روایت بانک جهانی از سهم هر ایرانی از حجم اقتصاد ایران
به گزارش اکوایران، تازهترین ارقام منتشر شده از بانک جهانی حاکی از آن است که درامد سرانه ملی ایرانیان به قیمت ثابت سال 2015، برای سومین سال پیاپی با افزایش همراه بوده است. البته، با این که درامد سرانه ملی در سال 2022 بیشتر شده، اما میزان افزایش آن در قیاس با سال 2021، کمتر بوده و سرعت رشد آن کاهش یافته است. همچنین، بررسیهای صورت گرفته نشان میدهد که در سال میلادی گذشته و از میان 149 کشور جهان، حدود نیمی از این کشورها از جمله عربستان و قزاقستان درآمد سرانه ملی بالاتری نسبت به ایرانیان داشتهاند.
درآمد ناخالص ملی، به مثابه شاخصی از رفاه اقتصادی
«تولید ناخالص ملی» شاخصی است که میزان تولیدات اقتصادی توسط مردم یک کشور را طی یکسال نشان میدهد. این شاخص بیانگر ان است که میزان کالا و خدمات تولید شده توسط ایرانیان داخل و خارج از کشور در بازه زمانی یکساله چقدر است. بنابراین در این شاخص، ملیت افراد ملاک بررسی است و نه حضور آنها در داخل مرزهای یک کشور. حال اگر تولید ناخالص ملی را بر جمعیت کشور تقسیم کنیم، درامد سرانه حاصل میشود. درامد سرانه نشان میدهد که سهم هر ایرانی از کل تولید کالا و خدماتی که ایرانیان در طی یک سال محقق کردهاند، چقدر بوده است. درآمد سرانه ملی یکی از مهمترین شاخصهای اقتصادی برای سنجش وضعیت رفاه یک کشور است.
معمولا هر چه درآمد سرانه ملی در یک کشور بالاتر باشد میتواند نشاندهنده این باشد که وضعیت رفاه مردم آن کشور بالاتر است. البته این شاخص ایراداتی هم دارد؛ برای مثال طبیعی است که هر چه جمعیت یک کشور افزایش یابد، درآمد سرانه نیز کاهش مییابد در حالی که ممکن است این کشور از نظر رفاه وضعیت مطلوبی داشته باشد. اما با وجود این انتقادات، درآمد سرانه ملی همچنان میتواند تصویر کلی و مناسبی از وضعیت رفاه در یک کشور نشان دهد.
منبع: ecoiran-53566