شتاب قیمت حبوبات در بازار اصفهان؛ گرانی و کمیابی مردم را غافلگیر کرده است
زمزمه گرانی کاذب کالاهای اساسی در ماههای اخیر با شیوع کرونا انگار که با گوشت و پوست جامعه عجین شده و مردم و اقشار ضعیف با این گرانیها خو گرفتهاند، آنها هر بار با سیر صعودی و تاملبرانگیز قیمتها باید یا به نظاره بنشینند یا در صفهای طولانی با خریداری بیش از نیاز خودشان، جیبهای دلالان را از پول سرریز کنند.
در تمام دنیا وقتی کالایی گران میشود مردم از خرید آن خودداری میکنند، اما در کشور ما هنگامی که حتی زمزمه گرانی کالایی به گوش میرسد، مردم چنان برای خرید آن هجوم میبرند که قیمت آن کالا دو برابر میشود.
حبوبات گروهی از موادغذایی است که از جهت ارزش غذایی دارای پروتئین همسان با پروتئین گوشت است با این تفاوت که فاقد کلسترول و دارای فیبر غذایی مناسب برای سلامت دستگاه گوارش است. اما با افزایش قیمتها، این بار دیگر به نظر باید حبوبات را هم در ردیف خوردنیهای گران قیمتی قرار داد که از سفره اقشار کم درآمد جامعه کنار گذاشته خواهد شد!
افزایش نرخ حبوبات در حالی بار دیگر بر بازار این محصول سایه افکنده که در چند ماه اخیر برای چندمین بار است که شاهد این اتفاق هستیم. به گفته مسئولان در اواسط سال 98، حبوبات از ارز 4200 تومانی به ارز نیمایی تغییر کرد که دلیل افزایش قیمت در آن دوره بود که البته خود ارز نیمایی هم دچار نوسان قیمت میشد که در اواخر سال گذشته همین امر در تغییر قیمتها اثرگذار بود.
اما از اوایل اسفند که بحث کرونا بهوجود آمد این بار، بیماری بر قیمت حبوبات اثر گذاشت، چراکه در زمینه واردات و ترخیص با مشکل مواجه شدیم و همین امر ورود حبوبات بهبازار داخلی را با مشکل مواجه کرد.
در این میان، اواخر بهمن و اوایل اسفند سال گذشته نرخ عدس افزایش یافت که بنکداران علت آن را کوتاهی تولیدکنندگان در ارائه محصول دانستند. هرچند محمد آقاطاهر رئیس اتحادیه بنکداران موادغذایی معتقد است کمبودی در بازار وجود ندارد و تقصیر افزایش نرخ را به گردن برخی افراد میاندازد که درپی گرانفروشی هستند و باید مانع آنها شد.
گرانی حبوبات در بازار اصفهان با بسته شدن مرزهای وارداتی از گمرکات
بازرس اصلی اتحادیه خواروبار و آجیل فروش اصفهان با اشاره به گرانی حبوبات طی روزهای اخیر در بازار، گفت: در شرایط فعلی با بسته شدن مرزهای وارداتی از بنادر و گمرکات کشور و رشد تقاضا، قیمت حبوبات در بازار دستخوش افزایش شده است.
حمیدرضا باقری پیرامون اینکه با بسته شدن مرزهای وارداتی، افرادی که بار غلات و حبوبات دارند محصولاتشان را با قیمت بیشتری میفروشند، اظهار داشت: برای مثال در بهمن سال گذشته لوبیاچیتی تولید داخل از آباده و خمین کیلویی 11 تا 12 هزار تومان بارگذاری میشد اما هم اکنون با بهای 18 هزار تومان توزیع میشود.
وی درباره اینکه با افزایش تقاضای کالایی، دست دلالان و سودجویی آنها در بازار آن کالا افزایش مییابد، افزود: در این شرایط با افزایش تقاضا از کشاورزان برای خرید محصولی به طور اتوماتیک قیمتها هم بالا میرود.
بازرس اصلی اتحادیه خواروبار و آجیل فروش اصفهان پیرامون اینکه حبوبات از ارز 4200 تومانی به ارز نیمایی تغییر کرده است، بیان کرد: اگر مسیرهای وارداتی حبوبات از بنادر و گمرکات کشورمان هم عملیاتی شود، حذف ارز دولتی یکی دیگر از دلایل رهایی ترمز گرانی بازار خواروبار است.
وی اضافه کرد: به عنوان مثال محصول وارداتی لوبیا قرمز یکی از فعالان بازار اقتصاد اصفهان به دلیل عدم تخصیص ارز 4200 تومانی از اسفند سال گذشته تاکنون در گمرک مانده است و این فرد با ارز نیمایی نمیتواند کالای خود را ترخیص کند.
باقری با اشاره به گرانیهای اخیر در بازار حبوبات، گفت: در شرایط فعلی مباحث گمرکات و تعیین تخصیص ارز دولتی یا نیمایی به حبوبات از اهمیت بسیاری برخوردار است.
وی پیرامون اینکه ایران هم تولیدکننده حبوبات است هم واردکننده، اظهار داشت: تولیدات محصولات داخل به تنهایی امکان تامین کامل تقاضاهای داخلی را ندارد و در برخی مواقع حبوبات مورد نیاز از خارج کشور تامین میشود، برای نمونه نخود از ترکیه و هند وارد میگردد.
بازرس اصلی اتحادیه خواروبار و آجیل فروش اصفهان با بیان اینکه اکثر حبوبات وارداتی به داخل کشورمان عقیم شده هستند، افزود: اگر مسئولان با کارشناسیهای صحیح و وزیر جهادکشاورزی هم مسیرهای واردات بذرهای اصلاح شده را به داخل کشور هموار میکردند با وجود اراضی وسیع و منابع آبی میتوانستیم کشاورزی داخلی را بیش از این رونق دهیم.