رومیها چگونه بزرگترین آبشار «دستساز» بشر را ایجاد کردند؟
فرادید| تقریباً هشت کیلومتر دورتر از شهر تِرنی در اومبریا، ایتالیا، آبشاری وجود دارد که یکی از بلندترین آبشارهای اروپا است: آبشار مارمور. با این حال، این آبشار نه یک شگفتی طبیعی، بلکه یادگاری از مهندسی روم باستان است! در واقع این آبشار طبیعی نیست. این بلندترین آبشار دستساز جهان به ارتفاع ۱۶۵ متر است و وجود آن گواه قدمت ۲۰۰۰ سالهی مهندسی بشر است.
به گزارش فرادید، رومیها سال ۲۷۱ قبل از میلاد، سیستم هیدرولیک سابق و شکل آبشار را ایجاد کردند. در آن دوران، رودخانه وِلینو بسیار بزرگ شده بود و سطح وسیعی از آب راکد باتلاقمانند را ایجاد کرده بود. این باتلاق ناسالم موجب بیماری ساکنان و تهدیدی برای شهر رِیتی شد.
سرانجام، در اواخر دهه ۱۷۰۰، آبشارها ظاهر امروزی خود را پیدا کردند و اواخر دهه ۱۸۰۰ با انقلاب صنعتی، از آنها برای تولید برق برای کارخانههای فولاد در تِرنی استفاده شد.
از نیمه دوم قرن نوزدهم، این منطقه دستخوش یک تحول انقلابی شد، از استفاده از انرژی هیدرولیک به عنوان نیروی محرکه کارخانهها گرفته تا ایجاد و توسعهی یک مرکز صنعتی بزرگ در تِرنی: منطقه به لطف زیرساختهای چشمگیر به شهر تبدیل شد.
امروزه از آبشارهای مارمور برای تولید نیروی برقآبی استفاده میشود و در عین حال یک جاذبه توریستی است. در زمانهای برنامهریزیشده، ۱۶۵ متر قدرت محض سقوط میکند تا بازدیدکنندگان را شگفتزده کند. بهترین زمان برای بازدید از آبشارها تابستان است چون این آبشارها شبهنگام باز هستند و مجهز به یک نمایشگر نور LED دیدنی برای همراهی با آبهای خروشان تند هستند.
خود پارک شگفتانگیز است و مسیرهای پیادهروی و باغهای گیاهشناسی متعدد و یک دریاچه دارد. شهر ترنی نیز بدون شک ارزش بازدید دارد.
مترجم: زهرا ذوالقدر
منبع: faradeed-179527