به گزارش اکوایران، فارغ التحصیلان آموزش عالی که 15 ساله و بیشتر هستند،‌در رده شاغلان طبقه بندی می شوند. بنابراین به کارگیری این افراد در مشاغل مرتبط منجر به توسعه کارها شده و در برنامه هفتم توسعه نیز یکی از اهداف مهم به شمار می رود.

بررسی داده های بیکاری مرکز آمار ایران نشان می دهد در دوره پیش از شیوع کرونا سهم جمعیت بیکار فارغ التحصیل آموزش عالی از کل بیکاران به 43.8 درصد رسیده است. این بدان معناست که از هر 100 فرد بیکار، بیش از 43 نفر فارغ التحصیل آموزش عالی بوده اند. با شیوع کرونا این نرخ کمتر شده است و و تا ابتدای سال 1400 به سطوح قبل خود بازنگشته است.

باآغاز سال 1400 انطباق افراد در سن کار با قرنطینه و شیوع کرونا بیشتر شده و همزمان با ورود مجدد افراد به بازار کار تعداد بیکاران فارغ التحصیل دانشگاهی نیز افزایش یافته است.

بررسی آمار سهم اشتغال دانشگاهیان فارغ التحصیل نشان می دهد که از ابتدای سال 97، از هر 100 فرد شاغل در بازار کار، بالغ بر 23 نفر فارغ التحصیل آموزش عالی بوده اند. فارغ التحصیلا آموزش عالی در سن کار پس از شیوع کرونا به سرعت خود را با شرایط بازار کار وفق داده اند. بررسی ها نشان می دهد در دوره شیوع کرونا سهم اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی افزایش یافته است. البته سرعت این افزایش کمتر بوده است. 

پس از سال 1400 نیز به دنبال بهبود شرایط بازار کار و کنترل بیماری کرونا،‌روند افزایشی اشتغال دانشگاهیان ادامه یافته و در پاییز امسال به بالاترین سطح خود در دوره 6 ساله بررسی شده رسیده است. در ادامه سهم اشتغال و بیکاری دانشگاهیان از سال 97 تا پاییز 1402 بررسی شده است.  

مفاهیم بازار نیروی کار

در تعاریف مرکز آمار بیکار به فردی اطلاق می گردد که 15 ساله و بیشتر باشد و توان و تمایل به کار کردن داشته باشد. بر این اساس افرادی که از جست و جوی شغلی ناامید شده و دیگر به دنبال کار نباشند، بیکار نبوده و در آمار بیکاری منعکس نمی گردند. در میان بیکاران گروهی فارغ التحصیل آموزش عالی بوده و مدرک دانشگاهی دارند. از تقسیم جمعیت بیکار در سن کار فارغ التحصیل آموزش عالی به کل بیکاران در سن کار، « سهم جمعیت بیکار 15 ساله و بیشتر دانشگاهی» حاصل می شود.

همچنین «سهم جمعیت شاغل 15 ساله و بیشتر فارغ التحصیل آموزش عالی» نشان می دهد که از میان شاغلان در سن کار چند نفر فارغ التحصیل مراکز آموزش عالی هستند. بنابر تعاریف مرکز آمار شاغل فردی است که 15 سال و بیشتر داشته و بالغ بر 44 ساعت و بیشتر در هفته مرجع مشغول کار بوده است.

در این گزارش سهم دانشگاهیان از جمعیت شاغل و بیکار در سال های 97 تا پاییز 1402 بررسی شده است. دانشگاهیان در رده افراد ماهر قرار گرفته و اشتغال آن ها در جامعه دارای اهمیت است. افزون بر آن اشتغال این گروه به توسعه مشاغل کمک کرده و یکی از اهداف برنامه ی توسعه هفتم محسوب می شود. باید توجه داشت که هدف از این گزارش بررسی اشتغال و بیکاری دانشجویانی است که تحصیل خود را به اتمام رسانده اند و مدرک دانشگاهی دارند.

رکورد بیکاران دانشگاهی در دستان تابستان 98

 بررسی داده های منتشر شده توسط مرکز آمار ایران حاکی از آن است که در بهار 97 از هر 100 فارغ التحصیل آموزش عالی‌، بالغ بر 36 نفر بیکار مانده اند. این سهم در تابستان 98 به 43.8 درصد رسیده که بالاترین مقدار ثبت شده در 6 سال بررسی شده محسوب می شود.

بررسی ها حاکی از آن است که سهم بیکاری دانشگاهیان با گذشت تابستان 98 کاهش یافته و سرانجام در بهار 99 به کمترین مقدار خود رسیده است. به بیان دقیق تر سهم دانشگاهیان بیکار در بهار سال 99، حدود 36 درصد بوده است. این بدان معنا است که از مجموع افراد بیکار 15 ساله و بیشتر، 36 درصد فارغ التحصیل آموزش عالی بوده اند.

باید توجه داشت که کاهش تعداد بیکاران دانشگاهی در این دوران به دلیل افزایش اشتغال آن ها  نیست. بلکه بخشی از آن به دلیل شیوع کرونا اتفاق افتاده است. به بیان بهتر در سال 99 به دلیل شیوع کرونا عده ای تصمیم به خروج از بازار کار گرفته اند. در نتیجه تعداد بیکاران و شاغلان تحصیل کرده نیز ریزشی را تجربه کرده است.