جستجو
رویداد ایران > استان ها > آذربایجان غربی > ارومیه| دولت مانع واردات شیرخشک ‌شود

ارومیه| دولت مانع واردات شیرخشک ‌شود

ارومیه| دولت مانع واردات شیرخشک ‌شود
هم اکنون شیرخشک با رانت وارد کشور می‌شود و دامداران ضرر و زیان بسیاری را متحمل می‌شوند در حالی که دولت باید جلوی واردات شیرخشک را بگیرد.

 به طور متوسط سالانه 360 هزار تن شیر در سطح آذربایجان‌غربی تولید و به شهرهای هم‌جوار ارسال می‌شود و این استان در تولید محصولات لبنی مانند شیر در رتبه هشت کشوری قرار دارد.

هم‌اکنون در آذربایجان‌غربی بیش از سه میلیون و 700 هزار راس دام سبک و 510 هزار رأس دام سنگین وجود دارد و از این تعداد سه میلیون و 440 هزار رأس گوسفند و 330 هزار راس بز و بزغاله و نیز 436 هزار رأس دام سنگین است.

از سوی دیگر80 درصد از دامداری‌های آذربایجان‌غربی نیز به صورت سنتی اداره شده و همین خود سبب شده که دامداری‌ها رغبتی به سرمایه‌گذاری و بهسازی اماکن پرورشی نشان ندهند.

یکی از مشکلات صنعت شیر استان، قیمت تمام شده شیرخام میان تولیدکنندگان و کارخانه‌های لبنی است و از سوی دیگر تولیدکنندگان لبنی اقدام به واردات شیر خشک می‌کنند.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی با اظهار تاسف از اینکه هم اکنون قیمت آب از شیر ارزان‌تر است تصریح کرد: همچنین متاسفانه سرانه مصرف شیر در ایران که برای سلامتی انسان مفید است، یک چهارم کشورهای اروپایی بوده اما مصرف نوشیدنی‌های گازدار که برای قلب و دیابت مضر است چهار برابر کشورهای خارجی است.

جلال محمودزاده گفت: هم اکنون کارخانه‌های لبنی به بهانه وجود بارمیکروبی شیر و درصد چربی کمتر، با توجه به عدم تخصص دامدار، شیر را با رقم بسیار ناچیزی از وی خریداری می‌کند.

فروش شیر دامداران برای آنها منفعتی ندارد

وی بیان کرد: بنابراین زمانی که فروش شیر دامداران برای آنها منفعتی ندارد، دام‌های خود را به سمت کشتارگاه می‌برند تا حداقل از این راه درآمدی کسب کنند.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی افزود: پس به دولت پیشنهاد می‌شود که محصولاتی مانند گندم، شیر و گوشت را با قیمت تضمینی از کشاورزان خریداری کرده و خود به کارخانه‌ها تحویل دهد.

وی تاکید کرد: حتی دولت باید به دامداران و کشاورزان یارانه اختصاص دهد در صورتی که چنین کاری نمی‌کند در حالی که قانون آن وجود دارد.

محمودزاده در ادامه با اشاره به اینکه شیرخشک با رانت وارد کشور می‌شود اظهار کرد: شیر تولیدی با قیمت یک هزار و 600 تومان از دامدار خریداری می‌شود در حالی که قیمت تمام شده آن دو هزار تومان است بنابراین دولت باید جلوی واردات شیر خشک را بگیرد اما متاسفانه آنان از رانت استفاده می‌کنند.

وی بیان کرد: متاسفانه برخی اقدام به واردات برنج و روغن و نهاده‌های دامی بیشتر از نیاز کشور می‌کنند و از این بابت دامداران ضرر و زیان بسیاری را متحمل می‌شوند.

در ادامه معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی اظهار کرد: پیش از شیوع ویروس کرونا، مابین کارخانه‌های لبنی و دامداران از بابت قیمت تمام شده شیر مشکل آنچنانی وجود نداشت و قیمت تمام شده شیر تولیدی براساس مصوبه سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان تعیین و اجرا می‌شد.

80 درصد شیر تولیدی استان از دامداری‌های سنتی تامین می‌شود

داود قربان‌نژاد افزود: اما اخیرا با توجه به شیوع کرونا به لحاظ اینکه 80 درصد شیر تولیدی این استان از دامداری‌های سنتی تامین می‌شود، تبلیغات منفی در زمینه سم آفلاتوکسین و وایتکس و مضرر بودن شیر برای ویروس کرونا سبب کاهش شدید مصرف شیرخام در بین مردم شد.

وی بیان کرد: بنابراین در عمل سبب انبار شیر در دامداری‌ها و سرریز این حجم از تولید به کارخانه‌های لبنی شد به طوری که بیشتر مردم از مصرف شیرخام امتناع کرده و به مصرف شیرهای پاستوریزه و استرلیزه روی آورده‌اند و همین موضوع سبب گسیل عرضه شیر به کارخانه‌ها و کاهش تقاضای واحدهای تولیدی شده است.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی گفت: پس در نهایت منجر به افت قیمت و نارضایتی تولیدکندگان شده و در این خصوص جلسات متعدد با دستگاه‌های ذیربط و کارخانجات لبنی برای خرید شیرخام مازاد و ایجاد خط تولید شیرخشک در کارخانه‌های لبنی استان به صورت قیمت توافقی تشکیل شد.

وی افزود: پس این مصوبه تاسیس خط تولید شیرخشک در کارخانه شیر پگاه ارومیه در عمل کارساز شده است و در حال پیگیری بوده و هم اکنون 220 تن شیرخشک در انبارهای شرکت پگاه ارومیه انبار شده است.

در ادامه مدیرعامل اتحادیه دامداران آذربایجان‌غربی با بیان اینکه هم اکنون 20 هزار تن شیر از ایران به خارج از کشور صادر شده است اظهار کرد: واردات آن نیز در حال انجام است.

کارخانه‌ها با رقم مصوب دولتی اقدام به خریداری شیر از دامداران نمی‌کنند

محمود معروفی با اشاره به اینکه قیمت مصوب دولتی شیر دو هزار و 390 تومان است گفت: متاسفانه کارخانه‌ها با رقم مصوب اقدام به خریداری شیر از دامداران نمی‌کنند و با قیمت حداکثر دو هزار و 100 تومان خریداری می‌کنند.

وی بیان کرد: همچنین در مراکز جمع آوری شیرروستایی نیز قیمت شیر به قیمت یک هزار و 500 تا یک هزار و 800 جمع‌آوری می‌شود اما کارخانه‌ها به بهانه اینکه سرمایه و جای نگهداری ندارند، با قیمت ارزان می‌خرند.

معروفی افزود: بنابراین راهکار حل این مشکل این است که مصوبه دولتی اجرا شده تا تولیدکنندگان متحمل ضرر و زیان نشوند.

برچسب ها
نسخه اصل مطلب