به گزارش شبکه شرق، سازمان جهانی هواشناسی سازمان ملل در گزارشی، به احتمال ۸۰ درصدی ثبت دمای بیش از ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح قبل از صنعتی شدن در طول حداقل یک سال از پنج سال آینده، اشاره کرده و اعلام کرده است که سال گذشته، این شانس حدود ۶۶ درصد بود.
سرویس نظارت بر تغییرات آب و هوایی، وابسته به اتحادیه اروپا اعلام کرد که هر یک از دوازده ماه گذشته، گرمترین ماههای سالانه بوده است؛ در همین حال، «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل نیز خواستار اتخاذ تدابیر فوری برای جلوگیری از «جهنم آب و هوایی» شد.
«الجریده» نوشت: سرویس تغییرات آب و هوایی کوپرنیک اعلام کرد که میانگین دمای هوای جهانی در طول سال منتهی به پایان ماه مه، حدود ۱.۶۳ درجه سانتیگراد، از میانگین قبل از انقلاب صنعتی فراتر رفت و باعث شد گرمترین دوره از زمان شروع ثبت دادهها در سال ۱۹۴۰ میلادی لقب بگیرد.
براساس گزارش این سرویس، میانیگن دوازده ماه گذشته به معنای آن نیست که جهان از آستانه گرمایش جهانی ۱.۵ درجه سانتیگراد فراتر رفته است که میانگین دما را در طول چند دهه اندازه گیری می کند. دانشمندان نسبت به تبعات تجاوز فراتر از آن که قابل رسیدگی نخواهد بود، هشدار میدهند.
سازمان جهانی هواشناسی سازمان ملل در گزارش جداگانهای، به احتمال ۸۰ درصدی ثبت دمای بیش از ۱.۵ درجه سانتیگراد، بالاتر از سطح قبل از صنعتی شدن، در طول حداقل یک سال از پنج سال آینده، اشاره کرده و اعلام کرده است که سال گذشته، این شانس، حدود ۶۶ درصد بود.
از سوی دیگر «آنتونو گوترش» دبیرکل سازمان ملل در سخنرانی درباره این نتایح نسبت به سرعت حرکت جهان در جهت اشتباه و به دور از ثبات سیستم آب و هوایی هشدار داد و در سخنانی به مناسبت روز جهانی محیط زیست گفت: «در سال ۲۰۱۵ میلادی، شانس وقوع این سبقت نزدیک به صفر بود.»
گوترش خواستار کاهش تولید و استفاده خدود ۳۰ درصدی سوخت فسیلی در جهان تا سال ۲۰۳۰ شد و افزود: «ما به راهی برای خارج شدن از بزرگراه نیاز داریم که به سمت یک جهنم آب و هوایی در حرکت است. نبرد به خاطر ۱.۵ درجه سانتیگراد در دهه کنونی را یا خواهیم برد یا میبازیم.»
افزایش روند تغییرات آب و هوایی؛ رکورد ۱۷۰ساله میانگین افزایش دمای زمین شکسته شد
سازمان جهانی هواشناسی با بازنشر بخشهایی از این گزارش در صفحات مجازی خود، عنوان کرده است: شوکه کننده است، اما تعجبآور نیست که ما به این دوره ۱۲ ماهه رسیدهایم. در حالی که این توالی ماههای رکوردشکنی در نهایت قطع خواهد شد، اما تغییرات آب و هوایی همچنان باقی است و هیچ نشانهای از تغییر در چنین روندی وجود ندارد.
بر اساس تازهترین گزارش سرویس تغییرات اقلیمی کوپرنیک، میانگین افزایش دمای جهانی در ۱۲ ماه گذشته، یعنی در فاصله ماههای ژوئن ۲۰۲۳ تا می ۲۰۲۴، از ۱.۵ درجه سانتیگراد نیز فراتر رفته است.
بنابر اعلام این نهاد ناظر بر تغییرات اقلیمی، این بالاترین دمای ثبتشده زمین از زمان ثبت رکوردهای اقلیمی است.
بر اساس این گزارش، میانگین جدید دمای زمین در ۱۲ ماه گذشته، ۰.۷۵ درجه سانتیگراد بالاتر از میانگین ۱۹۹۱ تا ۲۰۲۰ و ۱.۶۳ درجه سانتیگراد گرمتر از ۱۸۵۰ تا ۱۹۰۰ است.
سازمان جهانی هواشناسی نیز با بازنشر بخشهایی از این گزارش در صفحات مجازی خود، عنوان کرده است: شوکهکننده است، اما تعجبآور نیست که ما به این دوره ۱۲ماهه رسیدهایم. در حالی که این توالی ماههای رکوردشکنی در نهایت قطع خواهد شد، اما تغییرات آب و هوایی همچنان باقی است و هیچ نشانهای از تغییر در چنین روندی وجود ندارد.
این سازمان افزوده است: در پس این آمار، یک واقعیت آشکار نهفته است که ما به خطر میافتیم؛ تریلیونها ضرر اقتصادی، میلیونها زندگی بههم ریخته و تخریب اکوسیستمهای گرانبها، از پیامدهای این تغییرات [در زمین] است.
سازمان جهانی هواشناسی تصریح کرده است: هدف متوقف کردن افزایش دما در توافق پاریس هنوز زنده است. باید به خاطر داشته باشیم، این موضوع، به افزایش طولانیمدت دما در طول دههها اشاره دارد، نه برای دوره یک تا پنجساله. نقض موقت این توافق به معنلی از بین رفتن دائم هدف نیست؛ اما میتوان انتظار داشت که تعدد رخداد افزایش موقتی از سطح ۱.۵ درجه سانتیگراد بیشتر شود.
منبع: sharghdaily-933368