تنشها در دریای سرخ بازار نفت را سبزپوش کرد
سهشنبه شب بزرگترین حمله به کشتیها در دریای سرخ اتفاق افتاد؛ حوثیها مسئولیت این حمله را بر عهده گرفتند و دلیل آن را حمایت کشتی امریکایی از اسرائیل عنوان کردند. در پی حملات یمن، شب گذشته ائتلافی به رهبری امریکا حملات هوایی به یمن را آغاز کردند. حملات محدود به مراکز نظامی بوده و انصارالله وعده داده به حملات پاسخ خواهد داد.
شکلگیری این درگیری و بالا گرفتن تنشها منجر به جهش ۲ درصدی قیمت نفت در اوایل امروز شد. حملات ایالات متحده و بریتانیا نگرانی وقوع یک درگیری گستردهتر در منطقه خاورمیانه را برانگیخته است؛ خاورمیانهای که زادگاه شاهراههای مهم اقتصادی همچون تنگه هرمز است.
برآوردها حاکی از آن است که حتی اگر جریان تجاری در نیمی از تنگه هرمز متوقف شود، بازار نفت سه برابر بیشتر از شوکهای قیمتی دهه ۷۰ میلادی تحت تأثیر قرار میگیرد. اهمیت تنگه هرمز برای بازار نفت و گاز به قدری پررنگ است که مختل شدن تجارت در آن تا دو برابر جنگ اوکراین بر بازار نفت و گاز تأثیر میگذارد.
گفتنی است که دریای سرخ که مرکز درگیریها است؛ ۱۵ درصد تجارت جهانی کشتیرانی را شکل میدهد. در نتیجه این درگیریها تا لحظه نگارش این گزارش هر بشکه نفت خام وستتگزاس با رشد قیمتی ۲.۴ درصدی، ۷۳ دلار و ۷۵ سنت قیمت خوردهاست. هر بشکه نفت خام برنت نیز با رشد قیمتی ۲،۲۹ درصدی، ۷۹ دلار و ۱۸ سنت قیمت خوردهاست.
درگیری، کاهش تولید و چشمانداز تقاضا دست به دست یکدیگر دادند
پیشبینی میشود که قیمت هر بشکه نفت خام تا ماه آینده وارد کانال ۸۰ دلاری شود؛ در کنار بالا گرفتن درگیریها در شاهراههای تجارت جهانی، کاهش تولید اوپک پلاس نیز عرضه را در تنگنا قرار میدهد و به جهش قیمتی در بازار نفت دامن میزند. همچنین تخمین زده میشود که مصرف جهانی نفت در سال 2023 به بالاترین حد خود برسد.
در آخر باید گفت در صورتی که تنشها تشدید شود و خروجی خلیج فارس را تحت تأثیر قرار دهد، جهش قیمتی بیسابقهای در بازار انرژی رخ خواهد داد و در صورتی که درگیریها در همین مرحله باقی بماند، بازار نفت تا دو ماه آینده شاهد نوسانات قیمتی در محدوده یک تا دو دلاری خواهد بود.
منبع: sharghdaily-914148