به گزارش اکوایران؛ طبق گزارش صندوق توسعه ملی، این احتمال وجود دارد که از سال 1412 تولید و مصرف نفت ایران با هم برابر شده و حتی بدون وجود تحریمهای آمریکا نیز با افزایش مصرف و کاهش برداشتها، رقم صادرات نفت ایران به صفر برسد.
«رساندن صادرات نفت ایران به صفر»، رویای ناکام ترامپ رئیسجمهور سابق آمریکا بعد از آغاز دوره دوم تحریمها بود؛ رویایی که بعد از او جو بایدن نیز با اعمال بیش از 180 تحریم جدید نفتی دنبال کرد اما رقم فروش نفت کشور اکنون به روزانه 1.4 میلیون بشکه افزایش یافته است.
براساس اعلام فارس، اما انحراف درآمدهای نفتی دولت از سرمایهگذاری در بالادست صنعت نفت به مصارف هدفمندی یارانهها در تبصره 8 بودجه 1403 میتواند حتی بدون تحریمها نیز صادرات نفت ایران را به صفر برساند.
صندوق توسعه ملی در گزارشی اعلام کرد که با ادامه روند فعلی افت تولید و افزایش مصرف، «ایران تنها حدود یک دهه با تبدیلشدن از صادرکننده به واردکننده نفت فاصله دارد» و در سال 1412 تراز نفت ایران نیز صفر میشود.
طبق گزارش شرکت ملی نفت، در ابتدای دولت سیزدهم تولید نفت ایران روزانه 2.1 میلیون بشکه بود اما امروز این رقم به 3.4 میلیون بشکه افزایش یافته و ظرفیت تولید نفت نیز به 3.8 میلیون بشکه پیش از تحریمها بازگشته است که البته حفظ آن به انجام سرمایهگذاری وابسته است.
هشدارها درباره افت تولید نفت ایران درحالی است که وزیر نفت جواد اوجی از برنامه افزایش ظرفیت تولید نفت ایران به 5.7 میلیون بشکه در روز در 8 سال آینده خبر میدهد، برنامهای که البته به سرمایهگذاری 70 میلیارد دلاری منوط شده است.
از ابتدای آغاز برنامههای توسعه، حتی در شرایط غیرتحریمی و حضور غولهای نفتی دنیا نیز رقم تولید نفت کشور از 4.2 میلیون بشکه فراتر نرفته است.
در حالی صندوق توسعه ملی نسبت به واردکننده شدن ایران در 10 سال آینده هشدار میدهد که محسن خجسته مهر روز سهشنبه ۲۶ دی در نشست معرفی فرصتها و چارچوب سرمایهگذاری در تأمین خدمات دکلهای حفاری در قالب قراردادهای خرید تضمینی خدمت اظهار کرده بود که مجموع ذخایر نفت خام و گاز طبیعی ایران ۳۴۰ میلیارد بشکه معادل نفت است و ذخایر نامتعارف هنوز به این ذخایر اضافه نشده است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تاکید کرده بود که با همین ذخایر، ۹۰ تا ۱۰۰ سال آینده تولید نفت و گاز در ایران ادامه خواهد داشت، ایران از نظر منابع زیرزمینی سرزمین ثروتمندی است و باید اهداف بلندمدت برای استفاده از آن تعیین شود.
براساس اظهارات خجستهمهر، صنعت نفت و گاز بخش اصلی اقتصاد کشور است و به گواه مرکز آمار ایران، سهم بخش نفت و گاز در رشد اقتصادی در سه ماه اول امسال ۱۹.۷ و در سه ماه دوم ۲۵.۶ درصد بوده است.
منبع: ecoiran-55934