رویدادایران
جستجو
رویداد ایران > رویداد > سیاسی > پایان جلسه شورای حکام بدون صدور قطعنامه

پایان جلسه شورای حکام بدون صدور قطعنامه

جلسات مربوط به ایران در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، به رغم تمام ادعاها، فضاسازی‌ها وتهدیدهای کشورهای غربی، بدون صدور قطعنامه علیه برنامه هسته‌ای کشورمان پایان یافت.

به گزارش شبکه شرق، جلسات مرتبط با بررسی پرونده هسته‌‌ای ایران در نشست فصلی شورای حکام که از دوشنبه هفته گذشته آغاز شده بود، پنج‌شنبه پایان یافت؛ جلساتی که به‌‌رغم فضاسازی و اتهام زنی مدیرکل آژانس، آمریکا و کشورهای اروپایی منجر به صدور قطعنامه علیه ایران نشد. پیش از این یک دیپلمات غربی به خبرگزاری رویترز گفته بود که صدور قطعنامه ضدایرانی در جلسه شورای حکام آژانس بسیار خطرناک خواهد بود. چرا که منطقه در وضعیت پرتنشی قرار دارد و هیچ آتش‌‌بس یا قطعنامه‌‌ای در غزه در کار نیست. البته این نشست با انتقادات تند آمریکا از ایران و بیانیه تروئیکای اروپایی همراه بود.

 
آمریکا تهدید کرد
 

با این همه لورا هولگیت، سفیر ایالات متحده آمریکا در سخنانی در جلسه مربوط به برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل با تکرار ادعاهای سیاسی و نخ‌‌نما علیه‌‌ برنامه صلح‌‌آمیز هسته‌‌ای کشورمان ادعا کرد که پیشرفت‌‌های اتمی ایران، ماهیت فعالیت‌‌های این کشور را زیر سوال برده است. به گزارش «ایرنا»، او ادعا کرد: «ما درباره ذخایر اورانیوم بسیار غنی شده‌ای که ایران به حفظ آن ادامه می‌دهد، نگرانی جدی داریم.» وی با چشم‌‌پوشی از زرادخانه‌‌های مملو از تسلیحات هسته‌‌ای رژیم صهیونیستی ادعا کرد: «امروز هیچ کشور دیگری اورانیوم غنی شده با غنای ۶۰‌درصد را برای هدفی که ایران ادعا می‌کند، تولید نمی‌‌کند. ایران باید تمام و نه فقط بخشی از ذخایر ۶۰ درصدی خود را کاهش دهد و تولید اورانیوم غنی شده با خلوص ۶۰‌درصد را به طور کامل متوقف کند.»

سفیر آمریکا با اشاره به تدابیر جبرانی ایران در برجام در پی خروج غیرقانونی کشورش از این توافق، ادعا کرد که اقدامات ایران، «سوالات مهمی را در رابطه با ماهیت فعالیت‌های هسته‌ای ایران ایجاد کرده است»هولگیت همچنین از تصمیم ایران برای لغو مجوز تعدادی از بازرس‌‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که درچارچوب حقوق حاکمیتی مصرح در ماده ۹ موافقت‌نامه جامع پادمان صورت گرفت و سطح همکاری ایران با آژانس انتقاد کرد.

همچنین ایالات متحده در بیانیه‌‌ای در نشست شورای حکام گفت: «معتقدیم به نقطه‌‌ای رسیده‌‌ایم که ما و جامعه بین‌المللی باید مسیر جدیدی را برای پاسخگویی به سنگ‌‌اندازی ادامه‌‌دار ایران در نظر بگیریم. ما نمی‌توانیم اجازه دهیم الگوی رفتاری فعلی ایران ادامه پیدا کند.» رویترز نوشت: «ایالات متحده روز پنج‌شنبه تهدید کرد که اگر تهران به «سنگ اندازی» از طریق عدم‌همکاری و عدم‌پاسخ به آژانس در مورد مسائلی از جمله آثار اورانیوم توضیح داده نشده ادامه دهد، در آینده در شورای حکام علیه ایران اقدام خواهد کرد.»با این حال، ایالات متحده در حال حاضر به دنبال صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام نیست. دیپلمات‌‌ها به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در نوامبر به عنوان دلیلی که واشنگتن تمایلی به انجام این کار نداشته، اشاره می‌کنند.

تروئیکای اروپایی از ایران چه خواستند؟

 

سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان موسوم به تروئیکای اروپایی نیز در بیانیه‌‌ مشترکی در نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، پس از تکرار ادعاهای سیاسی و همیشگی درباره پیشرفت‌‌های صنعت اتمی کشورمان ادعا کردند که ایران برای تنش‌‌زدایی درباره برنامه هسته‌‌ای خود، گام‌‌های عملی بردارد.

تروئیکا در این بیانیه که یک نسخه آن در تارنمای وزارت خارجه انگلیس منتشر شد با اشاره به تدابیر جبرانی کشورمان در برجام، ادعا کرد: «ایران طی ۵ سال گذشته، فعالیت‌‌های هسته‌‌ای خود را به سطح جدیدی رسانده که برای کشوری بدون برنامه تسلیحات هسته‌‌ای بی‌‌سابقه است.»تروئیکا در بخش دیگری از این بیانیه، بدون اشاره به اینکه کدام کشور مقصر وضع موجود در اجرای برجام است و با تعلل در تصمیم‌گیری، مذاکرات وین را به بن‌‌بست کشاند، خواستار بازگشت ایران به اجرای کامل تعهدات توافقات سال ۹۴، اجرای پروتکل الحاقی و بیانیه ۴ مارس شدند.آنها ادعا کردند: «ایران اکنون باید گام‌‌های جدی و معناداری بردارد که نشان‌دهنده تمایل واقعی این کشور برای تنش‌زدایی و بازسازی اعتماد ضروری بین ایران و جامعه بین‌المللی است.»

سه کشور اروپایی با بیان این ادعا که «پیشرفت‌‌های هسته‌‌ای ایران به طور قابل‌‌توجهی به امنیت بین‌المللی آسیب می‌‌زند و معماری جهانی منع اشاعه را تضعیف می‌کند»، ادعا کردند: «ما در کنار شرکای بین‌المللی خود به رایزنی‌‌ها در مورد بهترین راه‌حل برای رفع تردیدهای فزاینده در مورد ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌‌ای ایران ادامه خواهیم داد.» آنها مدعی شدند: «ما به راه‌حل دیپلماتیک متعهد و برای استفاده از تمام اهرم‌‌های دیپلماتیک موجود به منظور جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌‌ای آماده هستیم.»

 

انتقاد ضمنی روسیه از ادعاهای غرب

همچنین میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین در جلسه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از این نهاد بین‌المللی خواست مبنای ارزیابی‌‌های خود درباره برنامه هسته‌‌ای ایران را، حقایق و نتایج راستی‌‌آزمایی‌‌های هسته‌‌ای قرار دهد. به گزارش خبرگزاری تسنیم، اولیانوف در این نشست گفت: «برنامه هسته‌‌ای ایران همچنان تحت کنترل دائمی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است. هرگونه سوال مرتبط با راستی‌‌آزمایی که پیش می‌‌آید باید به تدریج بر اساس رویه‌‌های تعیین‌‌شده، بر اساس استانداردهای موجود حل و فصل شود.»رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در بیانیه افتتاحیه نشست فصلی شورای حکام ادعا‌‌هایی را درباره موضوع هسته‌‌ای ایران مطرح کرد و مدعی شد: «در ایران با چالش‌‌های فزاینده‌‌ای مواجه هستیم، زیرا ذخایر اورانیوم غنی‌‌شده ایران همچنان در حال افزایش است، حتی اگر سطح اورانیوم غنی‌‌شده تا ۶۰‌درصد اندکی کاهش یافته باشد.» وی ادعا کرد: «من از ایران می‌‌خواهم که به‌‌طور کامل و بدون ابهام با آژانس همکاری کند.»

 
 
رایزنی باقری با ۲ مقام ارشد اروپایی

همچنین روز گذشته علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران با انتشار پیامی در صفحه اجتماعی ایکس نوشت که جلسه مفیدی با انریکه مورا و سون کوپمانس (نماینده ویژه اتحادیه برای خاورمیانه) داشته است. وی افزود: «من بر فوریت توقف نسل کشی و ضرورت نجات انسان‌‌های بی‌‌گناه در غزه تاکید کردم. چنین رایزنی‌‌هایی برای پرداختن به موضوعات مورد علاقه دو‌طرف از جمله در مورد مذاکرات رفع تحریم ادامه خواهد یافت.»

 

منبع: sharghdaily-922401

برچسب ها
نسخه اصل مطلب