چرا مردم خانههای تاریخیشان را خراب میکنند؟
مدیرعامل انجمن دیدهبان میراث فرهنگی کرمان از تخریب دو خانه تاریخی ارزشمند خبر داد و گفت: بسیاری از مالکان بناهای تاریخی، ثبت ملک خود را معضل میدانند، چون قوانین و ضوابط در حمایت از مرمت و احیای بناها و بافتهای تاریخی اجرا نمیشود و مردم از روی ناآگاهی و ترس، خانههای تاریخیشان را خراب میکنند.
به گزارش ایسنا؛ امید ابراهیمی ـ فعال میراثفرهنگی و مدیرعامل انجمن دیدهبان میراث و تمدن کارمانیا ـ با اشاره به تخریبهای سریالی و گسترده خانههای تاریخی در کرمان، اظهار کرد: چندی پیش تعدادی خانه تاریخی در کنار بازار و کاروانسرای وکیل و اطراف مسجد ملک تخریب شد. در هفتههای گذشته هم دو خانه دیگر در نزدیکی باغ (پارک) نشاط کرمان تخریب شدند.
او اظهار کرد: در گذشته بخشهایی از کرمان، بافت تاریخی اعلام شده است، که محدوده و حریم هم برای آن مشخص کردند، اما تعدادی از بناهای ارزشمند کرمان، چون در محدوده بافت تاریخی و ثبت نیستند، تخریب میشوند. درحالیکه با حرفهای بزرگ مثل بزرگترینها، بیشترینها و ثبت جهانی، بناها و آثار شاخص و ارزشمند دیگری را از دست میدهیم و این خطرناک است.
این فعال میراث فرهنگی گفت: بسیاری از این آثار که تخریب شده و یا در شرف تخریب هستند، نه واجد ارزش شناخته شدهاند و نه در محدوده بافت تاریخی هستند و نه اقدام و تلاشی برای ثبت ملی آنها میشود. دو خانهای هم که اخیرا از سوی مالکان آنها تخریب شدهاند، به دوره تاریخی قاجار و اویل پهلوی مربوط میشدند که تزئینات و معماری واجد ارزشی داشتند.
در نزدیکی آن دو خانۀ تخریبشده، خانههای تاریخی ارزشمند دیگری وجود دارند که واجد ارزش هستند و اگر به داد آنها نرسیم، به سرنوشت خانههای تاریخی تخریبشده دچار میشوند. فکر میکنم بخشی از این اتفاقها به دلیل ناآگاهی مردم رخ میدهد و این کمکاری از جانب میراث فرهنگی، صدا و سیما و شهرداری بوده است.
متاسفانه باید گفت قوانین و ضوابط در کرمان اجرا نمیشوند، بهویژه قانون حمایت از مرمت و احیای بافتهای تاریخی که چندسال از تصویب آن میگذرد.
سردر خانه تاریخی دوم که در ضلع غربی پارک نشاط بود
منبع: fararu-700666