10 فیلم در سال 1402 قاچاق شدند
نوید محمدزاده و «فسیل» قربانیان قاچاق فیلم
سال 1402 اگرچه برای سینمای ایران سال خوبی بود و فروش فیلمها رکوردها را جابه جا کرد و پس از همه گیری کرونا سینماها نفس راحتی کشیدند اما قاچاق فیلم تلخترین اتفاقی بود که امسال در شکل وسیع انجام شد و 9 فیلم پیش از اکران و یک فیلم در زمان اکران آنلاین به صورت غیررسمی و قاچاق منتشر شدند و به نتیجه تلاشها و زحمات عوامل فیلمها چوب حراج گذاشته شد. آخرین قربانی قاچاق، پرفروشترین فیلم تاریخ سینمای ایران یعنی «فسیل» بود. این فیلم که به صورت آنلاین اکران شده نسخههای قاچاق شده با کیفیتش همان ساعتهای ابتدایی اکران آنلاین در کانالها و سایتها منتشر شد تا فسیل که به اکران آنلاین و فروش در شبکه نمایش خانگی دلخوش کرده بود قربانی قاچاق شود که هنوز هم مشخص نیست به چه صورت و از طریق چه افرادی صورت میگیرد. نوید محمدزاده چهره ای است که از قاچاق فیلمهایش بیشترین آسیب را دیده سه فیلم این بازیگر که بازیهای بی نظیری نیز در آنها داشته امسال قاچاق شده است. در ادامه نگاهی میاندازیم به 6 فیلم قاچاق شده در سال 1402 و به امید اینکه قاچاق فیلمها در سال آینده هیچ جایگاهی در سینمای ایران نداشته باشد و هیچ فیلمی قاچاق نشود.
- «برادران لیلا»
سالی که برای سینما نکو نبود از بهارش مشخص شد. «برادران لیلا» اولین قربانی قاچاق و انتشار غیررسمی فیلمها در سال 1402 بود در نوروز در هر محفل و دورهمی صحبت درباره این فیلم به گوش میرسید. تازهترین فیلم سعید روستایی در روزهای تعطیلات نوروز قاچاق شد. فیلمی که اگر رنگ اکران میدید با فروش بسیار بالایی مواجه میشد هرچند اکرانش دور از انتظار به نظر میرسید. هرچند این فیلم اکران بینالمللی را تجربه کرده بود.
- «جنگ جهانی سوم»
نماینده ایران در اسکار 2023 یعنی «جنگ جهانی سوم» هومن سیدی نیز در ۲۰ فروردین ۱۴۰۲ قاچاق شد و در فضای مجازی منتشر شد. «جنگ جهانی سوم» فیلم کوچکی نبود یکی از ۱۸ فیلم بخش مسابقه افقهای جشنواره ونیز بود و در بخش افقها موفق شد دو جایزه بهترین بازیگر مرد و بهترین فیلم را از آن خود کند. بعد از آن در جشنوارههای توکیو، استکهلم، فریبورگ سوئیس و … هم جوایزی نصیبش شد. پس از قاچاق فیلم، شورای صنفی نمایش با تشکیل جلسه اضطراری، پروانه نمایش فیلم را صادر و این فیلم شش روز بعد در سینماها اکران شد و به فروش حدود 7 میلیارد تومان رسید که شاید اگر قاچاق نمیشد فروشش بیشتر میشد.
- «خط فرضی»
«خط فرضی» به کارگردانی فرنوش صمدی و تهیهکنندگی علی مصفا اردیبهشت امسال بهصورت غیررسمی و قاچاق منتشر شد. این فیلم اولین اثر سینمایی بلند فرنوش صمدی است و سحر دولتشاهی، پژمان جمشیدی، آزیتا حاجیان و حسن پورشیرازی در آن حضور داشتند این اتفاق برای کارگردان فیلم اولی اتفاق تلخی است. این فیلم هم مانند جنگ جهانی سوم، ضربالاجلی اکران شد اما به فروش قابلتوجهی دست نیافت.
- «تفریق»
مانی حقیقی نیز دیگر قربانی قاچاق فیلم در سال 1402 است. نوید محمدزاده که در ابتدای سال یک فیلم قاچاق شده در پرونده کاری اش داشت دیگر فیلمش نیز قاچاق شد. «تفریق» ساخته مانی حقیقی که پیشبینی میشد به فروش خوبی دست یابد، اما انتشار نسخه غیرقانونی فیلم شرایط را تلخ کرد.
- «بیرؤیا»
قاچاق فیلمها حتی به فیلمهای مهم چهلمین جشنواره فیلم فجر نیز رحم نکرد و «بیرؤیا» یکی از مهمترین و درعینحال بحثبرانگیزترین فیلمهای جشنواره چهلم فجر بود؛ فیلمی خوشساخت به کارگردانی آرین وزیر دفتری با بازی تحسینبرانگیز طناز طباطبایی و صابر ابر که شهریورماه قاچاق شد و هنوز رنگ اکران را ندیده است.
- «شب، داخلی، دیوار»
نوید محمدزاده با قاچاق شدن و انتشار غیررسمی «شب، داخلی، دیوار» در سال 1402 هتریک کرد و سه فیلمش قاچاق شد. هرچند برادران جلیلوند پس از انتشار غیر رسمی فیلم در بیانیهای نوشتند: که به آنها گفته شده بود باید فیلم «شب، داخلی، دیوار» در روند ممیزی تغییراتی کند تا بتواند در فستیوالهای خارجی رقابت کند یا اکران شود، ولی سازندگان فیلم با این کار موافقت نکردهاند.
فیلم «شب، داخلی، دیوار» به نویسندگی و کارگردانی وحید جلیوند با بازی نوید محمدزاده و امیر آقایی به صورت غیررسمی و قاچاق منتشر شده و این فیلم نیز احتمال زیاد بعید است باتوجهبه حواشی به وجود آمده اکران شود.