به گزارش اکوایران،‌ در ماه ژانویه هزاران نفر از مردم هند با نادیده گرفتن سرمای شدید، به سمت محل سخنرانی نارندرا مودی - نخست‌وزیر این کشور - در قلعه سرخ دهلی رفتند.

به نوشته بی‌بی‌سی، آقای مودی در این سخنرانی یک تعهد بزرگ را اعلام کرد و گفت هند تا سال 2047  به یک اقتصاد توسعه‌یافته تبدیل خواهد شد. هندِ توسعه‌یافته یک تعهد غیردقیق است، اما در مدت 10 سالی که نارندرا مودی به عنوان نخست‌وزیر مشغول به فعالیت بوده، تلاش داشته بنیان‌هایی برای ورود به دوره رونق اقتصادی ایجاد کند.

نخست‌وزیر هند و دولت او در ابتدای فعالیت با اقتصادی روبه‌رو بودند که بر لبه پرتگاه قرار داشت. رشد اقتصادی در حال کاهش بود و اعتماد سرمایه‌گذاران در سطح پایینی قرار داشت. ده‌ها میلیاردر هندی دچار ورشکستگی شده بودند و همین امر باعث شد بانک‌های هند با بدهی‌های پرداخت نشده گسترد‌ه‌ای مواجه شوند و این موضوع بر توانایی‌ آن‌ها برای پراخت وام تأثیر منفی گذاشت.

اکنون و با گذشت 10 سال، رشد اقتصاد هند از سایر اقتصاد‌های توسعه‌یافته پیشی گرفته است، این کشور دارای بانک‌های قدرتمندی است و وضعیت مالی دولت با وجود دوره دردناک همه‌گیری کووید-19، دارای ثبات است. طبق داده‌های کارشناسان مورگان استنلی، هند در سال گذشته میلادی توانست با عبور از بریتانیا، به جایگاه پنجم بزرگ‌ترین اقتصادهای جهان برسد.

 

هند در رشد پرداخت‌های دیجیتال، در رتبه نخست جهان قرار دارد

این انقلاب دیجیتال دارای یک سیستم سه‌لایه است که شامل کارت‌های شناسایی معتبر در سطح جهان، زیرساخت‌های پرداختی که امکان انتقال پول با تنها یک کلیک را فراهم می‌کند و فرآیندی می‌شود که به افراد امکان دسترسی به اسناد شخصی بسیار مهم مانند اظهارنامه‌های مالیاتی را می‌دهد.

مرتبط کردن صدها میلیون حساب بانکی به این سیستم‌های دیجیتالی باعث کاهش بوروکراسی و موارد فساد شده است.

تخمین‌ها نشان می‌دهد که تا مارس 2021 و به لطف حکومت دیجیتالی در هند، رقمی معادل 1/1 درصد از تولید ناخالص داخلی در این کشور ذخیره شده و همین امر به دولت هند اجازه داده است به پرداخت یارانه‌های اجتماعی، کمک‌های نقدی و تکمیل زیرساخت‌های بیشتری بپردازد، آن هم بدون ایجاد کسری بودجه قابل توجه.  

جرثقیل‌ها همه‌جا هستند!

در حال حاضر از هر نقطه هند که بازدید کنید، جرثقیل‌ها و ماشین‌های عمرانی در همه جا حضور دارند و مشغولِ به‌روزرسانی زیرساخت‌های عمومی این کشور هستند. همین امر تصدیق می‌کند که هند در حال تغییر چهره خود است.

ساخت جاده‌ها، فرودگاه‌ها، بنادر و خطوط متروی جدید، بخش اصلی سیاست اقتصادی نخست‌وزیر هند بوده است. نارندرا مودی طی سه سال گذشته بیش از 100 میلیارد دلار در هر سال به زیرساخت‌های این کشور اختصاص داده است.

 

در زمان قرنطینه‌های همه‌گیری کووید-19،‌ کارگران مهاجر با وخیم‌ترین تأثیرات این اتفاق روبه‌رو شدند

بخش وسیع غیرسازمان‌یافته هند شامل شرکت‌های کوچکی که ستون فقرات این کشور به حساب می‌آیند، هنوز تحت تأثیر برخی از این تصمیم‌ها قرار دارند.

از سوی دیگر، بخش خصوصی هند هم سرمایه‌گذاری‌های بزرگ انجام نمی‌دهد. به عنوان بخشی از تولید ناخالص داخلی،‌ سرمایه‌گذاری‌های خصوصی از اوج خود در سال 2007 و 2008 که به 27/5 درصد رسیده بود، در سال 2020 و 2021 به 19/6 درصد تولید ناخالص داخلی کاهش پیدا کرد.

بیکاری گسترده

طبق آمارهای سازمان جهانی کار، سهم جوانان تحصیل‌کرده در گروه بیکاران هند از 54/2 درصد در سال 2000 به 65/7 درصد در سال 2022 افزایش پیدا کرده است.

 

روند رشد تولید و صادرات هند

از سوی دیگر، رشد صادرات در زمان دولت‌های پیش از نارندرا مودی، سریع‌تر بوده است.

یکی از کارشناسان به بی‌بی‌سی اعلام کرده: «حتی اگر تولیدات هند تا سال 2050، در هر سال با رشد 8 درصدی همراه شود و چین در این زمینه در سطح سال 2022 باقی بماند، میزان تولیدات هند در سال 2050 هنوز هم با تولیدات چین در سال 2022 برابری نخواهد کرد.»

نبود صنایع در ابعاد گسترده در هند به این معناست که نیمی از جمعیت این کشور برای تأمین مخارج زندگی به کشاورزی نیازمند هستند که سود آن به شکل فزاینده‌ای در حال کاهش است.

بازیابی رشد متفاوت

بازیابی اقتصاد هند پس از دوران همه‌گیری کووید-19، به شکلی ناهمگون رقم خورده است و همین امر منجر به وقوع پدیده‌ای شده که اقتصاددانان از آن به عنوان «بازیابی رشد متفاوت» یاد می‌کنند. این بدان معناست در حالیکه تعدادی از ثروتمندان و شرکت‌های بزرگ هند با رشد قابل توجه درآمد روبه‌رو شده‌اند، بسیاری از مردم عادی هنوز با چالش مواجه هستند.

میزان هزینه‌کرد از سوی خانوارها کاهش یافته است و بدهی خانوارهای هندی نیز در بالاترین سطح تاریخ خود قرار دارد. پس‌انداز مالی نیز با کاهش همراه شده است. اقتصاد هند که در مجموع یک اقتصاد بزرگ در نظر گرفته می‌شود، از نظر سرانه درآمد در رتبه‌های بالا قرار نمی‌گیرد.

میزان نابرابری در هند به سطوحی رسیده که در یک قرن گذشته بی‌سابقه بوده است و همین امر منجر به بحث‌هایی پیرامون توزیع مجدد ثروت و اجرای مالیات بر ارث شده است.

رویدادهای اخیری که در هند با حضور سلبریتی‌های مطرح در سطح جهان برگزار شده، شکاف رو به رشد ثروت در این کشور را برجسته می‌کند. بِرندهای لوکس در حال رونق هستند، در حالیکه مشاغل کوچک‌تر با چالش‌هایی روبه‌رو شده‌اند. ابَرثروتمندان از کاهش مالیات و سیاست‌های مطلوب از جمله کنترل بر دارایی‌های عمومی کلیدی، سود برده‌اند و بسیاری از این ثروتمندان حامیان سیاسی مهمِ حزب حاکم هستند.

هند با عبور از بریتانیا، در سال 2023 به پنجمین اقتصاد بزرگ جهان تبدیل شد

رئیس پیشین بانک مرکزی هند به بی‌بی‌سی اعلام کرده دولت نارندرا مودی نه تنها باید به بهبود زیرساخت‌های فیزیکی بها دهد، بلکه باید اهمیت ارتقای توانمندی‌های انسانی از طریق تحصیل و مراقبت‌های بهداشتی را نیز در اولویت قرار دهد.

با این حال، نگرانی‌های قابل توجهی در رابطه با کیفیت تحصیل در هند وجود دارد، چراکه یک‌چهارم نوجوانان این کشور با چالش‌های جدی برای خواندن متون ساده مواجه هستند. در این میان، همه‌گیری نیز شرایط را وخیم کرد زیرا باعث شد تحصیلات به مدت دو سال با وقفه همراه شود.

با وجود این چالش‌ها، دولت هند با انتقادهایی روبه‌رو شده که به میزان کافی در زمینه تحصیلات و بخش سلامت، سرمایه‌گذاری نکرده است. در حالیکه سیاست‌های اقتصادی نارندرا مودی باعث شده بخشی از مردم این کشور سود ببرند، بسیاری از مردم هند همچنان با چالش روبه‌رو هستند.

رئیس پیشین بانک مرکزی هند هشدار داده در صورتی که رشد سریع‌تر و عادلانه‌تر در هند به وجود نیاید، ما با خطر پیر شدن پیش از تبدیل شدن به یک کشور ثروتمند روبه‌رو هستیم.