جستجو
رویداد ایران > رویداد > فرهنگی > 16 اسکلت از آبراهه تخت جمشید بیرون کشیده شد؛ اسکلت‌ها متعلق به مردمان آناتولی و شمال عراق هستند

16 اسکلت از آبراهه تخت جمشید بیرون کشیده شد؛ اسکلت‌ها متعلق به مردمان آناتولی و شمال عراق هستند

حامد وحدتی نسب انسان شناس پیش از تاریخ از خرد شدن اسکلت‌ها به دلیل رانش ناشی از ورود جریان آب و رسوبات و برخورد با یکدیگر خبر داد و گفت: پراکندگی اجزای قطعات بدنی اسکلت‌ها بسیار زیاد است. ولی کاری که ما کردیم این بود که ملاک تشخیص تعداد اسکلت ها را برجمجمه قرار دادیم و در کاوش های فصل سوم و چهارم در سال ۹۹، تعداد ۱۴ جمجمه را شناسایی کردیم و معتقد بودیم تعداد افراد می تواند بیشتر از این هم باشد. چون ممکن است برخی افراد جمجمه شان از بین رفته باشد و فقط قطعات بدنشان موجود باشد.

باستان شناس‌ها نتیجه بررسی دی.ان.ای ۱۶ اسکلت یافت شده در فصل سوم و چهارم کاوش باستان شناختی آبراهه‌های تخت جمشید به سرپرستی دکتر علی اسدی را در اختیار صدای میراث قرار دادند. براساس آزمایشات انجام شده در انستیتو مکس بلانک آلمان، این اسکلت‌ها متعلق به مردمانی از ترکیه امروزی و شمال عراق است.

حامد وحدتی نسب دکترای انسان‌شناسی پیش از تاریخ دانشگاه آریزونا آمریکا که در فصول سوم و چهارم کاوش آبراهه‌های تخت جمشید مسئولیت انسان‌شناسی این کاوش را برعهده داشت، با اعلام جزئیات بیشتر از بررسی اسکلت های انسانی یافت شده در آبراهه های تخت جمشید اعلام کرد: آزمایش تاریخگذاری موسسه مکس بلانک آلمان مشخص کرد این اسکلت‌ها متعلق به مردان و زنان ۱۸ تا ۳۵ ساله هستند و یک اسکلت در میان آن‌ها نیز متعلق به یک کودک زیر ۹ سال است.

این انسان‌شناس پیش از تاریخ گفت: نتایج به دست آمده مربوط به کاوش‌های فصل سوم و چهارم آبراهه‌های تخت جمشید در زیر کاخ تچر است.

او افزود: نمونه برداری از اسکلت ها برای تعیین سن، جنسیت، سن زمان مرگ، تشخیص دی.ان.ای و انجام آنالیزهای ایزوتوپی بود که با همکاری انستیتو مکس بلانک در آلمان انجام شد.

وحدتی نسب دامه داد: اسکلت‌ها در لایه های آبراهه حیات جنوبی کاخ تچر و آبراهه نزدیک دروازه ناتمام قرار داشتند و چیدمان آن ها می‌تواند ناشی از چندین دوره انباشت رسوبات باشد که نشان می دهد در چند زمان متفاوت آنجا افتاده یا قرار گرفته‌اند.

او با تاکید بر این که به دلیل جاری شدن رسوبات به دلیل بارش‌های متعدد و برخورد اسکلت‌ها با یکدیگر امکان لایه‌نگاری آبراهه‌های تخت جمشید وجود ندارد افزود: نمی توان با قطعیت در مورد آبراهه های تخت جمشید گفت که با یک لایه تاریخی از رسوبات مواجه هستیم چون چندین لایه تاریخی روی یکدیگر قرار داشتند.

به گفته این انسان شناس پیش از تاریخ، مهمترین بخش نتایج مربوط به آنالیز دی.ان.ای اسکلت ها است که مشخص کرد اسکلت ها همبستگی معناداری با مردمان آناتولی و شمال عراق دارند.

او افزود: این که مردمان شمال عراق یا مردمان آناتولی در دوره حمله اسکندر به تخت جمشید چرا در این مکان بوده‌اند موضوع بسیار مهمی است و این پرسش را ایجاد کرده است که آیا آن ها از سپاه اسکندر بودند یا به عنوان مدافعین تخت جمشید جزو ارتش هخامنشی ایران بودند؟

وحدتی نسب ادامه داد: مطالعات اولیه بر جمجمه ها و اسکلت های یافت شده در آبراهه‌های تخت جمشید همچنین نشان می دهد که این افراد یک رژیم ترکیبی از گندم و گوشت بز و گوسفند داشتند.

حامد وحدتی نسب در پاسخ به این پرسش که آیا آثار قتل و ضرب و جرح بر اسکلت‌های یافت شده در آبراهه‌های تخت جمشید وجود داشته است؟ گفت: لزوما آثار جرح و کشته شدن روی اسکلت نمی‌ماند و اگر شخص پیکان یا خنجری وارد بدنش شود، ردی از آن نمی‌ماند. اما در جمجمه هایی که پیدا کردیم، آثار ضرب و جرح وجود نداشت و هنوز نمی دانیم این افراد در دوره حمله اسکندر به تخت جمشید در آبراهه‌ها چه می کردند یا چرا آنجا قرار گرفته اند؟ فقط آنچه می دانیم این است که همه آن ها با حمله اسکندر به تخت جمشید همزمان هستند و می توان حدس زد که با آن حمله در ارتباط باشند.

منبع: صدای میراث

منبع: faradeed-171167

برچسب ها
نسخه اصل مطلب