نیسان ماکسیما کارکرده بخریم یا نه؟ قیمت، مشخصات و هر آنچه باید بدانید
آیا خرید نیسان ماکسیما کارکرده در بازار فعلی توجیه دارد؟ به دنبال یافتن پاسخ این سؤال خواهیم بود.
در دهه ۷۰ و ۸۰ شمسی که خودروهای بسیار متنوع و شناخته شدهای در مقایسه با بازار امروز عرضه میشدند پارسخودرو به دنبال عرضه محصولی سطح بالا بود و در سال ۱۳۸۰ پنجمین نسل از سدان ژاپنی ماکسیما را معرفی کرد. قیمت این خودرو در زمان خود معادل یک آپارتمان متوسط در شهری همچون تهران بود و به خاطر برند نیسان، کیفیت بالا و پیشرانه پرقدرت کاملاً محبوب شد.
ماکسیما در طول این سالها دوران پر فراز و نشیبی را پشت سر گذاشته و رقبای زیادی داشته است. در نهایت تولید این سدان ژاپنی در سال ۱۳۹۱ به پایان رسید و هماکنون شاید برخی افراد به دنبال خرید نسخههای کارکرده آن باشند. در ادامه میخواهیم بدانیم آیا نیسان ماکسیما کارکرده ارزش خرید دارد یا خیر.
نیسان ماکسیما کارکرده بخریم یا نه؟
سدان ژاپنی موردبحث از جنبههای گوناگون بررسی شده است تا پاسخ سؤالاتمان را بیابیم پس همراه ما باشید.
طراحی ظاهری نیسان ماکسیما
وقتی به بخش عقب ماکسیما نگاه کنید اوضاع کمی بهتر خواهد بود. در این بخش نیز چراغهای بزرگ و یک بال روی صندوق خودنمایی میکنند. طراحی ظاهری ماکسیما اگرچه قدیمی شده اما همچنان شاخصههای مورد احترام سدان های اوایل قرن ۲۱ میلادی را نشان میدهد و با گذشت چندین دهه از تولیدش همچنان میتوانیم آن را قابلقبول بدانیم. همچنین طراحی ماکسیما در مقایسه با رقبای دوران خود از جمله تویوتا کمری گرند و هیوندای آزرا بهتر و سطح بالاتر خواهد بود.
طراحی داخلی نیسان ماکسیما
مدلهای گیربکس دستی در عرض ۷ ثانیه میتوانند از سکون به سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت برسند که این عملکرد برای سدانی در دهه ۸۰ شمسی بسیار خوب به شمار میرود. البته مدلهای اتوماتیک کمی کندتر هستند و صفر تا صد حدود ۸.۵ ثانیهای را ثبت میکنند.
پیشرانه ماکسیما از همان ابتدا عطش بالایی برای مصرف سوخت داشت و همین موضوع میتواند برای خریداران یک مسئله چالشبرانگیز باشد؛ اما از نظر استهلاک قوای محرکه و قیمت قطعات با یک خودروی ژاپنی کار درست روبرو هستیم که در صورت نگهداری اصولی و انجام به موقع سرویسها مشکل چندانی نخواهد داشت. قیمت قطعات ماکسیما کارکرده هم معمولاً کمتر از رقبای وارداتی و دستدوم است.
یکی از معایب اصلی نیسان ماکسیما کارکرده را میتوان کمبود تجهیزات ایمنی و رفاهی در آن دانست. این خودرو از همان زمان عرضه به تجهیزاتی همچون دو کیسه هوا، ترمز ضد قفل، سیستم تهویه مطبوع خودکار، صندلیهای برقی جلو و… بسنده کرده بود و در مقابل رقبا نیز حرف چندانی برای گفتن نداشت.
حتی این خودرو فاقد سانروف و گرمکن صندلی است و قطعاً رقبای دیگر با دست پر در میدان حاضر خواهند بود؛ بنابراین خریداران این خودرو باید کمبود امکانات خودروهای مدرن را در نظر بگیرند و سپس دست به انتخاب بزنند.
قیمت نیسان ماکسیما
سدان های چینی یاد شده از طراحی بهروزتر و تجهیزات بیشتری سود میبرند اما در بحث لذت و کیفیت سواری نخواهند توانست پا به پای ماکسیما حرکت کنند. البته این خودروها از گارانتیهای طولانیمدت برخوردار هستند اما در بخش تأمین قطعات مشکلات زیادی دارند و خریداران نباید انتظار تأمین سریع تمامی قطعات را داشته باشند.
خودروهای کارکردهای همچون کمری و سراتو در بازار کشورمان طرفداران زیادی دارند و اگرچه در بخش کیفیت میتوان کمری را با ماکسیما در یک راستا دانست اما از نظر لذت و کیفیت سواری قطعاً ماکسیما سواری جذابتری خواهد داشت. با عنایت به این موارد میتوان تا حد زیادی خریداران را درباره هدف خود از خرید خودرو راهنمایی کرد.
مزایا و معایب نیسان ماکسیما
با مقایسه خودروهای تولیدی دو دهه قبل خودروسازان و محصولات امروزی آنها آه از نهاد هر دوستدار خودرویی بلند خواهد شد. در سالهای نه چندان دور خودروهای بهروز و باکیفیتی همچون مزدا ۳، نیسان ماکسیما و مرسدس بنز E کلاس در کشورمان مونتاژ میشدند اما امروز شاهد جولان خودروهای چینی با قیمتهای فضایی در بازار هستیم؛ اما درباره نیسان ماکسیما کارکرده باید گفت اگر خواهان خودرویی ژاپنی با کیفیت مطلوب، پیشرانه پرقدرت و سواری متفاوت هستید ماکسیما میتواند گزینه خوبی باشد به شرطی که از پس هزینههای یک محصول کارکرده برآیید و مشکلی هم با آپشن های حداقلی آن نداشته باشید.
اما اگر خودرویی صفرکیلومتر با آپشن های بهروز را میخواهید و علاقهای به سر و کله زدن با مشکلات احتمالی خودرویی کارکرده ندارید احتمالاً سدان های چینی بازار انتخاب مناسبی برای شما خواهند بود هرچند باید با مشکلاتی همچون کمبود قطعات، افت قیمت سریع و کیفیت نه چندان بالا کنار بیایید.
منبع: خبرآنلاین
منبع: faradeed-170962