روزهای درخشان آلمان به عنوان اَبرقدرت صنعتی رو به پایان است؟
به گزارش اکوایران، پاییز گذشته در یک کارخانه بزرگ در شهر دوسلدورف آلمان، یک رویداد رسمی برگزار شد تا پایان فعالیت یک کارخانه که بیش از یکصد سال در حال فعالیت بود، اعلام شود.
به نوشته بلومبرگ، در میان سوسو زدن شرارهها و مشعلها، عمده 1600 نفری که شغل خود را در این کارخانه از دست داده بودند، با چهرهای خشک و بیاحساس مشغول تماشای فلز درخشان آخرین محصول کارخانه -یک لوله فولادی- بودند. این مراسم به 124 سال فعالیت در کارخانه یادشده پایان داد؛ کارخانهای که فعالیت خود را در اوج دوران صنعتی شدن آلمان آغاز کرد و دو جنگ جهانی را پشت سر گذاشت، اما نتوانست از پیامدهای بحران انرژی جان سالم به در ببرد.
واقعیت دردآور برای آلمان
طی یک سال گذشته، موارد مشابهی مانند سرنوشت این کارخانه در آلمان مشاهده شده است؛ اتفاقی که بر یک واقعیت دردآور که پیشروی آلمان است، تأکید میکند: روزهای درخشان آلمان به عنوان یک ابرقدرت صنعتی ممکن است در حال پایان باشد. تولیدات کارخانهای در بزرگترین اقتصاد اروپا از سال 2017 به این سو، رو به کاهش بوده و این افت با کمتر شدن رقابت، در حال سرعت گرفتن است.
زیربناهای ماشین صنعتی آلمان مانند دومینو در حال افتادن است. آمریکا در حال جدا شدن از اروپا است و قصد دارد با کشورهای اروپایی بر سر جذب سرمایهگذاری پروژههای آبوهوایی به رقابت بپردازد. چین در حال تبدیل شدن به یک رقیب بزرگتر است و دیگر یک خریدار سیریناپذیر کالاهای آلمانی به حساب نمیآید. ضربه نهایی برای برخی از تولیدکنندگان صنایع سنگین آلمان، پایان یافتن حجم عظیمی از گاز طبیعیِ ارزانقیمت روسیه بود.
نمونههای دیگر افت صنعتی آلمان به طور متوالی در حال ظاهر شدن هستند. شرکت GEA در حال بستن یک کارخانه پمپ در نزدیکی شهر ماینتس است تا بتواند یک کارخانه جدید در لهستان برپا کند. شرکت سازنده قطعات خودرو موسوم به «کانتیننتال آگ» اعلام کرده که میخواهد در ماه جولای کارخانه خود در آلمان را که به ساخت قطعات مرتبط با امنیت خودرو و سیستم ترمز میپردازد، تعطیل کند. شرکت بوش نیز از برنامه خود برای کاهش قابل توجه تعداد کارکنان خبر داده است.
قطع شدن گاز روسیه، عامل مهم مشکلات آلمان
بحران انرژی در سال 2022 یک عامل مهم در بروز مشکل برای صنعت آلمان بوده است. در حالیکه از بدترین سناریوهای آن زمان مانند سرد ماندن خانهها و احتمال جیرهبندی جلوگیری شد، قیمتها در مقایسه با سایر اقتصادها بالاتر مانده که این امر بر هزینههای ناشی از دستمزدهای بالاتر و پیچیدگی نظارتی میافزاید.
مشکلآفرینی چین برای آلمان
کمبود انرژی در آلمان بلافاصله پس از اختلالات ناشی از همهگیری کووید-19 رخ داد که منجر به توقف خطوط مونتاژ شد زیرا خودروسازان آلمانی ماهها منتظر دریافت ریزتراشهها و سایر قطعات بودند. این امر خطرات وابستگی به شبکه گسترده تأمینکنندگان، بهویژه در آسیا را برجسته میکند.
چین هم در حال حاضر از راههای مختلف برای آلمان مشکلآفرینی میکند. علاوه بر تغییر استراتژیک پکن به سمت تولید پیشرفته، کاهش رشد اقتصادی چین باعث شده تقاضا برای کالاهای آلمانی در دومین اقتصاد بزرگ جهان کاهش یابد. در همین زمان، رقابت بر سر تولید ریزتراشهها از سوی چین در حال نگران کردن آن دسته از صنایع آلمان است که عنصر اصلی تغییر به سوی سازگاری با محیط زیست محسوب میشوند؛ صنایعی که فقط به خودروهای برقی مربوط نمیشوند.
همچنین تولیدکنندگان پنلهای خورشیدی در حال توقف عملیات خود در آلمان و کاهش نیرو هستند زیرا این شرکتها در رقابت با شرکتهای چینی که از حمایت دولتی برخوردار هستند، با چالش مواجه شدهاند.
یکی از کارشناسان در مصاحبه با بلومبرگ اعلام کرده: «این مشکل فقط به بخش انرژی مربوط نمیشود؛ در دسترس بودن نیروی کار در آلمان نیز به یک معضل تبدیل شده است و در حال حاضر بسیار شدید است. طی یک دهه آینده، جمعیت نیروی کار به اندازهای کوچک میشود که اقتصاد آلمان نمیتواند کارایی امروز خود را داشته باشد.»
با این حال، بانک مرکزی آلمان در ماه سپتامبر در گزارشی اعلام کرد اگر کاهش تولیدات کارخانهای که کمتر از 20 درصد اقتصاد آلمان را شامل میشود به شکل تدریجی باشد، جای نگرانی وجود ندارد.
منبع: ecoiran-57280