جستجو
رویداد ایران > رویداد > علمی > (تصاویر) نسل جدید کامیون ها که انگار از فضا آمده است

(تصاویر) نسل جدید کامیون ها که انگار از فضا آمده است

کنورث سوپرتراک ۲، جدیدترین دستاورد این غول کامیون ساز آمریکایی است که با الهام از قطارهای سریع‌السیر ژاپنی ساخته شده است.

شرکت کنورث که تاسیس آن به سال ۱۹۲۳ میلادی در واشنگتن بازمی‌گردد، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان خودروهای سنگین در جهان محسوب می‌شود که بسیاری از شرکت‌های بزرگ تولید کامیون نیز نمونه اول محصولات خود را از آن اقتباس کرده‌اند.

این کمپانی به‌تازگی و در جریان نمایشگاه حمل و نقل پاک ۲۰۲۴ موسوم به Advanced Clean Transportation Expo از محصول جدید خود با نام کنورث سوپر تراک ۲ رونمایی کرده است.

کنورث سوپرتراک ۲؛ نسل جدید کشنده های آمریکایی

سوپرتراک ۲ به‌لطف بهره‌وری از موتور پیشرفته‌تر و تریلر سبک‌وزنی که دارد به این راندمان خوب دست پیدا کرده است. کنورث می‌گوید وزن تریلر این خودرو و مجموعه همراه آن برابر ۱۱,۸۳۹ کیلوگرم است که نسبت به نمونه‌های متداول بازار، ۳,۲۲۱ کیلوگرم سبک‌تر شده است.

این شرکت آمریکایی برای کاهش وزن این بخش، از ۱۰ تایر کانسپت استفاده کرده که ۱۶۱ کیلوگرم وزن خودرو را کاهش داده و مقاومت چرخشی بسیاری پایینی دارند. سوپرتراک ۲ به‌لطف تعبیه موتور نوگرایانه‌اش، برای دستیابی به مسافت قابل پیمایش متداول خود به باک سوخت کوچک‌تری نیاز دارد که خود باعث کاهش وزن می‌شود.

مشخصات پیشرانه هیبریدی Kenworth SuperTruck 2

نمای داخلی سوپرتراک ۲ هم از طراحی و امکانات منحصر‌به‌فرد با تمرکز ویژه بر امنیت و آسودگی راننده مجهز شده است. از جمله امکانات مدرن این کشنده می‌توان به کلاستر بزرگ ۱۵ اینچی روبه‌روی راننده، آینه‌های جانبی دوربین‌دار، صندلی مرکزی، سیستم اعلان وضعیت کامیون، ترمز اضطراری هوشمند و کروز کنترل تطبیقی اشاره کرد. همچنین بهره‌گیری از تخت خواب پشت صندلی با قابلیت تاشوندگی و تبدیل آن به یک مبل و میز جابه‌جا شونده، فضای کابین را برای اقامت‌های میان‌راهی کامل می‌‌کند.

50

کنورث که با معرفی مدل T660 در سال ۲۰۰۹ میلادی، دستیابی به بهبود دو برابری راندمان را در سر می‌پروراند، سرانجام موفق شد با محصول جدیدش به بهبود ۱۳۶ درصدی دست پیدا کند و درگ سوپرتراک ۲ را در مقایسه با نمونه‌های متداول تا ۴۸ درصد کاهش دهد.

این کامیون به طراحی ماژولار پیشرانه هم مجهز شده که به توسعه‌دهنده اجازه خواهد داد در صورت تمایل، به‌جای پیشرانه دیزلی از سلول‌های سوختی، مخزن هیدروژن یا بسته باتری استفاده کند و به این ترتیب، قوای محرکه و نیروی آن را تغییر دهد.

منبع: عصر ایران

منبع: faradeed-191509

برچسب ها
نسخه اصل مطلب