تلفن ابتدا به کدام محله رسید؟
محلههای قدیمی تهران راویان خوبی هستند برای آنچه طی ٢٠٠ سال بر سر این شهر و ساکنانش آمده است؛ اینکه چه کسانی در کوچهها و خیابانهایش زندگی کردهاند و منشا چه رویدادها و اتفاقاتی برای پایتختنشینان بودهاند.
در این میان، نقش محله پامنار پررنگتر است و خواندن داستانهای این محله و مردمانش رنگوبوی جذابتری به ورقهای تاریخ داده است.بعد از ساخت بنای عظیم ارگ سلطنتی با معماری نوین و خیرهکننده، به زعم شاه صاحبقران، همسایههای ارگ باید چیزی بودند در حد و اندازههای این عمارت زیبا و چشمنواز.
به گفته نصرالله حدادی، تهرانشناس، متمولان، اعیان و اشراف، بازرگانان و حاجیها آمدند در جنوب و شرق ارگ خانههایی زیبا ساختند و همانجا ساکنان شدند؛ یعنی در کوچه صدتومنیها، کوچه حاجیها و... در پامنار و در عودلاجان و اینجا شد محله اشرافنشین تهران قدیم.
اولین محلهای که مردمانش بالن دیدند هم پامنار بوده. روایت شده است که یک روز آفتابی حسین تهرانی که بالننوردی را در اروپا آموزش دیده بود با بالنی که خودش ساخته بود، در محله پامنار به پرواز درمیآید. پامناریهای حیرتزده که هاج و واج او را نگاه میکردند و هر آن احتمال سقوط و مرگش را میدادند با کمال تعجب میبینند که حسین آقا و بالنش به سلامت در عشرتآباد فرود میآیند.
نخستین خط تلفن تهران هم سال ١٣٠٢در پامنار راهاندازی شده است. پایتختنشینها البته قبلا چیزهایی درباره تلفن شنیده بودند، اما محلهای که رسما تلفندار شده پامنار بوده است.
محله و گذر اصیل و قدیمی پامنار با بناهای زیبا و هزاررنگ و مسجد و مناره و... روزگاری محل زندگی و رفتوآمد شخصیتهای بانفوذ سیاسی، فرهنگی، تجاری و... بوده که هرکدام با رقم زدن رویدادهای بزرگ، سهم زیادی در تحولات تاریخی تهران و ایران در دورههای متمادی داشتهاند. پامنار سال ١٣٣٤ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
منبع: همشهری
منبع: faradeed-166167