به گزارش اکوایران،‌ پس از آنکه یکی از برترین تولیدکنندگان مس در جهان اخیرا دچار بحران مالی شد، دولت جو بایدن - رئیس‌جمهور آمریکا - با سرمایه‌گذاران بالقوه وارد گفت‌وگو شد تا آن‌ها سهامی از معادن این شرکت در زامبیا به ارزش 3 میلیارد دلار را خریداری کنند.

به نوشته وال‌استریت ژورنال، این جست‌وجو به شرکت‌های آمریکایی محدود نشده و شرکت‌هایی از امارات متحده عربی، ژاپن و عربستان سعودی نسبت به داشتن سهام در شرکت استخراج معدن کانادا موسوم به «فرست کوآنتوم مینرالز» علاقه نشان داده‌اند.

هدف ساده است: دور نگه داشتن این شرکت از کنترل چین و جلوگیری از بیشتر شدن سلطه این ابَرقدرت‌ آسیا بر فلزات و مواد معدنی حیاتی برای زنجیره تأمین.

این مناقصه که انتظار می‌رود در ادامه سال جاری میلادی نهایی شود، بخشی از یک تلاش جهانی برای دسترسی بیشتر به مس است؛ فلزی که یکی از اجزای کلیدی برای تولید بسیاری از محصولات است،‌ از خودروهای الکتریکی گرفته تا خطوط انتقال و مراکز داده که انقلاب هوش مصنوعی را تقویت می‌کنند.

پیشنهاد خرید بی‌سابقه شرکت استرالیایی «بی‌اچ‌پی» -به‌عنوان بزرگترین شرکت معادن و فلزات جهان- برای خرید شرکت معدنی «انگلو امریکن» به مبلغ ۴۳ میلیارد دلار، در روز دوشنبه (24 اردیبهشت) رد شد و این اتفاق، تقاضای شدید برای مس را دوباره مورد توجه قرار می‌دهد.

در حالیکه شرکت انگلو امریکن به تولید کامودیتی‌های مختلفی می‌پردازد، از الماس تا نیکل،‌ بی‌اچ‌پی استرالیا مشخصا اعلام کرده که به تولیدات مس این شرکت علاقه‌مند است.

در حالیکه دولت آمریکا هیچ نظارتی بر یک توافق پیشنهادی ندارد، مقامات این کشور به مدیران اجرایی انگلو امریکن اعلام کرده‌اند که نگران هستند ادغام این شرکت بتواند کل عرضه مس را محدود کند. ایالات متحده همچنین نگران است که چین بتواند بر بی‌اچ‌پی فشار وارد کند تا برخی دارایی‌هایی خود را بفروشد یا موافقت کند تا مس بیشتری را به چین ارسال کند.

آموس هاکستاین در حال ترویج ابتکارات معدنی ایالات متحده در سطح جهانی است

در مورد مس، هاکستاین در مصاحبه‌ای گفت: «ما عرضه جدید زیادی در سراسر جهان نداریم. نگرانی من این است که حتی زمانی که کشفی انجام شود، ممکن است بین 7 تا 15 سال طول بکشد تا اولین مس استخراج شود.»

ایالات متحده نسبت به سرمایه‌گذاری بیش از یک میلیارد دلاری در کریدور لوبیتو برای توسعه زیرساخت‌های محلی، از جمله برق پاک و راه‌آهن اتصال آنگولا، کنگو و زامبیا برای صادرات مواد معدنی حیاتی متعهد شده است. حتی در زامبیا، آمریکا در سال گذشته میلادی از امارات متحده عربی خواست تا سرمایه‌گذاری در شرکت معدن مس موپانی را مد نظر قرار دهد.

این تلاش، موفقیت‌آمیز بود:‌ زامبیا در ماه دسامبر شرکت هلدینگ منابع بین‌المللی امارات را به عنوان شریک جدید خود انتخاب کرد.

هاکستاین اعلام کرده که او و تیمش این موضوع را برای دولت‌های آفریقایی شفاف‌سازی کرده‌اند که آمریکا در تلاش است یک مدل جایگزین را ارائه دهد که منجر به بدهی، فساد و تبعات زیست‌محیطی برای این کشورها نخواهد شد.

یک پروژه مربوط به تولید نیکل در شمال شرقی برزیل

معدن مس موتوشی در جمهوری دموکراتیک کنگو

در تازه‌ترین مورد،‌ یک شرکت چینی در مذاکره است تا بتواند شرکت «شیماف» واقع در جمهوری دموکراتیک کنگو را خریداری کند. شیماف در حوزه تولید فلزات فعالیت دارد و در حال توسعه یک معدن کبالت و مس در کنگو است.

دست‌کم دو شرکت غربی نیز خواهان خریداری شرکت شیماف هستند که شامل «شرکت کبالت» شیلی می‌شود. «شرکت کبالت» یک شرکت آمریکایی است که در زمینه تولید مس و کبالت در شمال شیلی فعالیت دارد.