چرا «مهمانیهای ایرانی» در جهان باستان شهرت داشتند؟
فرادید| آریستوفان، یکی از مشهورترین شاعران یونان باستان، در نمایشنامۀ «آرخانیها» سخن از میزبانانی ایرانی میگوید که برای مهمانان یونانیشان، نوشیدنیها را در جامهای طلایی و بلورین ریخته بودند.
به گزارش فرادید؛ نمونههایی از آن جامهای طلایی که آریستوفان از آنها سخن میگوید، اکنون در برخی از مهمترین موزههای جهان نگهداری میشوند؛ آثاری شگفتانگیز با طرح و نقشهای خیرهکننده که سفرههای شاهان هخامنشی و ساسانی را زینت میدادند.
بشقاب نقرۀ طلاکاری شده مربوط به دورۀ ساسانی؛ موزۀ متروپولیتن
پادشاهان هخامنشی (و بعد از آنها شاهان ساسانی) ظروف طلایی و نقرهای به شکلهای گوناگون داشتند که یا مورد استفادۀ خودشان بود و یا به عنوان هدیه برای حاکمان دیگر فرستاده میشدند. فراوانی معادن طلا و نقره در منطقه همراه با رشد صنایع دستی پیچیده، امکان استفاده از این ظروف پرتجمل را برای دربار ایران فراهم میکرد. برخی از این جامها و بشقابهای گرانبها حتی در دوردستهای سرزمین چین نیز پیدا شده است.
وقتی بیگانگان به دربار ایران دعوت میشدند، شکوه خیرهکنندۀ ظروف و تنوع خوراک ایرانیان آنها را شگفتزده میکرد. برای سالها، یونانیان رایجترین مهمانان پادشاهان ایران بودند. برخی از یونانیان باستان از این ضیافتهای سلطنتی ارائه کردهاند.
هرودوت، مورخ یونانی، از تفاوتهای بین شیوه زندگی ایرانیان و یونانیان متعجب شده بود: «غذاهای اصلی در وعدههای غذایی آنها کم است، اما دسرهای زیادی دارند و غذاهای مختلف به صورت جداگانه سرو میشوند. این رسم است که باعث شده است بگویند یونانیها گرسنه سفره را ترک میکنند، زیرا ما بعد از اولین غذا دیگر هیچ چیز قابل ذکری نداریم؛ اما ایرانیها فکر میکنند بعد از خوردن نخستین غذا باید همچنان به خوردن ادامه داد».
منبع: faradeed-174301