شکوه ایران باستان در «شهر ممنوعه»
نمایشگاه شکوه ایران باستان شامل ۲۱۱ قلم از اشیاء تاریخی و ۵ شیء بازآفرینی شده (مولاژ) از آثار دوره آهن تا دوره صفوی کار خود را در یکی از مهمترین موزههای جهان در کشور چین آغاز کرد.
گشایش نمایشگاه شکوه ایران باستان در پایتخت کشور کهن و تاریخی چین ثبت یک لحظه تاریخی است بر دو تمدن کهن در دو سوی قاره پهناور آسیا و حتی آغاز یک رویداد فاخر در حوزه میراث فرهنگی جهان است.
ایران و چین وارثان تعاملی کهنسال هستند که یکی از نخستین گامهای آن بیش از دو هزار سال پیش بر جاده ابریشم گذاشته شد و روایتهای فرهنگی بسیاری که بر موجهای خلیجفارس، بندر سیراف، هرمز و دریای چین با یکدیگر مبادله کردهاند.
ورود فقط با اجازه امپراتور
شهر ممنوعه یا به زبان چینی گو گونگ (Gu Gong) در مرکز شهر پکن قرار دارد و زمانی که قصر امپراتوری (۲۴ امپراتوری) از زمان سلسله امپراتوری مینگ و چینگ (۱۹۱۱-۱۹۶۸) بود. این محوطه تاریخی، درون برج و باروهایش برای اولین بار در طول ۱۴ سال و در زمان سلطه امپراتور چنگزو (Chengzu) در سلسله مینگ (۱۶۴۴-۱۳۶۸) ساخته شد.
ستاره شناسان چینی معتقدند که ستاره بنفش (ستاره شمالی) در مرکز آسمان قرار دارد و امپراتور آسمانی در کاخ بنفشی درون آن زندگی میکند. به همین دلیل کاخی به همان نام بر روی زمین ساخته اند. کاخ بنفش یا همان شهر ممنوعه بنفش نام اولیه این محوطه بود که بعدا نام بنفش از آن جدا شده و تنها شهر ممنوعه باقی ماند. هیچ فردی بدون اجازه ویژه امپراتور اجازه ورود به شهر ممنوعه چین یا کاخ موزه پکن نداشت.
در نمایشگاه «شکوه ایران باستان» جام زرین مارلیک با نقش اسب شاخدار، آجر لعابدار قلایچی با نقش جانور، پارچ دستهدار نقرهای همدان، تکوک زرین همدان به شکل سر شیر، جلو تنه شیر تخت جمشید از جنس لاجورد، سرمجسمه تخت جمشید از خمیر آبی، نیم تنه انسانی گچی از فارس حاجی آباد، کاسه شیشهای ساسانی از دیلمان گیلان، بشقاب نقرهای ساسانی و بشقاب پایهدار نقرهای ساسانی با نقش سوار کار به نمایش گذاشته است.
وی در سخنرانی گشایش این نمایشگاه گفت: میراثفرهنگی هر ملت، گویای رازهای هزاران ساله هر ملت و جامعهای است که نسل به نسل، حفظ و صیانت شده و اکنون به ما رسیده است. موزهها از این نظر حلقه ارتباطی ما با فرهنگهای گذشته و همچنین سایر ملتها هستند. امروزه مردم کشورهای مختلف در کنار توجه به میراث ملی به میراث کشورهای دیگر نیز بها میدهند و جامعه جهانی کنونی و ارتباطات گسترده میان مردمان باعث عمق این شناخت و اندیشه شده است و این آثار در قالب بخشی از میراث بشری و به نوعی بخش دیگری از میراث خودشان بررسی و تحلیل میشوند. بسیاری از مردم در موزهها این فرصت کم نظیر را به دست میآورند که از نزدیک با هنر، فناوری، اندیشه و باورهای گذشتگان خود و فرهنگهای سایر کشورها آشنا شوند.
قائممقام وزیر میراثفرهنگی افزود: «موزهها گنجینه و نماد داشتهها و نفایس تاریخی هر کشوری هستند، راهنمایی برای نگاه به گذشته و راه طی شده و راهنمایی برای حرکت امیدوارکننده به آینده است. موزهها نقش بزرگی در توسعه مناسبات، همزیستی مسالمتآمیز و گسترش صلح و دوری از منازعات دارند. موزهها امروزه رابط معناداری با توسعه همه جانبه دارند.»
منبع: ایرنا
منبع: faradeed-172005