جستجو
رویداد ایران > استان ها > ویژه استان ها > سایه دلالی برسرطلای سرخ/توت‌فرنگی کاران منتظرتحقق وعده دولت هستند

سایه دلالی برسرطلای سرخ/توت‌فرنگی کاران منتظرتحقق وعده دولت هستند

سایه دلالی برسرطلای سرخ/توت‌فرنگی کاران منتظرتحقق وعده دولت هستند
استان کردستان حدود ۸۰ درصد از توت‌فرنگی کشور را تولید می‌کند ولی به دلیل فقدان سیاست‌گذاری صحیح در بخش عرضه، سود اصلی این محصول به جیب دلالان می‌رود.

حدود ۶۰ سال قبل برای اولین بار نشاء توت‌فرنگی وارد استان کردستان شد و امروز بعد از گذشت ۶ دهه از این موضوع، نزدیک به ۸۰ درصد از کل توت‌فرنگی کشور در این استان تولید و وارد بازار عرضه می‌شود.

شاید وقتی‌که شیخ عثمان برای اولین بار توت‌فرنگی را وارد کردستان کرد، کسی فکر نمی‌کرد این محصول به جذابیتی برای کشاورزان کردستانی تبدیل‌شده و بعد از گذشت ۶ دهه به رتبه نخست تولیدات کشاورزی این استان دست پیداکرده و بخش اصلی تأمین درآمد کشاورزان را به خود اختصاص دهد.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی کردستان گفت: طبق برنامه تدوین‌شده در نظر داریم تمام مزارع استان را به سمت این طرح هدایت کنیم و در این راستا از توت‌فرنگی کاران استان دعوت کرده‌ایم از این سایت بازدید کنند و در صورت نیاز تسهیلات لازم برای اجرای این طرح در اختیار آن‌ها قرار خواهد گرفت.

کشاورزان کردستانی چشم انتظار تحقق وعده‌های دولت / ‏بازار‬ در سیطره دلالان

بر اساس آمارهای اعلام‌شده از سوی سازمان جهاد کشاورزی کردستان، بخش زیادی از محصول توت‌فرنگی تولیدی این استان به‌صورت تازه‌خوری وارد بازار مصرف‌شده و این بازار مصرف نیز به‌صورت کامل از سوی دلالان هدایت و مدیریت می‌شود.

این روزها جدای از اینکه زیرساخت‌های حمل‌ونقل و حتی جاده‌های دسترسی برای مزارع و شماری از روستاهای استان کردستان که محل اصلی تولید این محصول به شمار می‌روند، مشکل دارد، متأسفانه در بخش بسته‌بندی و نوع عرضه این محصول هم چالش جدی وجود دارد.

یکی از کشاورزان ساکن در روستای توریور از توابع شهرستان سنندج که برداشت توت‌فرنگی به منبع اصلی درآمد وی تبدیل‌شده است، به خبرنگار مهر گفت: مشکل اصلی و جدی ما در بحث بسته‌بندی و نحوه عرضه این محصول به بازار است و متأسفانه هرچند که قول‌هایی در این زمینه داده‌شده ولی همچنان خبری از اجرایی شدن آن‌ها نیست.


یکی دیگر از مشکلات جدی در مسیر تولید و عرضه توت‌فرنگی کردستان، زمان محدود عرضه این محصول است، چراکه عرضه توت‌فرنگی کردستان در بهترین حالت از روزهای ابتدایی دهه دوم اردیبهشت‌ماه جاری آغازشده و این روند تا روزهای پایانی خردادماه ادامه دارد و در صورت عادی بودن وضعیت و شرایط جوی و دمای هوا، این زمان کمتر از ۵۰ روز به طول می‌انجامد.

نبود صنایع تبدیلی در کردستان برای ایجاد رقابت در بازار و کسب سود بیشتر توت‌فرنگی برای کشاورزان از یک‌سو و فقدان سردخانه برای انبار این محصول و عرضه آن به بازار در روزهای دیگر سال ازجمله دیگر دغدغه‌های جدی در این بخش به شمار می‌رود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان که سال‌ها به‌عنوان معاون بهبود تولیدات این سازمان فعالیت کرده و از نزدیک با روند تولید و عرضه توت‌فرنگی آشنایی دارد، به خبرنگار مهر گفت: در بحث صنایع تبدیلی ما سال‌ها است آمادگی داریم سرمایه‌گذار وارد این عرصه شود و حاضر به پرداخت تسهیلات کم‌بهره و هرگونه حمایت هستیم.

جهاد کشاورزی آماده حمایت از ایجاد صنایع تبدیلی است

فرید سپری ادامه داد: در حال حاضر تنها یک واحد تولید کنسانتره در مریوان به این عرصه ورود پیداکرده که سالانه هشت هزار تن از محصول تولیدی را تبدیل می‌کند درحالی‌که سالانه ۴۵ تا ۵۰ هزار تن توت‌فرنگی در استان تولید می‌شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان گفت: در بحث صنایع باوجود اعلام استقبال ما از سرمایه‌گذاران، کسی وارد این بحث نمی‌شود، چراکه در حال حاضر بیش از ۷۰ درصد نیاز بازار توت‌فرنگی کشور در کردستان تأمین می‌شود و وقتی توت‌فرنگی به‌صورت تازه‌خوری با قیمت بیش از ۲۰ هزار تومان و در برخی استان‌های کشور با حدود ۵۰ هزار تومان عرضه می‌شود، برای هیچ سرمایه‌گذاری صرفه اقتصادی ندارد که محصول را به این قیمت از کشاورز خریداری کند، چراکه در واقع پس از تبدیل به مربا، شربت و یا مارمالاد باید هر شیشه آن را به قیمت حدود ۱۰۰ هزار تومان به بازار عرضه کند که عملاً نمی‌توان آن را فروخت.


وی به وضعیت دلالی در عرضه این محصول اشاره کرد و گفت: در بحث دلالان و عدم فعالیت این قشر در بحث خریدوفروش محصول باارزشی مانند توت‌فرنگی باید سازمان تعاون روستایی ورود پیدا کند تا کشاورزان بتوانند با ایجاد تعاونی‌های کوچک و با عضویت کشاورزان چند روستا این محصول را به‌صورت مناسب بسته‌بندی و مستقیم به بازار عرضه کنند و تا زمانی که این تعاونی‌ها تشکیل نشود، نمی‌توان امید داشت که دست دلالان از این بازار کوتاه شود.

سپری با اشاره به پیگیری‌های صورت گرفته در راستای شکل دادن تعاونی‌های مختلف توت‌فرنگی کاران در کردستان، افزود: برای تشکیل تعاونی و تشکل‌ها نیز باید در مرحله اول خود کشاورزان پیش‌قدم شوند، چراکه ما تنها می‌توانیم نقش حمایتی داشته باشیم و اگر این اقدام صورت بگیرد، بی‌شک ما نیز در بحث‌های حمایتی در کنار کشاورزان خواهیم بود.

تلاش برای تأمین زیرساخت‌های لازم در کنار رفع دغدغه‌ها و مشکلات کشاورزان توت‌فرنگی کار کردستانی یکی از نیازهای لازم و ضروری در راستای رونق این بخش به شمار می‌رود و به همین دلیل انتظار می‌رود مسئولان و مدیران متولی این بخش به شکل بهتری تصمیم‌گیری کرده و برای رفع این دغدغه‌ها تلاش کنند.

کردستان در سایر بخش‌های توسعه‌ای ازجمله صنعت با اختلاف جدی استان آخر کشور است و متأسفانه درزمینهٔ بیکاری همواره یکی از سه استان اول کشور بوده و به همین دلیل می‌توان با رفع بخشی از نیازها و دغدغه‌های کشاورزان توت‌فرنگی کار و البته سایر محصولات تولیدی، زمینه را برای اشتغال افراد بیشتری فراهم کرد.

برچسب ها
نسخه اصل مطلب