به گزارش اکوایران، در حال حاضر مهم‌ترین سوالی که اقتصاد آمریکا و بازارهای مالی در سال آینده میلادی با آن مواجه هستند به این مربوط نمی‌شود که آیا فدرال رزرو نرخ بهره را کاهش خواهد داد یا خیر؛ بلکه سوال اساسی این است که چرا بانک مرکزی آمریکا باید نرخ بهره را کاهش دهد.

به نوشته بلومبرگ، با کاهش قابل توجه نرخ تورم -از سال گذشته که بالاترین تورم چندین دهه اخیر آمریکا را ثبت کرد بود- کاهش نرخ بهره در سال 2024 بسیار محتمل به نظر می‌‎رسد.

انتظار می‌رود جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، و همکارانش در جلسه آتی بانک مرکزی آمریکا، طی این هفته، پیش‌بینی‌های خود از چگونگی تغییر نرخ بهره در سال 2024 را اعلام کنند، اما احتمالا اظهار نظر مقامات این بانک مطابق با انتظار معامله‌گران و اقتصاددان‌ها نخواهد بود.

زمانی که فدرال رزرو در هفته جاری خلاصه‌ای از پیش‌بینی‌های اقتصادی خود را منتشر می‌کند، بسیار محتاط‎‌تر از بازارها در اعلام پیش‌بینی‌های کاهش نرخ بهره عمل خواهد کرد. نتایج نظرسنجی از 49 اقتصاددان نشان می‎‌دهد که پاول و همکارانش در سال آینده میلادی تنها نیم درصد از نرخ بهره را کاهش خواهند داد و این اتفاق در نیمه دوم 2024 رخ خواهد داد.

بلومبرگ در این رابطه می‎‌گوید: «بازارها که پیش‌بینی کرده‌‎اند فدرال رزرو در اوایل سال جاری میلادی نرخ بهره را به شدت کاهش می‌دهد، ممکن است طی روزهای آینده با این اظهار نظر از جروم پاول روبه‌رو شوند که بانک مرکزی آمریکا در سال 2024 نیز نرخ بهره را در اوج خود نگه خواهد داشت».

جروم پاول در نخستین روز دسامبر در جمع دانشجویان کالج اسپلمن آتلانتا اعلام کرد که گمانه‌زنی‌ها در این مورد که فدرال رزرو چه زمانی نرخ بهره را کاهش خواهد، عجولانه است. رئیس‌ بانک مرکزی آمریکا هنوز هم گزینه‌ افزایش نرخ بهره برای مهار کامل تورم را از گزینه‌های روی میز می‌داند.

یکی از اقتصاددان‌ها به بلومبرگ اعلام کرده: «از لحاظ تاریخی، متوسط زمانی که فدرال رزرو از آخرین افزایش نرخ بهره تا نخستین کاهش نرخ بهره صرف کرده، هشت ماه بوده است. از آنجایی که آخرین افزایش نرخ بهره مربوط به جولای است، می‌توان ماه مارس را به عنوان نقطه آغاز کاهش در نظر گرفت. با در نظر گرفتن اینکه تا ماه مارس سه گزارش دیگر از بازار کار آمریکا منتشر خواهد شد، بدتر شدن شرایط بازار کار و کاهش نرخ بهره می‌تواند فدرال رزرو را به اقدام وادار کند».

جوزف لاوورگنا یکی از اقتصاددان‌های ارشد مستقر در آمریکا معتقد است: «انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در ماه نوامبر کمی بر تصمیم فدرال رزرو تأثیر خواهد گذاشت تا برای جلوگیری از هرگونه تحقیق و تفحص سیاسی، زودتر از موعد دست به کار شود. عوامل خارجی مانند انتخابات می‌تواند بر زمان‌بندی تصمیمات بانک مرکزی آمریکا تأثیرگذار باشد».

لاوورگنا که در دولت دونالد ترامپ نیز فعالیت داشته، معتقد است بانک مرکزی در سال آینده میلادی نرخ بهره را 1/25 درصد کاهش خواهد داد و حتی احتمال بیشتر شدن این کاهش نیز وجود دارد. او افزود: «این تصمیم برای جلوگیری از رکود کافی نخواهد بود، اما آسیب را محدود می‌کند».

در مقابل،‌ مایکل گاپن،‌ اقتصاددان ارشد بنک آو امریکا (Bank of America)، معتقد است اقتصاد آمریکا از رکود جلوگیری خواهد کرد و فدرال رزرو در سال 2024 نرخ بهره را تا 0/75 درصد کاهش می‌دهد و نخستین اقدام بانک مرکزی برای کاهش نرخ بهره در ماه ژوئن رخ خواهد داد. او گفته:‌ «کاهش نرخ بهره در پاسخ به کاهش فشارهای قیمتی خواهد بود، نه کوچکتر شدن اقتصاد».

لیندسی پیگزا، اقتصاددان ارشد شرکت مالی استیفل، معتقد است: «در حال حاضر عوامل منفی و نبود اطمینان در خصوص روند تورم وجود دارد، بنابراین فدرال رزرو هنوز نمی‌تواند به طور کامل پایش را از روی ترمز بردارد».