ۱۳ اردیبهشت ماه بخشی از مرکز انتقال خون خواجو در اصفهان مجزا و آماده دریافت پلاسما از بیماران بهبود یافته کووید ۱۹ شد.
وی با بیان اینکه دریافت پلاسما از بیماران بهبودیافته ادامه دارد، تصریح کرد: پلاسما از افرادی دریافت می شود که قبلا یا در آزمایش اختصاصی کرونا مثبت شده و یا سابقه بستری در بیمارستان به دلیل کرونا را دارند، اما از افرادی که به صورت سرپایی درگیر ویروس کرونا بوده و یا در خانه قرنطینه بوده اند پلاسما دریافت نمی کنیم.
زینلی به فراخوان دریافت پلاسما از افراد واجد شرایط اشاره و اظهار کرد: مهمترین شرط برای اهدای پلاسما این است که ۲۸ روز از بهبود کامل بیمار گذشته باشد، چون بعد از این مدت شخص حامل ویروس نیست و نمی تواند ناقل باشد، اما در بدن فرد آنتی بادی هایی بر علیه ویروس کرونا ساخته شده که این آنتی بادی ها می تواند در بهبود بیماران موثر باشد.
به گفته وی، میزان و اندازه آنتی بادی ها در بدن اهداکننده پلاسما بسیار مهم است و تست هایی که انجام می دهیم به ما نشان می دهد که آیا میزان آنتی بادی ها کم یا زیاد است و ترجیحا از پلاسمایی استفاده می کنیم که میزان آنتی بادی زیادی دارد. این افراد به انتقال خون دعوت می شوند و عملیات پلاسما فرز انجام می شود، به این معنا که این افراد به دستگاه وصل می شوند و پلاسمای خون آنها جدا شده و خون مجدد وارد بدن فرد می شود، در واقع فقط پلاسما اهدا می کنند.
مدیرکل انتقال خون استان اصفهان با بیان اینکه درحال جمع آوری پلاسما از بهبودیافتگان کووید ۱۹ هستیم، ولی هنوز دستورالعملی برای مصرف این پلاسماها نرسیده، گفت: به محض رسیدن دستورالعمل، پلاسمای دریافتی را در اختیار بیمارستان ها قرار می دهیم، در عین حال که تا ۲ سال می توان از پلاسما نگهداری کرد.
اهدای پلاسما نباید به تاخیر بیفتد
وی با اشاره با اینکه میزان آنتی بادی در بدن اشخاص مهم است و به خاطر همین سعی می کنیم زمان اهدای پلاسما را به تاخیر نیندازیم، گفت: تاکنون حدود ۵۰ نفر پلاسما اهدا کرده اند که همه واجد شرایط لازم بودند، کسانی که قبلا درگیر این بیماری بودند و شرایط بیماری را خیلی خوب درک کردند و به خاطر همین می خواهند به هر شکلی شده به بیماران کمک کنند تا از این درد و رنج نجات پیدا کنند.
زینلی اظهار امیدواری کرد که هرچه زودتر نحوه مصرف پلاسما اعلام و از آن استفاده شود، گفت: اهداکنندگان ناقل ویروس نیستند و کاملا سالم اند، اما با این وجود یک بخش کامل با ایمنی و تجهیزات لازم آماده کرده ایم که به راحتی بتوانند اقدام به اهدای پلاسما کنند، همچنین  از پیشرفته ترین تجهیزات برای پلاسما فرز استفاده و همه دستورالعمل های بهداشتی را رعایت کرده ایم تا مکان امنی برای مراجعه کنندگان فراهم شود.

از اهدای پلاسما و کمک به بیماران دریغ نکنید
آقای صبوری ۳۱ ساله که برای اهدای پلاسما به این مرکز مراجعه کرده نیز با اشاره به اینکه اصلا نمی داند چطور به کرونا مبتلا شده، می گوید: ۴ روز در بیمارستان بستری بودم و دو تا سه هفته هم در خانه قرنطینه بوده ام، اما خوشبختانه نوع حاد بیماری را نداشته و فقط سرگیجه و بدن درد داشته است.
او درباره انگیزه اش برای اهدای پلاسما می گوید: بعد از ابتلا به ویروس کرونا، چون خودم درد این بیماری را کشیدم، گفتم حداقل کاری که از دستم بر می آید را برای بقیه بیماران انجام دهم. در بیمارستان به من گفته بودند می توانم پلاسما اهدا کنم، به خاطر همین بعد از قرنطینه برای اهدای پلاسما مراجعه کردم که گفتند فعلا زود است و با شما تماس می گیریم.
این جوان اصفهانی می گوید که قبلا هم اهدای خون داشته و به کسانی که به این بیماری مبتلا شده اند پیشنهاد می کند اگر برایشان امکان پذیر است از اهدای پلاسما و کمک به بیماران دریغ نکنند.
امیرحسین شفیعی ۲۵ ساله هم با بیان اینکه در یک سفر کاری به تهران به ویروس کرونا مبتلا شد، می گوید: علائم بیماری در من بدن درد شدید و تب بود که بعد از مراجعه به بیمارستان خورشید و گرفتن عکس ریه و سی تی اسکن تشخیص دادند مبتلا به کرونا شده ام، ۶ روز در بیمارستان بستری و بعد در خانه قرنطینه بودم، اما خوشبختانه بیماری ام حاد نبود و علائم شدیدی نداشتم.
 وی با اشاره به اینکه قبلا هم به مرکز انتقال خون خواجو می آمده و مرتب خون اهدا می کرده است، ادامه داد: از مرکز انتقال خون خواجو با من تماس گرفتند و با توجه به مشغله کاری، زمانی که برایم امکان پذیر بود را هماهنگ کردند. امیدوارم بتوانم به کسانی که به این بیماری مبتلا شده و شرایط حادی دارند کمک کنم.
کمک به هم نوع ارزشمند است
ایمان بهنائی ۳۸ ساله هم می گوید: در فروردین ماه به ویروس کرونا مبتلا شدم و با تب و لرز و بدن درد شدید در بیمارستان گلدیس شاهین شهر بستری شدم.
وی با بیان اینکه به گفته پزشکان نوع حاد بیماری را داشته و حدود ۸ روز در بیمارستان بستری و بعد در خانه قرنطینه شده، خاطرنشان می کند: از ابتدا که شنیدم می توان پلاسما اهدا کرد به فکر آن بودم چون معتقدم کمک به هم نوع ارزشمند است، به خصوص در این شرایط که شاید بتوان درد و رنج بیمار دیگری را کم کرد.

برچسب ها
نسخه اصل مطلب