جراحی بینی؛ از خودزشتانگاری تا مدهای اجتماعی
بیشتر خواهرزادهها، بردارزادهها و شاگردانش عمل جراحی زیبایی انجام دادهاند و او قبل از عمل تا جایی که میتوانست نصیحتشان میکرد تا دست از این کار که به قول او از روی چشم و همچشمی یا کمبود اعتماد به نفس است، بردارند. موفقیتی حاصل نکرد اما همچنان به نصیحتهای خود ادامه میداد تا اینکه دختر جوان خودش هم زمزمههای عمل جراحی زیبایی بینی سرداد. خجالتزده از فامیل، آشنا، همکار و شاگرد تمام توانش را صرف منصرفکردن دخترش کرد و در نهایت به نتیجهای نرسید. حالا کمتر از یک ماه دیگر دخترش نوبت جراحی دارد.
درباره علت افزایش عملهای زیبایی در ایران، بهویژه جراحی بینی، جامعهشناسان و روانشناسان صحبتهای زیادی کردهاند. از جمله مواردی که درباره پایه روانشناسي آن گفته میشود به اختلالي بازميگردد که «خود بدريختپنداري» و «خود زشتانگاري» نامیده میشود. معمولا افرادي که در جراحيهاي زيبايي افراط ميکنند، کساني هستند که با بدن خود مشکل دارند و به اختلال «خود زشتانگاري» مبتلا هستند. اين افراد به خود لقبهاي ناشايست ميدهند و از کوتاهي قد، رنگ مو، رنگ چشم و بلندي دماغ و قوز آن شکوه ميکنند.
درباره پايه جامعهشناسي عملهای جراحی نیز به مد اشاره میشود. مدهاي اجتماعي، تبهاي اجتماعي ايجاد ميکند و تب اجتماعي به فرد فشار اجتماعي ميآورد. امروزه اغلب افراد، بينيهايشان را عمل ميکنند و انگار از شدت شباهت، قالب زده شدهاند و اگر کسي دماغش بزرگ باشد و روي آن قوز داشته باشد، مورد تمسخر ديگران قرار ميگيرد و اين فرد هم به ناچار به سمت همين جراحيهاي زيبايي گرايش پيدا ميکند. به گفته کارشناسان، بخش ديگر اين ماجرا به قاعده عرضه و تقاضا مربوط است. اين روزها افراد به جاي اينکه به روح و روان، انديشه و جوانمردي و دانش توجه داشته باشند به ظاهر معطوف هستند. هرچه فرد در ظاهر بهتر باشد، خريدار بيشتري دارد و به اصطلاح متاعي گرانقيمتتري است. دليل ديگر آن هم به جراحان مربوط است. جراحان زيبايي به اين مسئله دامن ميزنند و براي کسب درآمد بيشتر روي چهره فرد، عيب و ايراد ميگذراند. اين امر سبب مي شود فرد در عوالم ديگري سير کرده و مدام به دنبال جراحي زيبايي از چشم گربهاي تا گوش الاغي و غيره باشد. اما مشکل هويتي، مشکل بزرگي است و معمولا افراد کمهويتتر به اين سمت کشيده ميشوند. بيترديد در گذار بودن جامعه ما هم به شکلگيري تمامي اين مولفهها کمک کردهاست.