مهمان رویداد امروز و نمایشگاه کتاب
دانشگاهی برای یادگیری از اهالی قلم
نویسندگان، شاعران و دیگر فعالان عرصه کتاب که در دوسال گذشته مهمان رویداد امروز بودند و متن گفتگوهای اختصاصی آنها در روزنامه منتشر شده است، در نمایشگاه کتاب امسال هم حضور دارند. برخی برنامه از پیش مشخص شده برای دیدار با مخاطبان دارند برخی برایشان نشست گذاشته اند و عده ای هم کتاب هایشان ارائه می شود. البته عده ای هم نتوانسته اند در این رخداد بزرگ فرهنگی حاضر بشوند. در این گزارش، برنامه عده ای از این مهمانان رویداد امروز را با هم مرور می کنیم:
* نمایشگاه کتاب ایران مرکز تبادل افکار جهانی است
حمید رضا اکبری ( شروه) که گفتگوی وی در شماره ۱۶مهر ماه ۱۴۰۲ روزنامه رویداد امروز منتشر شده است درباره نمایشگاه کتاب 1403 به رویداد امروز گفت: نمایشگاه کتاب سال ۱۴۰۳ برایم جالب بود و بخصوص برنامه های جالب غرفه خبرگزاری ایبنا. نمایشگاه کتاب خود یک مرکز یادگیری است. بخصوص نشست هایی که بر می شود جای یادگیری است. غرفه ها نیز دارای آثار تازه ای بودند که برای مخاطب جذابیت داشت. بخصوص در حوزه کتاب کودک و نوجوان کارهای تازه ای ارایه شده بود. دوستان هنرمندی که سالها ازشان بی خبر بودیم نیز انجا همه را یکجا دیدیم. جالب بود سیاستمداران نظام نیز بودند و از اهمیت کتاب گفتگو می کردند و بعضا کتاب داشتند و برای مخاطب هاشان جشن امضاء راه انداخته بودند. نمایشگاه کتاب ایران مرکز تبادل افکار جهانی نیز می باشد. غرفه های کشورهای دیگر نیز جذابیت خاص خودش را داشت. نمایشگاه کتاب در کل خود دانشگاهی برای یادگیری از اهالی قلم محسوب می شود
*از «بهشت، کبوتر می خواهد» تا «مجنون من لیلی است»
کتاب های «بهشت، کبوتر می خواهد» و «مجنون من لیلی است» از آثار مونا اسکندری در نمایشگاه کتاب امسال ارائه می شوند. در رمان بهشت کبوتر می خواهد با شخصیت پسری به نام محمد حسن که پسری کبوتر باز است همراه می شویم، محمد حسن نوجوانی بازیگوش و شیطان است، که به خاطر کبوترهایش با گروهی از نوجوانان شر و بزرگتر از خودش درگیر می شود در این میان پسری به نام اسماعیل او را از دست این گروه شرور نجات می دهد و محمد حسن با اسماعیل همراه می شود و ماجراهای زیادی را همراه باهم پشت سر می گذارند…در این رمان جذاب به صورت غیرمستقیم با زندگی شهیدان نوجوان شهید اسماعیل اکبری، شهید جلیل شرفی و شهدای دبیرستان علویان آشنا می شویم و رشد فکری که این شهدا و اثرگذاری که در شخصیت محمد حسن داشته اند را می بینیم. کتاب «بهشت کبوتر میخواهد» در ۲۰۴ صفحه و به بهای ۱۱۸ هزار تومان ویژه نوجوانان علاقهمند به رمان و موضوع دفاع مقدس از سوی انتشارات کتاب جمکران وارد بازار نشر شده است. کتاب «مجنون من لیلی است» با لهجه همدانی و متناسب با اقلیم و بافت همدان نگارش شده است که در نوع خود کتابی خواندنی است. این کتاب خاطرات همسر شهید سردار حاج سعید اسلامیان، خانم زهرا ترابی و از انتشارات روایت فتح است. روزنامه رویداد امروز در تاریخ یک شنبه 29 آبان ماه 1401 میزبان گفتگوی مونا اسکندری بود. وی امسال اولین سالی است که برنامه مشخصی در نمایشگاه کتاب ندارد و حضورش تنها برای بازدید از غرفه ها و دیدار با دوستان و علاقمندان حوزه کتاب انجام می شود.
*رمان پانصد صفحه ای آفرودیت
غزاله بزرگ زاده که گفتگوی او در شماره 19 فروردین 1402 رویداد امروز منتشر شده بود، با رمان آفرودیت به نمایشگاه کتاب آمده است. آفرودیت رمانی با مضمونی اجتماعی_ معمایی است و دارای داستانهای فرعی و از دید چند راوی در بازههای زمانی مختلف و سنین متفاوت بیان شده است. رمان به سراغ موضوعاتی چون مشکلات و سرنوشت زنان در زمان گذشته و اکنون، قصه عشقی نافرجام و تلاش برای وصال، احساساتی گذرا و ملعبه دست هوس دیگری شدن و ... می رود. شخصیت اصلی این رمان دختری است که حادثهای کابوسها ورنجهای گذشته را برای او زنده میکند. دختری که سرگردان است برای رمزگشایی از گذشته و اتفاقاتی که رنگ و بویی تازه به خود گرفتهاند و او را در مسیری تازه و چالشی سخت سوق میدهند. شخصیتهای فرعی خواسته و ناخواسته پایشان به زندگی کارکتر اصلی داستان کشیده میشود و حتی گاه راوی داستان میشوند.
در ابتدا خواننده گمان میکند حل گره کور معمای داستان به سادگی است ولی هرچه پیش میرود گره کورتر میشود و اما به آهستگی داستان رمزگشایی میشود. پایان داستان، پایانی باز است، پایانی که خواننده خود میتواند برای آن متصور شود. در قسمتهایی از داستان مرز بین خواب و بیداری شکافته میشود و میبینیم خوابها هستند که در بیداری جان گرفتهاند و یا برعکس. رمان پانصد صفحهای آفردیت، روایتگر مردمانی است که در ادوار زمانی مختلف در شهرهای اصفهان، تهران و شمال زندگی میکنند و زندگیشان دستخوش یک سری اتفاقات و مسائلی هست که گاه مشابه زندگی انسانهای پیرامون ما در اکثر اقلیمهای کشورمان بوده و هست. اتفاقات و مسائلی که گاه به جبر و گاه به اختیار بر زندگیمان حاکم میشوند و ما بدانها نام سرنوشت و تقدیر مینهیم. در پشت جلد رمان می خوانیم: «غزالــه بزرگ زاده ازســال1383شــروع به نوشتن کرده و از این نویسنده و شاعر پیشتر سه مجموعهشعر «عرفان»، «سودای وصال» و مجموعه ترانههای«نقش سایه» و دو رمان «گمشدهای در مه» و «راز یک معما» و مجموعه داستان «خلجان» منتشر شده است». این رمان پانصد صفحهای دارای داستانهای فرعی و شخصیتهای متفاوتی است و از دید چند راوی در بازههای زمانی مختلف و سنین متفاوت بیان شده است. رمانی که نویسنده سعی کرده روایتها به شیوه سیال در زمان شناور باشند و مرزهای زمانی و حقیقت و رویا شکافته شوند و در عین حال انسجام در پیکره داستان حفظ شود.
* نفس کشیدن در فضای نمایشگاه کتاب، روح افزاست
زهرا عبدی که گفتگوی وی در شماره پنج شنبه ۲۰ بهمن ۱۴۰۱ روزنامه رویداد امروز منتشر شده، در روزهای 24 اردیبهشت در غرفه کتابخانه های زنجان، 26 اردیبهشت کارگاه ادبی و 27 اردیبهشت در غرفه کتابخانه های فارس حضور دارد. وی درباره نمایشگاه کتاب گفته است: نمایشگاه، محل تلاقی دوستداران کتاب است و به طور قطع در این دیدارها و گردهماییها اتفاقات خوبی رخ خواهد داد که موجب پررونقتر شدن این صنعت خواهد شد. وی اضافه کرد: دسترسی به بسیاری از اساتید این رشته مشکل است اما در نمایشگاه، گاهی میتوانید با آنها به راحتی مرتبط شوید و گفتگو کنید و از تجربیات آنها استفاده کنید. تعامل بین ناشر، مخاطب، نویسنده، تصویرگر و حتی نفس کشیدن در این فضا، روح افزاست. این داستاننویس عنوان کرد: تسلط به امکانات روز که روند ارتباط با مخاطب را تسهیل میکند خیلی مهم است. من بسیاری از هنرمندان را میبینم که در فضای مجازی، آثارشان را تبلیغ میکنند. بعد از بازدیدکنندهها دعوت میکنند بیایند از غرفهشان بازدید کنند و با تعجب میبینیم که چه قدر از آنها استقبال میشود. وی ادامه داد: در کشور ما، بسیاری از خانوادهها در زمینه علاقهمند کردن کودکانشان به کتاب، خوب عمل نمی کنند. رسانهها میتوانند در این زمینه به ترویج فرهنگ کتابخوانی کمک کنند و بسیار خوشحالم که امسال سه کتابم در نمایشگاه عرضه میشود. بازنویسی شاهنامه، مرزباننامه و مثنوی معنوی که این آثار، توسط انتشارات فانوس دانش منتشر شدهاند.
* کتابی با دو جایزه ملی، توسط نهاد کتابخانهها خریداری نشده؟
عصر جمعه بیست و یکم اردیبهشت انجمن ادبی خورشید در گوشه نقد نمایشگاه کتاب، نشستی داشت با عنوان خورشید و افقهای پیش رو که ضمن بررسی کارهای گذشته انجمن ادبی خورشید از جمله برگزاری نشست بینالمللی کوران بیکرانه، برنامه های آینده این انجمن نیز اعلام شد. در این نشست، روی دو رمان «سفر به آتش» و «معجزه معلق» آثار خانم مطهری راد صحبت شد و این آثار به عنوان دو کتابی که باید به دست مخاطب برسد و ارزش دیده شدن و خوانده شدن دارد، معرفی شد. همچنین مسیرهای رسیدن به دست مخاطب و کمکاری ناشر در این رابطه مورد ارزیابی قرار گرفت و اینکه چرا کتابی که دو جایزه ملی برده هنوز توسط نهاد کتابخانهها خریداری نشده است؟ گفتگوهای مطهری راد در شماره های دوشنبه 25 دی 1402 و سه شنبه 3 آبان 1401 در روزنامه رویداد امروز منتشر شده است.
*برنامه دیگر مهمانان رویداد امروز در نمایشگاه کتاب
جناب آقای علی باباجانی که گفتگوی او در شماره پنج شنبه 26 آبان ماه 1401 رویداد امروز منتشر شده است در روز شنبه 22 اردیبهشت ماه در نمایشگاه کتاب بود و یک جلسه نشست دینی ادبیات کودک و نوجوان داشت. مرضیه نفری هم که گفتگوی او در شماره یک شنبه 24 مهر 1401 در رویداد امروز منتشر شده بود با رمان برفاب در نمایشگاه حضور دارد. وی همچنین در روزهای پنج شنبه 20 و جمعه 21 اردیبهشت در نمایشگاه حضور داشت و در پنج شنبه آیین رونمایی از رمان برفاب وی در نمایشگاه کتاب برگزار شد. همچنین تیمور آقامحمدی که گفتگوی وی در شماره پنج شنبه 13 اردیبهشت 1403 در رویداد امروز منتشر شده با رمان «تو خواب میکائیل هستی» به نمایشگاه کتاب آمده است. فرحناز فروغیان که گفتگوی وی در شماره روز شنبه 4 آذرماه 1402 روزنامه رویداد امروز منتشر شد ضمن اعلام ارائه کتاب های «فاتح گمنام بدر» و «آبروی هر دوجهانم حسن» در نمایشگاه کتاب، به رویداد امروز گفت: امسال متاسفانه نمایشگاه نرفتم چون وقتش را نداشتم. شریفه بازیار نیز که گفتگوی وی در شماره 16 آذر ماه 1402 روزنامه رویداد امروز قرار گرفته است با بیان حضور کتاب هایش در نمایشگاه گفت: متأسفانه فرصت بازدید نداشتم. هم کتاب شهید امنیتی داشتم که باید تمام میشد هم همایش خواهران شهدا داشتیم که تقریبا فشرده و وقتطگیر بودند. رقیه کریمی هم که گفتگوی وی در تاریخ شماره 24 آبان 1401 روزنامه رویداد امروز منتشر شده است گفت: هر سه کتاب من یعنی «هوای این روزهای من» و «آخرین روز جنگ» و «پانصد صندلی خالی» در نمایشگاه هستند ، اما جدید جدید نیستند. در نمایشگاه هم برنامه ای ندارم و حتی امکان رفتن را هم امسال ندارم. نیره محرمی رنجبر نیز که گفتگوی وی در شماره شنبه 27 خرداد ماه 1402 روزنامه رویداد امروز منتشر شد به رویداد امروز گفت: به علت بیمار بودن، امسال نتوانستم به نمایشگاه کتاب بروم و امسال از من کتابی ارائه نشده است.