پاسخ سازمان حفظ نباتات کشور به گزارش «شرق»
سازمان حفظ نباتات کشور در واکنش به گزارش صنایع چوب در منگنه دولت پاسخی را به «شرق» ارسال کرده است که در ادامه میخوانید: تمام کشورهای عضو کنوانسیون بینالمللی حفظ نباتات (IPPC) که کشور جمهوری اسلامی ایران نیز عضو این کنوانسیون است موظف به رعایت مفاد عهدنامه و استانداردهای بینالمللی (ISPM) آن هستند طبق مفاد بندهای مواد ٤ و ٥ معطوف آن، آفتزدایی یا آلودگیزدایی محمولههای گیاهی، فراوردههای گیاهی و سایر اقلام مشمول مقررات در حال جابهجایی و حملونقل المللی با هدف برآوردهنمودن شرایط بهداشت گیاهی، به عهده سازمان حفظ نباتات ملی کشور صادرکننده کالاست.
-سازمان حفظ نباتات یک سازمان حاکمیتی است و با توجه به وظایف و مسئولیتهای ملی و بینالمللی که دارد با رعایت قانون و استانداردهای ملی و بینالمللی نسبت به اعمال ضوابط و موازین قرنطینه و بهداشت گیاهی روی محمولههای تجاری کشاورزی اقدام میکند.
واردات تمامی اندامهای گیاهی از جمله چوب با پوست طی فرایند تحلیل خطر انجام میگیرد که پروسهای علمی است که با توجه به نوع میزبان گیاهی، کشور مبدأ و بر حسب نوع اندام و فراورده گیاهی وارداتی به کشور مورد بررسی قرار میگیرد که در ابتدا احتمال ورود آفات ارزیابی و سپس با توجه به نوع آفات قابل انتقال، برنامه مدیریت ریسک و کنترل آنها تهیه و تدوین می شود. لذا بر اساس نتایج تحلیل خطر احتمال ورود آفات همراه چوب با پوست و با توجه به اینکه بیشتر عوامل خسارتزای گیاهی در پوست چوب و تعدادی نیز در قسمت مغز چوب آن زندگی کرده و قابل انتقال هستند. از طرفی میانگین حد متوسط عوامل قرنطینهای صفر است و با روشهای معمول ضدعفونی امکان آلودگیزدایی کامل محمولههای چوب با پوست و رسیدن به نُرم صفر و حصول اطمینان از عدم آلودگی محمولهها امکانپذیر نخواهد بود و واردات اینگونه محمولهها مخاطرات قرنطینهای زیادی برای کشور در پی خواهد داشت. راهکارهای پیشنهادی سازمان حفظ نباتات جهت واردات چوب با پوست به شرح زیر است:
واردات گرده بینه (تنه درختان که گرد است) با پوست به شرط آفتزدایی به روش کوره خشک در کشور مبدأ تحت نظارت و با تأیید سیستم آفتزدایی بهوسیله کارشناسان قرنطینهای و با درج آن در گواهی بهداشت همراه محموله که در این خصوص با توجه به فراهمشدن زیرساختها و تأسیسات کوره خشک در بعضی مناطق روسیه و تأیید نهایی آنها به وسیله کارشناسان این سازمان در سال گذشته، شرایط برای واردات بدون محدودیت چوب مورد نظر با دریافت شرایط اعلامی از این سازمان و به شرط آفتزدایی در کورههای مورد تأیید فراهم میباشد.
واردات گرده بینه با انجام پوستکنی در کشور مبدأ با رعایت شرایط؛
واردات چیپس چوب
پیشنهاد این سازمان جهت رفع نیاز صنایع تولید نئوپان، امدیاف و فیبر کشور، واردات بهصورت خردهچوب یا چیپس میباشد که اخیرا مقدمات واردات چیپس مذکور از کشورهای جنوب شرقی آسیا فراهم شده است و برای چندین محموله توسط این سازمان برای واردات مجوز صادر شده است، شرکتهای متقاضی مورد نظر میتوانند بدون محدودیت اقدام به واردات چیپس چوب کنند. درمورد قاچاق چوب، نهادهای نظارتی این وزارت در سازمان حفظ نباتات کشور، سازمان محیط زیست و سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری با همراهی کارشناسان ستاد قاچاق کالا، اقدامات مؤثری را به کار بستهاند که البته بهدلیل محدودیت نیروی انسانی از کاستیهایی هم برخوردار است. موضوع زراعت چوب بهعنوان نیاز صنایع و کشور وارد طرح کاشت یک میلیارد درخت شده است و در سال اول اجرای این طرح بخشی از کاشت درخت مربوط به زراعت چوب بود. این طرح بهصورت ویژه در برخی از استانها به دلیل توجیه اقتصادی دنبال میشود و تا پایان مدت اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت در دستور کار قرار دارد.
منبع: sharghdaily-931360