(تصاویر) 20 فیلم ترکی تماشایی که در سطح بینالمللی درخشیدند
سینمای ترکیه تاریخی طولانی و پویا دارد، که بر این صنعت جهانی تاثیر گذاشتهاست. آثار سینمای ترکیه بهلطف مضامین فرهنگی، تفسیرهای اجتماعی و فعالیت کارگردانان و بازیگران مشهور از آغاز قرن بیستم، در جهان مطرح شدهاند.
چه مخاطبان داخلی و چه خارجی بهشدت تحتتأثیر بعضی فیلمهای جاودانه ترکی قرار گرفتهاند، که مخاطبان را سرگرم کرده و درعینحال دغدغههای مهم اجتماعی و انسانی را مطرح میکنند.
هر سال در سینمای ترکیه، فیلمهای خوبی درباره هویت، عشق و هنجارهای اجتماعی ساخته میشود. این فیلمها ارزشهای فرهنگی کشور ترکیه را که کم هم نیستند، به تصویر میکشد و بینندگان را با داستانسرایی ماهرانه و گیرا، مجذوب خود میکنند. سینمای ترکیه را میتوان سینمایی داستانسرا نام برد که شخصیتهایی دلنشین را با مخاطب آشنا میکند.
محبوبیت و کیفیت هنری سینمای ترکیه، تحتتاثیر کارگردانان الهامبخشی مانند ییلماز گونی و اریف گورن و همچنین بازیگران با استعدادی مانند؛ مژده آر و قادر اینانیر قرار گرفتهاست. فیلمهای کلاسیک ترکیه بهلطف داستانهای جذاب خود که نهتنها میراث فرهنگی کشور را منعکس، بلکه مرزهای داستانگویی را هم جابجا میکند، نقش خود را در صنعت سینمای جهان تثبیت کردهاند.
با این وجود در سالهای اخیر، سینمای ترکیه پیشرفت چشمگیری داشته و فیلمهای جذابی در ژانرهای مختلف خلق کردهاست. فیلمسازان ترک استعداد و مهارت خود را در ژانرهای مختلف از قبیل؛ درامهای تاریخی و کمدیهای عاشقانه، سینمای هیجانانگیز و فیلمهای ترسناک نشان دادهاند.
اینجا براساس جوایز بینالمللی، امتیاز IMDb و نقدهای منتقدان، برترین فیلمهای ترکیه را به شما معرفی میکنیم. این فیلمها با دقت زیاد و از بین انواع ژانرهای محبوب سینمای ترکیه انتخاب شدهاند.
1. خواب زمستانی (Winter Sleep)
- سال انتشار: 2015
- کارگردان: دنیز گامزه ارگوون
- ژانر: درام
- بازیگران: گونش سنسوری، الیف اوزجان و دوا دواشلو
موستانگ یا اسب وحشی ساخته دنیز گامزه ارگوون محصول سال 2015، یکی دیگر از فیلمهای تاثیرگذار ترکیه است. این درام بزرگسالان موردتحسین منتقدان در سراسر جهان قرار گرفته و نامزد جایزه اسکار بهترین فیلم خارجیزبان شدهاست. اسب وحشی توانایی سینمای ترکیه را در پرداختن به مسائل مهم اجتماعی و در این مورد خاص، توانمندسازی و آزادی زنان در یک جامعه محافظهکار نشان میدهد. داستان این فیلم درباره پنج خواهر است که جدای بحرانهای مربوط به سن خود، باید با تعصبات جامعه رشدنکرده دستوپنجه نرم کنند.
3. سرنوشت (Fate)
- سال انتشار: 2011
- کارگردان: نوری بیلگه جیلان
- ژانر: درام
- بازیگران: مهمت ازونور، یلماز اوردوغان و تنر بیرسال
فیلم روزی روزگاری در آناتولی ساخته نوری بیلگه جیلان کارگردان ترکیهای با تحسین منتقدان جهانی مواجهشد. این فیلم که امتیاز 7.8 IMDb را کسب کردهاست، یک شاهکار خاص است که داستانش را آرام به اوج میرساند. روایت این فیلم در جریان جستجوی شبانه برای یافتن جسدی مدفون در استپهای آناتولی توسط گروهی از مردان میگذرد، که شامل یک کمیسر پلیس، یک وکیل و یک پزشک است.
داستان روزی روزگاری در آناتولی به شرایط انسان در جامعه میپردازد و با موضوعاتی مانند احساس گناه، پشیمانی و جستجوی حقیقت سروکار دارد. این اثر سینمایی یک فضای ساکت و آزاردهنده دارد، که با کارگردانی حرفهای، فیلمبرداری خیرهکننده و توجه دقیق به جزئیات ساخته شدهاست.
سفر روزی روزگاری در آناتولی، مخاطبان خود را به جایی سوق میدهد که هیچوقت، همان آدم پیش از تماشای فیلم نمیشوند. روزی روزگاری در آناتولی برنده جایزه بزرگ هیئت داوران جشنواره فیلم کن ۲۰۱۱ ، جایزه سینمایی آسیا پاسیفیک برای کارگردانی نوری بیلگه جیلان و فیلمبرداری گوکان تیریاکی و جایزه ویژه هیئت داروان آسیا پاسیفیک برای زینب اوزباتور و همچنین جایزه جشنواره فیلم کارلووی واری شدهاست. این فیلم همچنین به عنوان نماینده سینمای ترکیه در جایزه اسکار بهترین فیلم خارجیزبان ۲۰۱۱ معرفی شد.
5. در مقابل دیوار (Head-On)
- سال انتشار: 2013
- کارگردان: یلماز اردوغان
- ژانر: درام عاشقانه
- بازیگران: کیوانچ تاتلیتوغ و فرح زینپ عبداله
فیلم رویای پروانه ساخته ییلماز اردوغان کارگردان معروف ترکیهای، در سال 2013 اکران شد. داستان این فیلم که با پسزمینه جنگ جهانی دوم روایت میشود، درباره دو شاعر جوان به نامهای روستا و مظفر است که در حالی که شعر گفتن را دنبال میکنند، با جنگ و فقر هم دستوپنجه نرم میکنند.
اهداف و لذت مشترک آنها از نوشتن به این دو احساس آسایش و الهام میبخشد و کمک میکند با زندگی خود کنار آیند. این فیلم به موضوعاتی مانند عشق، استعداد و خلاقیت و قدرت روح انسان در مواجهه با چالشها میپردازد. رویای پروانه توانایی هنر برای غلبه بر چالشهای زندگی و رسیدن به آرامش را با کمک نقشآفرینیهای جذاب، تصاویر نفسگیر و داستانی احساسی نشان میدهد. تماشای این فیلم یک تجربه سینمایی است، که شما را به فکر و احساس وا میدارد. بهتر است یک بسته دستمال هم کنارتان بگذارید، چون رویای پروانه اشک شما را درمیآورد.
7. آیلا، دختر جنگ (Ayla: The Daughter of War)
- سال انتشار: 2008
- کارگردان: مهمت ایدا اوزتکین و تولگا اورنیک
- ژانر: درام تاریخی
- بازیگران: هالوک بیلگینر، تانر بیرسل و چارلز کارول
ماشینهای انقلاب یک فیلم ترکی برجسته است، که دوره مهمی از تاریخ این کشور را روشن میکند. این فیلم که در سال 2008 اکران شد، داستان الهامبخش و واقعی اولین خودروی تولید داخل ترکیه را روایت میکند. داستان این فیلم در دهه 1960 اتفاق میافتد، که در آن گروهی از مهندسان به رهبری ریفت ایلگاز کاریزماتیک، ماموریتی دشوار برای طراحی و ساخت یک خودروی ترکیهای را آغاز میکنند.
این گروه با چالشهای متعددی مواجه میشوند که دلیلش ناآرامیهای سیاسی و اجتماعی، محدودیتهای مالی و ناهماهنگی تیمی است. با این وجود آنها بهلطف عزم، نوآوری و اعتماد مداوم به تواناییهای خود، بر این موانع غلبه میکنند و در نهایت اولین خودروی ترکی را تولید کرده و آن را به نمادی از غرور ملی ترکیه و دستاوردهای فناوری این کشور تبدیل میکنند.
9. کمدی عاشقانه (Romantic Comedy)
- سال انتشار: 2016
- کارگردان: ییلماز اردوغان
- ژانر: درام عاشقانه
- بازیگران: فرح زینب عبدالله و سونگول اودن
داستان فلیم سیبهای ترش در دهه 1950 در ترکیه اتفاق میافتد. این داستان از زبان دختر کوچک خانواده آقا عزیز روایت میشود. در این فیلم نشان داده میشود که چطور رویاهای زندگی دختران و زنان در جوامع محدود، قربانی تعصبات خانوادگی میشود. سیبهای ترش منبع الهام کارگردانی یونانی برای ساخت فیلمی به نام سیبها در سال 2020 شد.
11. عشق فقط یک تصادف (Coincidence)
- سال انتشار: 2014
- کارگردان: هاکان یونات
- ژانر: درام عاشقانه
- بازیگران: ابراهیم چلیککول و بلچیم بیلگین
فیلم ترکی تنها تو نهتنها مخاطبان را جذب میکند، بلکه تاثیری ماندگار از خود به جای میگذارد. این فیلم درام عاشقانهای است، که هاکان یونات آن را کارگردانی کرده و در سال 2014 اکران شدهاست. محور اصلی این فیلم عاشقانه هازال، دختری نابینا و بوکسور بازنشسته علی است. این دو با عبور از مسیرهایشان، پیوند خاصی را ایجاد میکنند که مملو از احساسات صمیمانه و لحظات متاثرکننده است.
قدرت ارتباط انسانی، عشق و فداکاری، همه به زیبایی در فیلم به تصویر کشیده شدهاست. طرفداران سینمای ترکیه باید تنها تو را تماشا کنند، زیرا به لطف بازیهای قوی بلچیم بیلگین و ابراهیم چلیککول، تعادل کاملی بین عاشقانه و درام برقرار میکند. داستان تاثیرگذار و صحنههای احساسی این اثر هم، تجربهای به یاد ماندنی برای بینندگان میسازد.
13. فصل شکار (Av Mevsimi)
- سال انتشار: 2010
- کارگردان: ماهسون قرمزیگل
- ژانر: درام پلیسی
- بازیگران: دنی گلاور، ماهسون قرمزیگل و هالوک بیلگینر
پنج مناره در نیویورک از فیلمهای ترکیهای است، که در سال 2010 و به کارگردانی ماهسون قرمزیگول اکران شدهاست. این درام گیرا اقدامات دو افسر پلیس ترکیه را، که در جستجوی یک مظنون تروریستی به شهر نیویورک اعزام شدهاند، دنبال میکند. این دو افسر پلیس با پیشرفت در مأموریت خود، با موانع غیرمنتظره و درگیریهای فرهنگی در سرزمینی بیگانه مواجه میشوند.
پنج مناره در نیویورک مضامینی مانند هویت، آزادی اعتقادات، و تضادهای فرهنگی را بررسی میکند و در عین حال فضای زنده نیویورک را هم به نمایش میگذارد. ازجمله ویژگیهای مثبت این فیلم میتوان به نقشآفرینیهای قدرتمند، داستان جذاب و فیلمبرداری حرفهای اشاره کرد. همچنین در این اثر سینمای ترکیه، پرسشهای مهمی درباره ایمان، عدالت و پیچیدگیهای روابط بینالمللی مطرح میشود.
با این وجود بعضی از مخاطبان اعتقاد دارند که جنبههای فرهنگی و مذهبی ترکیه در این فیلم بیشازحد ساده شدهاست و به احتمال زیاد، امتیاز فیلم هم به همین دلیل پایین آمدهاست. اما با این حال، پنج مناره در نیویورک یکی از فیلمهای سینمای ترکیه است، که باید تماشا کنید.
15. کلاس بینظم (Hababam Sinifi)
- سال انتشار: 2004
- کارگردان: عمر فاروق سوراک
- ژانر: هجو ماجراجویی
- بازیگران: جم ییلماز و اوزگه اوزبرک
گورا به کارگردانی عمر فاروق سوراک، یک کمدی علمی تخیلی است که ماجراجویی در فضا را به صورت هجو درآوردهاست. در این فیلم شخصیتی به نام عارف با بازی جم ییلماز، یک فرشفروش است، که توسط فضاییها ربوده میشود. او در نهایت به سیاره گورا میرسد، جاییکه با موجودات عجیبوغریب، دغدغههای بینکهکشانی و موقعیتهای مضحک روبرو میشود.
این فیلم براساس تلاشهای سرگرمکننده و خندهدار عارف برای زنده ماندن در این دنیای بیگانه و یافتن راه بازگشت به زمین، شکل گرفتهاست. دیالوگهای خندهدار، موقعیتهای کمیک و جلوههای ویژه جالب گورا، به محبوبیت آن کمک میکند. همچنین، بینندگان طرح تخیلی و هجوآمیز این فیلم و جلوههای بصری چشمگیر آن را بهعنوان یک محصول فرهنگی ترکی تحسین میکنند.
17. کار سازمانی (Organize Isler)
- سال انتشار: 2015
- کارگردان: کان اورنول
- ژانر: درام ترسناک
- بازیگران: مهمت سراهوگلو، گورکم کاسال و ماهیروم بایراک
بسکین اثر کان اورنول یک فیلم ترسناک روانشناختی است. داستان این فیلم درباره گروهی از افسران پلیس است، که به یک تماس همراه با اضطراب پاسخ میدهند و پس از آن وارد ساختمانی متروکه میشوند. همانطور که آنها اعماق تاریک ساختمان را کشف میکنند، با موقعیتهای وحشتناک غیرقابلتصوری روبرو میشوند و باید با ترسهای خود مقابله کنند.
بسکین در سینمای وحشت ترکیه به دلیل فضای خفقانآور، تصاویر متاثرکننده و داستانسرایی سورئال خود متمایز است. علاوهبراین، مخاطبان و منتقدان نقدهای متفاوتی برای بسکین ارائه کردهاند. فیلمبرداری خیرهکننده فیلم و همچنین توانایی آن در ایجاد حس ترس و اضطراب موردستایش مخاطبان قرار گرفتهاست. با این حال، بعضی از بینندگان فکر میکنند که طرح داستان گیجکننده است، یا اینکه فیلم از پتانسیل کامل خود استفاده نمیکند.
19. سجین (Siccin)
- سال انتشار: 2016
- کارگردان: حسن کاراچاداغ
- ژانر: درام ترسناک
- بازیگران: امید بولنت دینسر و پلین آچار
دابه: زهر جن ساخته حسن کاراچاداغ یک فیلم ترسناک با سبک وینتیج است. داستان فیلم درباره خانوادهای است، که از پدیدههای ماوراءالطبیعه مرتبط با یک نفرین رنج میبرند. آنها اسرار تاریک را کشف میکنند و درحالی که به تبعات نفرین گرفتارند و سعی میکنند از چنگ آن فرار کنند، با حضوری وحشی و شیطانی روبرو میشوند.
فیلم ترسناک دابه: زهر جن، بهخاطر فضای پرتنش و پرتعلیق و همچنین ادغام اساطیر شهرت دارد. استفاده از اسطورهها و سبک فیلم که به صورت غیرمعمول تغییر ژانر میدهد، موردستایش مخاطبان قرار گرفتهاست. با این حال، بعضی مخاطبان از کندی روند داستان فیلم شکایت میکنند.
نقش فیلمهای کشور ترکیه در صحنههای بینالمللی
استعداد و خلاقیت عظیم فیلمسازان ترکیهای را که با موفقیت داستانهایی را خلق کردهاند که با مخاطبان مختلف ارتباط برقرار میکند، میتوان به ظهور سینمای ترکیه بهعنوان یک بستر جهانی نسبت داد. فیلمهای ترکی توانستهاند بر موانع زبانی و تفاوتهای فرهنگی غلبه کنند و مخاطبان را با مضامین جهانی و عمق احساس مجذوب خود کنند.
علاوهبراین، محبوبیت جهانی بخشی از سریالهای تلویزیونی ترکیه، مسیری را برای مخاطبان به سمت فیلمهای ترکی فراهم کردهاست. برای مثال فیلم خواب زمستانی به کارگردانی نوری بیلگه جیلان، یکی از فیلمهای شاخص سینمای ترکیه است، که در سراسر جهان شناخته شدهاست. درواقع میتوان نقش سینمای این کشور را در صحنههای بینالمللی، از چند جنبه مختلف بررسی کرد:
- دستاوردها و جوایز: فیلمهای سینمای ترکیه جوایز بینالمللی متعددی دریافت و جایگاه خود را در صنعت فیلم جهانی ثابت کردهاند. جدا از نخل طلا، فیلمهای ترکیه در جشنوارههای بسیار معتبری مانند جشنواره بینالمللی فیلم برلین، جشنواره فیلم ونیز و جشنواره بینالمللی فیلم تورنتو به رسمیت شناخته شدهاند.
- برای مثال فیلم سرنوشت محصول سال 2001 به کارگردانی زکی دمیرکوبوز، جایزه ویژه هیئت داوران جشنواره فیلم ونیز را از آن خود کرده و ایدهها و تکنیکهای داستانسرایی جذاب فیلمسازان ترک را به نمایش گذاشتهاست. علاوهبر این، فیلم روزی روزگاری در آناتولی محصول سال 2011، به کارگردانی نوری بیلگه جیلان برنده جایزه بزرگ جشنواره فیلم کن شده و سینمای خاص ترکیه را به خیلیها شناساند. علاوهبر این، بازیگران و هنرپیشههای ترک سهم قابلتوجهی در صنعت فیلم جهانی داشتهاند. بازی در فیلمهای نوری بیلگه جیلان جوایز متعددی از جمله بهترین بازیگر مرد مانند هالوک بیلگینر در جشنواره فیلم کن به ارمغان آوردهاست. بازیگران ترکیهای مانند جم ییلماز، سیبل ککیلی و مندرس سامانجیلار هم بهلطف بازی در تولیدات ترکی و بینالمللی موردتحسین قرار گرفتهاند.
- تاثیر بر فیلمسازی جهانی: سینمای ترکیه تأثیر زیادی بر صنعت فیلم و فیلمسازان دیگر نقاط دنیا داشتهاست. اگر بخواهیم وارد جزئیات شویم، فیلمسازان ترکیهای با همتایان بینالمللی خود همکاری قابلتوجهی در زمینه تولید محصولات سینمایی داشتهاند. این همکاریها و تبادل ایدهها، دانش و تجربیات فرهنگی را ترویج میکند و در نتیجه فیلمهایی منحصربهفرد و متنوع تولید میشود. همکاری بین آلمان و ترکه در فیلم فاتح آکین به نام در مقابل دیوار ترکیبی از سبک های فیلمسازی این دو کشور است، که موردتحسین منتقدان بینالمللی قرار گرفتهاست.
- تأثیر بر رویکردها و سبکهای فیلمسازی: سینمای ترکیه با سبکها و رویکردهای داستانی خود بر فیلمسازان دیگر نقاط کشور تاثیر گذاشتهاست. داستانسرایی غیرخطی، نمادگرایی و بررسی موضوعات اجتماعی و سیاسی در فیلمهای ترکی الهامبخش فیلمسازان سراسر جهان بودهاست. نوری بیلگه جیلان، که به خاطر فیلمهای دروننگر و زیبای بصریاش شناخته میشود، تأثیر بسزایی در گسترش مرزهای داستانگویی سینمایی داشتهاست.
- منبع الهام بازسازیها و اقتباسها: بهدلیل محبوبیت فیلمهای ترکی، بازسازیها و اقتباسهایی به چندین زبان انجام شدهاست. این به ویژگیهای داستانی و فرهنگی سینمای ترکیه اجازه میدهد، تا به مخاطبان جهانی بیشتری دست یابد. برای مثال، کارگردان یونانی کریستوس نیکو، فیلم ترکی سیبهای ترش محصول سال 2016 را در سال 2020 با نام سیبها بازسازی کردهاست. فیلمهای ترکی از توزیع گسترده، بازسازیها و اقتباسها و تأثیر بر سبکها و فرآیندهای فیلمسازی، برخوردارند. ظرفیت سینمای ترکیه برای جذب تماشاگران در سراسر جهان، نشاندهنده نبوغ، خلاقیت و عمق فرهنگی قشر هنرمند آن است.
- داستانسرایی عاشقانه و کمدی: سینمای ترکیه باکمک کمدیهای عاشقانه یا بهطور کلی داستانهای عاشقانه جذاب و شخصیتهای دلنشین خود دل مخاطبان را گرم میکند. بازیهای دراماتیک، روایتهای پرتعلیق و خیالپردازی بیحدو مرز این سینما، بینندگان را جلوی تلوزیون نگه میدارد. فیلمهای کمدی مردم را به خنده واداشته، درحالیکه تصاویر ترسناک آنها را به فریاد وامیدارد.
در نهایت، به رسمیت شناختن جهانی و موفقیت بینالمللی فیلمهای ترکی همچنان به رشد خود ادامه خواهد داد، زیرا این سینما به کشف روایتها و ژانرهای جدید ادامه میدهد و جایگاه خود را در صنعت فیلم جهانی بیشازپیش تثبیت میکند. ازطرفی بسیاری از فیلمهای سینمای جهان از کشور ترکیه بهعنوان محل فیلمبرداری استفاده کردهاند.
از فیلمهای قابلتوجه فیلمبرداریشده در ترکیه میتوان به؛ اسکای فال محصول سال 2012 و قطار سریعالسیر نیمهشب محصول سال 1978 اشارهکرد. این نشان از ظرفیت بالای کشور ترکیه برای کمک به صنعت جهانی سینما دارد.
منبع: مایکت
منبع: faradeed-186780