پیشبینی فرزین از نرخ ارز در سال آینده
به گزارش اکوایران، محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در دیدار پایان سال مدیران عامل بانکها گزارشی از آخرین تحولات اقتصادی کشور ارائه داد و برنامههای بانک مرکزی برای سال ۱۴۰۳ را در حوزههای مختلف سیاستگذاری تشریح کرد.
رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد که براساس آمارهای مقدماتی، نرخ رشد اقتصادی کشور طی 9 ماهه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل معادل 4.5 درصد بوده است که با توجه به شرایط فعلی و نرخ رشد کشورهای منطقه در سال 2023 نرخ رشد مطلوبی محسوب میشود.
به گفته فرزین، در دوره مورد بررسی بخش نفت نرخ رشد بالای 16 درصد را تجربه کرده که ناشی از اجرای طرحهای توسعهای در راستای افزایش ظرفیت تولید نفت کشور در سال جاری بوده است، امید است در سال آینده نیز به دلیل سرمایهگذاریهای صورت گرفته در این حوزه، رشد این بخش تداوم پیدا کند.
براساس اظهارات رئیس کل بانک مرکزی، در بخش خدمات نرخ رشد حدود 4 درصد بوده است و در برخی بخشها مانند حملونقل و بخشهای عمده فروشی و خرده فروشی نیز نرخهای رشد مناسبی محقق شده است.
فرزین اظهار کرده که رشد بخش کشاورزی در 9 ماهه اخیر معادل 0.7 درصد بوده که نسبت به سال گذشته اندکی کاهش داشته، در گروه صنایع و معدن هم نرخ رشد 9 ماهه معادل 3.9 درصد تحقق یافته که نسبت به دوره مشابه سال گذشته کاهش یافته است. البته برخی از بخشهای زیرمجموعه صنعت و معدن نرخهای رشد بالاتری داشتهاند.
به گفته رئیس کل بانک مرکزی، مصرف خصوصی طی 9 ماهه سال جاری معادل 4.2 درصد رشد پیدا کرده است. همچنین تشکیل سرمایه ثابت ناخالص رشدی معادل 4.5 درصد و صادرات کالاها و خدمات نیز رشدی معادل 17.9 درصد را در نه ماهه سال جاری تجربه نمودند. از سوی دیگر واردات کالا و خدمات نیز تنها 5.3 درصد رشد داشته و این مهم موجب شده است تولید ناخالص داخلی با قیمت بازار معادل 5.0 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یابد که نرخ رشد نسبتاً مطلوبی در سال جاری محسوب میشود.
تورم نقطهبهنقطه تا پایان سال در کانال 30 درصدی
فرزین با اشاره به اقدامات بانک مرکزی برای مهار تورم و نرخ رشد نقدینگی در سال 1402 اظهار کرده، در ابتدای سال جاری کشور با تشدید انتظارات تورمی و افزایش نرخ تورم بخصوص در فروردین ماه مواجه بود که با اجرای برنامهها و اقدامات بانک مرکزی تورم نقطهبهنقطه شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در سال 1402 روند کاهشی قابل ملاحظهای به خود گرفت. به نحوی که بر اساس محاسبات بانک مرکزی نرخ تورم نقطهبهنقطه از ابتدای سال جاری تا پایان بهمن ماه ۲۲ واحد کاهش پیدا کرده است.
به گفته رئیس کل بانک مرکزی، برای پایان سال جاری نیز برآورد میشود نرخ تورم نقطهبهنقطه در سطح مناسبی از کانال ۳۰ درصد قرار گیرد که این امر مطابق با هدف از پیش تعیین شده میباشد.
فرزین اظهار کرده که هدف نرخ رشد نقدینگی در پایان سال جاری حدود 25 درصد تعیین شده است که در دی ماه نیز نرخ رشد نقدینگی معادل 25.4 درصد بوده است. باید توجه نمود نرخ رشد 25 درصد معادل نرخ رشد نقدینگی تعادلی بلندمدت اقتصاد ایران در 40 سال اخیر است. دستیابی به این مهم به معنای عبور و پشت سر گذاشتن یک دوره پرفشار نقدینگی 4 ساله و رسیدن به شرایطی باثبات براساس متغیرهای اقتصاد کلان است.
آخرین وضعیت ارزی ایران
رئیس کل بانک مرکزی درباره آخرین وضعیت ارزی کشور گفته، بانک مرکزی در سال جاری سیاست تثبیت اقتصادی را در دستور کار قرار داد که به دنبال اجرای این سیاست آرامش در بازارها برقرار شد، مادامی که نقدینگی و انتظارات تورمی کنترل شود، نرخ ارز افزایش شدیدی نخواهد داشت.
براساس اظهارات فرزین، از ابتدای سال تاکنون حدود 78 میلیارد دلار ارز به نرخ حمایتی و غیرحمایتی تخصیص داده شده که از این میزان حدود 67 میلیارد دلار تامین و پرداخت شد و این عملکرد در زمینه تامین ارز مورد نیاز کشور یک رکورد محسوب میشود.
رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرده که منابع ارزی بانک مرکزی رشد بسیار خوبی نسبت به سالهای گذشته تجربه کرده و میزان ارز عرضه شده به بازار نسبت به سالهای 1399، 1400 و 1401 قابل توجه بوده که منجر به رشد تشکیل سرمایه به ویژه در ماشینآلات شده است.
فروش ارز در مرکز مبادله طلا و ارز به زودی
براساس اظهارات فرزین، اکنون حراج سکه و طلا در مرکز مبادله طلا و ارز ایران انجام میشود و انتظار میرود در آینده فروش اسکناس ارز در این مرکز انجام شود. توسعه فعالیتهای مرکز مبادله یکی از برنامههای بانک مرکزی بوده و امید میرود بازار سلف و آتی نیز در این نهاد راه اندازی شود.
رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرده که در مجموع باید گفت که با توجه به نسبی بودن متغیرها در اقتصاد، اهداف تعیین شده در ابتدای سال در حوزه متغیرهای واقعی اقتصاد و همچنین در خصوص متغیرهای پولی اقتصاد به تحقق نزدیک بوده است.
سیاستها و برنامههای بانک مرکزی در سال آینده
رئیس کل بانک مرکزی اظهار کرده که برنامهریزی بانک مرکزی دستیابی به نرخ رشد نقدینگی 23 درصد با دامنه مثبت و منفی 2 درصد در پایان سال آینده است. تغییر اندک نرخ رشد هدف سال آینده نسبت به سال جاری به دلیل بهبود رشد اقتصادی و ممانعت از اثرات رکودی کنترل نقدینگی است.
به گفته فرزین، برنامه بانک مرکزی برای نرخ تورم در سال ۱۴۰۳ قرار گرفتن نرخ تورم نقطه به نقطه پایان سال در کانال 20 درصد است که در این صورت هدف بلندمدت در دسترس خواهد بود.
برنامه ارزی بانک مرکزی برای سال 1403
رئیس کل بانک مرکزی اظهار کرده که در حوزه ارزی یکی از مهمترین سیاستهای بانک مرکزی، آزادسازی منابع موجود در کشورهای خارجی است و امیدواریم این مهم با همکاری دستگاههای مختلف در دولت محقق شود و از این منابع برای سرمایهگذاری و رشد اقتصادی کشور استفاده شود.
فرزین تاکید کرده، بانک مرکزی همچنان تلاش خواهد کرد تا با اعمال سیاستهای ارزی، نوسانات نرخ ارز را به حداقل برساند و حضور بانک مرکزی در بازارهایی مانند طلا و ارز تداوم خواهد داشت.
براساس اظهارات رئیس کل بانک مرکزی، هدف این بانک تامین تمام منابع مورد نیاز سرمایهگذاری و تجارت کشور است که در زمینه سرمایه گذاری با آزادسازی منابع و گشایشهایی که در همین دو سه هفته اخیر در برخی کشورها رخ داده و فاینانسهای بسیار خوبی که انجام شده است، انتظار میرود رشد سرمایه گذاری کشور مستقیماً متاثر شود.
برنامههای بانک مرکزی برای آینده مرکز مبادله
به گفته فرزین، بانک مرکزی به گونهای در مرکز مبادله عمل خواهد کرد که برای طرح هایی که نیاز ارزی دارند، اوراق ارزی منتشر شود و حتی در حوزه فاینانس وارد خواهد شد تا اینگونه سرمایه گذاری دچار محدودیت ارزی نشود.
رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرده که عملکرد مطلوب نظام بانکی اولویت اصلی بانک مرکزی است و بانک مرکزی بنگاه اقتصادی نیست که به دنبال سودآوری باشد. در صورت حل مسائل و مشکلات نظام بانکی و خدمت رسانی مطلوب به مردم، بانک مرکزی در انجام ماموریت خود موفق محسوب میشود.
فرزین اظهار کرده که هدایت اعتباری دارای جایگاه نظری و عملی بوده و ابزار بسیاری مهمی برای بهبود فعالیتهای اقتصادی و رشد محسوب میشود. بانک مرکزی با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی اصلاحاتی را در اوراق گام انجام داده و آن را توسعه داده است. برخی بانکها فعالیت های خوبی در زمینه خدمات زنجیره ای تأمین مالی داشتهاند، امیدواریم در سال آتی اوراق گام و سایر بازارهای تامین مالی زنجیرهای سهم بیشتری را در تأمین مالی تولید کشور به خود اختصاص دهند.
رئیس کل بانک مرکزی درباره تداوم اصلاح نظام بانکی در سال آینده گفته که بانک مرکزی به دنبال آن است که به بانکهای ناتراز برای اجرای برنامههای اصلاحی کمک کند، همچنین تلاش میشود تا با هم فکری مدیران شبکه بانکی، مشکلات برطرف ود. البته باید توجه کرد در هر شرایط اصول بانکداری باید در همه زمینه ها رعایت شود.
فرزین تاکید کرده که در سال جدید قانون جدید بانک مرکزی اجرایی خواهد شد، این قانون در برخی موارد اختیارات جدیدی را در حوزه نظارت به بانک مرکزی داده است، انتظار میرود توسعه سامانههای نظارت ادامه پیدا کند تا بانک مرکزی بتواند نظارت برخط داشته باشد.
منبع: ecoiran-59872