تلاش روسیه برای قرار گرفتن در کانون تجارت بینالمللی با همراهی ایران
به گزارش اکوایران، روسیه در حال پیشبرد ساخت دو کریدور حملونقل جدید است که آسیا را به اروپا متصل میکنند؛ پروژههایی که در جهت تضعیف تحریمهای غرب علیه مسکو دنبال میشود که به دنبال آغاز جنگ روسیه در اوکراین علیه کرملین اعمال شدند.
به نوشته بلومبرگ، این شبکههای کشتیرانی و ریلی از طریق ایران و یک گذرگاه دریایی قطب شمال، میتواند چرخش مسکو به سمت چین و هند را تقویت و در عین حال مسکو را از اروپا دورتر کند. مسیرهای یادشده پتانسیل این را دارند که روسیه را در کانون تجارت بینالمللی قرار دهند، حتی با وجود اینکه آمریکا و متحدانش سعی دارند به دلیل جنگ اوکراین، قدرت ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه را محدود کنند.
این مسیرها میتوانند زمان حملونقل را در مقایسه با کانال سوئز، 30 تا 50 درصد کاهش دهند و مسکو را از اختلالات به وجود آمده در دریای سرخ دور کنند.
از سوی دیگر، آمارهایی که در اوایل ماه جاری میلادی منتشر شد، نشان داد صادرات ترکیه به روسیه در سهماهه نخست سال جاری میلادی و در مقایسه با سال 2023، تا یک-سوم کاهش پیدا کرده است.
توسعه راه دریایی شمال به دلیل تحریمهای غرب علیه روسیه به کندی پیش میرود. این تحریمها باعث شده ابتکار روسیه برای صادرات گاز طبیعی مایع از کارخانه «آرکتیک الانجی2» به آسیا متوقف شود، زیرا سرمایهگذاران اصلی خارجی حضور خود در این طرح را به حالت تعلیق درآوردهاند. علاوهبر این، تحریمها باعث شده توافقی برای دریافت کشتیهای یخشکن مخصوص که میتوانند در آبهای یخزده آن منطقه تردد کنند، با اختلال همراه شود.
حملونقل و ترابری میان آسیا، آمریکای شمالی و اروپا از طریق قطب شمال که در سال 2021 میلادی، 40 درصد از حجم ترانزیت را تشکیل میداد، به دلیل تحریمها به شکل کامل متوقف شده است.
در این میان به دنبال معافیت از تحریمهای آمریکا، هند در حال سرمایهگذاری در چابهار است. چابهار تنها بندر ایران محسوب میشود که دسترسی مستقیم به اقیانوس هند دارد.
یکی از کارشناسان به بلومبرگ گفته: «ارتباط ریلی مورد حمایت روسیه از طریق ایران، راه را به آسیای مرکزی و کشورهایی مانند افغانستان نیز باز میکند.»
منبع: ecoiran-61695