جستجو
رویداد ایران > رویداد > علمی > هیولا؛ برنامه‌ای با هدف آماده نگه داشتن بمب افکن‌های بی-۱بی لنسر برای میدان‌های نبرد امروزی

هیولا؛ برنامه‌ای با هدف آماده نگه داشتن بمب افکن‌های بی-۱بی لنسر برای میدان‌های نبرد امروزی

در دنیای هوانوردی نظامی، راکول بی-۱بی لنسر (Rockwell B-۱B Lancer) از جمله نمونه های مطرح برتری و نوآوری است. این هواپیمای بمب افکن که با نام مستعار "استخوان" (Bone) نیز شناخته می شود، جایگاه ویژه ای در توانایی های راهبردی نیروی هوایی آمریکا کسب کرده است.

بی-۱بی لنسر با فهرستی بلندبالا از دستاوردها، مجموعه قابل توجه ای از قابلیت ها، و تعهد به مدرن سازی مداوم از طریق ابتکار "تیم برنامه ریزی چابک در بر گیرنده بی-۱" (B-۱ Embracing Agile Scheduling Team) یا به اختصار "بیست" (BEAST)، همچنان به عنوان نیرویی توانمند در جنگ های هوایی مدرن مد نظر قرار می گیرد.

بر اساس گزارش عصرایران، بی-۱بی لنسر با در کانون توجه قرار گرفتن، بیگانه نیست. این بمب افکن راهبردی مجموعه از ۶۱ رکورد برای سرعت، ظرفیت حمل بار، و برد پرواز را به نام خود ثبت کرده است.

بی-۱بی لنسر رکورد بزرگترین محموله داخلی را در بین بمب افکن های معاصر به خود اختصاص داده که گواهی بر توانایی آن به عنوان یک بمب افکن سنگین است. این رکوردها نشان دهنده عملکرد بی نظیر هواپیما و توانایی آن در انجام موثر طیف گسترده ای از ماموریت ها است.

یکی از اعضای تیم بمب افکن های راهبردی آمریکا

هواپیمای بمب افکن بی-۱بی لنسر به عنوان یکی از اعضای برجسته تیم سه نفره بمب افکن های راهبردی نیروی هوایی آمریکا، نقش مهمی در دفاع از این کشور ایفا می کند. ترکیب منحصر به فرد سرعت، ظرفیت حمل بار و سازگاری، آن را به یک دارایی چند منظوره برای سناریوهای عملیاتی مختلف تبدیل می کند.

طی دوران خدمت خود، بی-۱بی لنسر به طور فعال برای انجام ماموریت های مختلف به کار گرفته شده است که تاثیر قابل توجه آن بر جنگ های هوایی مدرن را نشان می دهد.

ویژگی های متمایز بی-۱بی لنسر

طراحی بی-۱بی لنسر دارای چندین ویژگی است که عملکرد آن را افزایش می دهند. بال های متمایز متحرک در کنار چهار پیشرانه توربوفن جنرال الکتریک اف۱۰۱-جی ئی-۱۰۲ قابلیت های پرواز دوربرد، مانورپذیری و سرعت بالا را در اختیار این بمب افکن قرار داده و همچنین امکان بقای آن در محیط های چالش برانگیز را افزایش می دهند.

قابلیت تنظیم پیکربرندی بال ها از ۱۵ تا ۶۷.۵ درجه، سازگاری هواپیما در مراحل مختلف پرواز را افزایش می دهد. پیکربرندی بال های باز برای برخاستن از زمین و فرود و همچنین بیشینه سرعت کروز در ارتفاع بالا کاربرد دارد، در شرایطی که پیکربرندی بال ها در حالت بسته رو به عقب هنگام پرواز فروصوت و فراصوت استفاده می شود.

این هواپیما دارای چهار خدمه است که شامل خلبان، کمک خلبان، اپراتور سامانه های دفاعی و اپراتور سامانه های تهاجمی می شوند.

منبع: خبر آنلاین

منبع: faradeed-174958

برچسب ها
نسخه اصل مطلب