حاشیههای موسیقی هم «زنده» شد/ خواننده پاپ بالاخره عذرخواهی کرد!
روزهای کرونایی همچنان در حال عبورند و فعالیتهای موسیقایی هنرمندان فعال این عرصه نیز همچنان تحتتاثیر سفر طولانی این ویروس سرسخت در سراسر دنیا قرار دارد. البته برخلاف روزهای نخست، فعلا خبری از بازار داغ اجراهای زنده و ارتباط رو در رو با مخاطب نیست و همین امر موجب خلاقیتهای متفاوتی شده که در هفتههای گذشته بخشی از آنها در رسانههای رسمی هم انعکاس پیدا کرد.
البته در همین ماجرای کنسرتهای مجازی هم اتفاقاتی بعد از فراگیری این پدیده به وجود آمد که تعدادی از هنرمندان را در شرایط بلاتکلیفی قرار داد، شرایطی که مبنای سردرگمی در آن نشات گرفته از ضرورت دریافت مجوز از مراجع ذیربط دولتی از جمله دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر فضای مجازی از نهادهای وابسته به سازمان صدا و سیما بود و در نهایت با توضیحات محمد اله یاری مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد در نحوه برگزاری کنسرتهای آنلاین و آفلاین موسیقی در صفحات مجازی شکل روشنتری به خود گرفت.
از ماجرای اجراها و بدعتهای پیرامون آن که بگذریم، مجال در خانه ماندن هنرمندان موسیقی موجب شد که تعدادی از فعالان رسانهای که عمده تمرکز خود را در فضای مجازی معطوف کردهاند، برنامهریزیهایی برای گفتگو با برخی از هنرمندان این حوزه که تا به امروز کمتر از آنها در رسانههای رسمی گفتگو و خبر خوانده بودیم، داشته باشند. شرایطی که در روزهای کرونایی موجب بروز حاشیههایی تازه شد و کار را به جایی رساند که همین حاشیهها بیشتر از متن به چشم آمد. آنچنان که خیلی از همین گفتگوها توانست تبدیل به تیترهای اصلی برخی رسانهها و محافل مطبوعاتی و هنری شود.
گزارش پیش رو که در ادامه مجموعه فعالیتهای گروه هنر خبرگزاری مهر در جهت پوشش فعالیتهای مجازی هنرمندان موسیقی در روزهای کرونایی تهیه شده، انعکاسی مختصر و گزینش شدهای از مجموع این رویدادها است که توسط اهالی موسیقی طی روزهای کرونایی در فضای مجازی رقم خورده است.
سالار عقیلی و یک کنسرت خانوادگی
سالار عقیلی خواننده موسیقی ایرانی که در هفتههای اخیر همراه خانواده «همیشه همراهش» تلاش کرده در پویش «در_خانه_بمانیم» حضور جدی داشته باشد، جمعه ۱۲ اردیبهشت ماه همراه با همسر نوازندهاش حریر شریعتزاده در صفحه اینستاگرامش کنسرت آنلاینی را پیش روی مخاطبان قرار داد. کنسرتی که در اواخر اجرا با خوانندگی ماهور عقیلی پسرش نیز همراه شد و او نیز در این کنسرت خانوادگی از داخل خانه شرکت کرد.
این خواننده موسیقی ایرانی در بخشی از کنسرت خانوادگی خود از محمدرضا شجریان خواننده پیشکسوت موسیقی ایرانی که این روزها در بستر بیماری است، یاد کرد و گفت: به طور حتم استاد محمدرضا شجریان اسطوره آواز ایران و صدای این مردم است. من و بسیاری از هنرمندانی که در حوزه خوانندگی فعالیت میکنند مدیون ایشان هستند و باید خودشان را شاگرد او بدانند. به هر حال امیدوارم خداوند هرچه زودتر به استاد شجریان سلامتی بدهد و حال ایشان بهتر شود تا ما بازهم بتوانیم از هنر والا و بالای ایشان در کشور استفاده کنیم.
وی اظهار کرد: برگزاری چنین برنامهای در شرایط بحرانی فعلی حرکتی خود جوش بود، زیرا دلم برای شما مردم عزیز تنگ شده بود و همه آنهایی که مرا میشناسند و دنبال میکنند، میدانند که من عاشق مردمم هستم و خیلی آنها را دوست دارم و دلم میخواهد با شما باشم. همانطور که میدانید من در موسیقی بسیار فعال بوده و هستم و حال برای من سخت است که سه ماه شما را نبینم و به همین دلیل طی تصمیمی کاملا خودجوش خواستیم نزد شما و به خانههاتان بیاییم.
عقیلی در این کنسرت مجازی بود که به روزجهانی کارگر هم اشاره کرد و گفت: روز کارگر را به تمامی زحمتکشان و کارگران عزیز و مهربان که به خاطر آسایش و راحتی ما تلاش میکنند تبریک میگویم و امیدوارم خوب و خوش باشید و هرچه زودتر بیماری لعنتی کرونا از کشور ما و از جهان برود تا ما بازهم بتوانیم در خدمت مردم عزیز و تمام اقشار جامعه باشیم. ما خدمتگزار شما هستیم. چه در کنج قفس باشم چه در پرواز میخوانم/ قناری فطرتم تا زندهام آواز میخوانم. فرقی نمیکند کجا باشم و هرجا باشم برای مردمم تا آخرین نفس خواهم خواند.
«خوشه چین» اثر روحالله خالقی با گرامیداشت روز معلم، «حانیه» به آهنگسازی فرید سعادتمند و «وطنم ای شکوه پابرجا» به آهنگسازی بابک زرین آثاری بودند که عقیلی در این کنسرت آنلاین همراه با خانواده اش اجرا کرد.
حریر شریعت زاده همسر سالار عقیلی و از هنرمندان عرصه نوازندگی پیانو نیز در این کنسرت انلاین بیان کرد: ما مردم ایران را عاشقانه دوست داریم و به آنها عشق میورزیم و حال بسیار خوشحال و خوشوقتیم که این سعادت نصیبمان شده تا از این طریق آنها را ببینیم. بسیار دلتنگ شما هستیم زیرا نمیتوانیم نفسهای گرمتان را در سالن احساس کنیم و انرژی مثبتتان را از نزدیک دریافت کنیم، اما از اینکه توسط کنسرت لایو در خدمتتان هستیم بسیار خوشحالیم و با عشق برایتان میخوانیم و مینوازیم.
گلایههای تند و تیز بهروز صفاریان از محسن چاوشی
اما یکی دیگر از گفتگوهایی که در میان حجم انبوه اتفاقات و حاشیههای موسیقایی در فضای مجازی پیش روی مخاطبان قرار گرفت، گفتگوی آرش نصیری مدیر پروژه موسیقایی «هزار صدا» با بهروز صفاریان آهنگساز و تنظیم کننده مطرح موسیقی پاپ درباره اوضاع و احوال این روزهای موسیقی پاپ و دلایل قطع همکاری اش با محسن چاوشی بود.
بهروز صفاریان در این گفتگو بود که ضمن اشاره به همکاریهای مستمر خود با محسن چاوشی به تولید چند اثر مشترک با این خواننده معروف برای سریال «شهرزاد» و پایان فعالیتهایش با این خواننده اشاره کرد و گفت: من و محسن چاوشی در مجموعه «شهرزاد» چند کار را انجام دادیم که قرار بود در قسمتهای مختلف این سریال گنجانده شود. اما بعد از مدتی محسن چاوشی به من گفت: آقای فتحی خودش ترجیح داده که این آهنگها را فقط در تیزرهای تبلیغاتی سریال استفاده کند. در حالیکه اصلا قرار ما این نبود. چرا که من برای این سریال از موسیقیهایی استفاده کرده بودم که ساختار قدیمیتری به لحاظ ملودیپردازی داشت و در برگیرنده فضای خاصی بود که کاملا بوی حال و هوای تاریخی سریال شهرزاد در آن به مشام میرسید. اما متاسفانه این اتفاقات نیفتاد.
صفاریان: من قطعات «هم خواب»، «به رسم یادگار» و «دل مغموم» را برای سریال شهرزاد با عشق تمام کار میکنم و بعد میبینم هیچکدام از این قطعات در سریال کار نمیشود و من فکر میکنم این تصمیم خود محسن بوده که این کارها در سریال استفاده نشود، چراکه خواننده در این شرایط حق وتو دارد و اگر فرض کنیم نظر آقای فتحی مبتنی بر حذف قطعات از سریال بود باز این محسن بود که میتوانست جلوی این کار بایستدوی ادامه داد: اتفاقاً در آلبوم مشترکی که با محسن چاوشی کار کردیم نیز همان چیزی شبیه ماجرای «شهرزاد» اتفاق افتاد. باید بگویم من و محسن چاوشی خیلی دوستان خوبی بودیم اما انگار هر دوستی در موسیقی تاریخ مصرف دارد و گویی وقتی یک پروژه به اتمام میرسد دوستیها نیز باید به پایان برسد. به هر حال من در همان زمان احساس کردم آن همکاری که باید با محسن چاوشی اتفاق میافتاد، اتفاق نیفتاد و ما با هم یک دل نشده و آن شفافیتی که باید وجود میداشت، نبود. پس وقتی شفافیت نباشد دیگر نمیتوان در آن چارچوب ماند.
این آهنگساز و تنظیم کننده باسابقه در بخش دیگری از صحبتهای خود تصریح کرد: مشکلات من و محسن در حوزه تصمیمگیری نبود. خدا را شکر که من در ابعادی به او و انتخابهای موسیقاییاش اعتقاد داشتم و او هم از آن سمت به کارهای من اعتقاد داشت. باید بگویم مشکلات من و محسن چاوشی به نوعی غیرکاری بود گو اینکه فکرهایمان باهم هماهنگ نبود به طوری که در برخی پروژهها من اذیت میشدم.
وی افزود: من قطعات «هم خواب»، «به رسم یادگار» و «دل مغموم» را برای سریال شهرزاد با عشق تمام کار میکنم و بعد میبینم هیچکدام از این قطعات در سریال کار نمیشود و من فکر میکنم این تصمیم خود محسن بوده که این کارها در سریال استفاده نشود، چراکه خواننده در این شرایط حق وتو دارد و اگر فرض کنیم نظر آقای فتحی مبتنی بر حذف قطعات از سریال بود باز این محسن بود که میتوانست جلوی این کار بایستد.
صفاریان در بخش دیگری از این گفتگو توضیح داد: یکسری بازیهای پشت صحنه هم هست که من آنها را هم دوست ندارم. من دوست داشتم محسن چاوشی در این زمینه کمی شفافتر بود. اگر او به من میگفت کاری را میخواهیم انجام دهیم من قطعاً تا آنجا که از دستم برمی آمد انجام میدادم. حتی در این زمینه یکی از اتفاقات هم به رسانهها کشیده شد و من دیدم برای پروژهای، محسن از همه عوامل قدردانی کرده بود اما اسمی هم از من نبرده بود. متاسفانه باید گفت این شفافیت وجود نداشت و من فکر میکردم در من وجود دارد. من داشتم به این موضوع فکر میکردم که میتوان کارهای بزرگتری انجام داد اما فکر میکنم در برخی اوقات با یک سیاست خاص همه چیز جور دیگری چیده میشود. یعنی یک نفر دوست دارد هم خودش بخواند، هم بسازد و هم تنظیم کند و این روزها خودش هم شعر بنویسد. البته که اگر همه اینها خوب انجام شود چرا که نه؟ اما وقتی یک ترکیب خوبی مانند من، فرشاد حسامی و به واسطه او عادل روح نواز و حتی در دو آلبوم قبلی حضور روزبه بمانی به واسطه بنده جمع شود و نتیجه خوبی هم بدهد ولی بازهم شاهد این نکته باشیم که «من خودم میخواهم فقط بدرخشم» بنابراین ترجیح دادم با محسن رفاقت دورا دوری داشته باشم که گاهی اگر حداقل همدیگر را میبینیم روی مان را کج نکنیم و اگر او بخواهد حقیقتی را کتمان کند به خودش مدیون است.
برگزاری کنسرت آنلاین علی زند وکیلی در تالار وحدت تهران به مناسبت روز گرامیداشت شهر شیراز با حمایت بنیاد فرهنگی هنری رودکی، شورای اسلامی شهرشیراز و شهرداری شیراز، انتشار فراخوان ثبت اطلاعات کسب و کارهای فرهنگ و هنر متضرر از کرونا توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، برگزاری دومین نشست هماهنگی دفتر موسیقی با مدیران سالنهای برگزاری کنسرتها و صنوف حوزه موسیقی درباره زمان بازگشایی تالارهای کنسرت و تلاش برای تدوین یک شیوه نامه دراین چارچوب، انتشار فراخوان جشنواره مجازی موسیقی«به احترام سپیدجامگان: تیمارگران عشق» از دیگر رویدادهایی است که طی روزهای کرونایی صورت گرفت.