قیمت کالاهای صنعتی در انتظار تورم پیشران بهمن
به گزارش اکوایران، تورم تولیدکننده یا تورم پیشران یکی از متغیرهای حائز اهمیت در اقتصاد است. علت این اهمیت نیز به اثری که بر تورم مصرفکننده میگذارد باز میگردد. به بیان دیگر زمانیکه تورم تولیدکننده در یک بخش افزایش مییابد به معنای افزایش قیمت نهادههای تولید است که در نهایت خود را در تورم مصرفکننده یا همان قیمت نهایی کالا میگذارد. لذا میتوان نتیجه گرفت در هر بخشی از اقتصاد اگر قیمت نهادههای تولید افزایش پیدا کند این افزایش با یک وقفه زمانی خود را به قیمت نهایی کالاها انتقال میدهد و کالا گرونتر به دست مشتری نهایی خواهد رسید.
در این گزارش تورم تولید بخش صنعت بررسی شده است که از این قاعده کلی مستثنا نیست. آمارهای تورم تورم تولیدکننده بخش صنعت نشان میدهد تورم پیشران ماهانه و نقطه به نقطه این بخش در بهمن ماه سال گذشته نسبت به دی ماه افزایش و تورم سالانه آن نسبت به دی ماه کاهش داشته است.
تورم تولید ماهانه بهمن به ۱.۳ درصد رسید
آخرین گزارش مرکز آمار ایران از تورم تولیدکننده بخش صنعت نشان میدهد تورم تولیدکننده بهمن ماه این بخش در بهمن سال ۱۴۰۲ به سطح ۱.۳ درصد رسیده است. این عدد به معنای افزایش ۱.۳ درصدی قیمت نهادههای تولید بخش صنعت در بهمن ماه نسبت به دی ماه است. این در حالی است تورم تولید این بخش در دی ماه ۱.۱ درصد بوده که نشان از افزایش تورم پیشران در بهمن ماه دارد.
افزایش ۱.۶ واحد درصدی تورم نقطه به نقطه
این آمارها حاکی از آن است که تورم تولیدکننده نقطه به نقطه در دی ماه سال گذشته معادل ۲۱ درصد بوده که با افزایش ۱.۶ واحد درصدی به ۲۲.۶ درصد در بهمن ماه امسال رسیده است. به بیان دیگر قیمت نهادههای تولید بخش صنعت در بهمن ماه سال ۱۴۰۲ نسبت به بهمن ماه سال ۱۴۰۱ نزدیک به ۲۲.۶ درصد گرانتر شده است.
تورم سالانه در مسیر کاهش
وقتی صحبت از تورم سالانه میشود باید دقت داشت که میانگینی از قیمتها مدنظر خواهد بود و صرفا قیمت در یک نقطه زمانی با قیمت در نقطه دیگر مقایسه نمیشود. برای مثال در بهمن ماه سال گذشته تورم تولیدکننده سالانه بخش صنعت به ۳۰.۴ درصد رسیده است. یعنی میانگین قیمت نهادههای تولید در ۱۲ ماه منتهی به بهمن ۱۴۰۲ نسبت به میانگین قیمت نهادههای تولید در ۱۲ ماه منتهی به بهمن ۱۴۰۱ معادل ۳۰.۴ افزایش یافته است.
همچنین باید عنوان کرد که تورم پیشران سالانه این بخش در بهمن ماه نسبت به دی ماه حدود ۰.۷ واحد درصد کاهش یافته است.
منبع: ecoiran-61365