(عکس) چگونه ایرانیان در ۲۵۶ میلادی برای غلبه بر رومی ها از سلاح شیمیایی استفاده کردند
بر اساس تحقیقات محققان آمریکایی که در سوریه و ترکیه و بویژه منطقه «دورا ـ اوروپوس» سوریه انجام شده، ارتش ایران در زمان شاپور یکم ـ شاه ساسانی، برای پس گرفتن شهر «دورا» در کنار رود فرات در سوریه از رومی ها، از گاز خفه کننده استفاده کرده بود.
به این ترتیب با این اکتشاف، تاریخ استفاده از سلاح شیمیایی به سال ۲۵۶ میلادی (۱۷۵۷سال پیش باز میگردد) و نه آن گونه که تا به حال تصور میشد اولین بکارگیری در جنگ جهانی اول بوده است.
بازپس گیری شهر «دورا» با قلعه مستحکمش بود که والریانوس امپراتور وقت روم را به جنگ با ایران برانگیخت.
در این جنگ که دومین جنگ ایران و روم در زمان شاپور یکم است؛ والریانوس با ژنرالهایش اسیر شدند، والریانوس در برابر شاپور یکم زانو زد و امپراتوری روم تحقیر شد.
آثار به جا مانده از باروی تخریب شده دژ شهر دورا در سوریه
پس از خفه شدن رومیها و انتقال هوای تازه، از آن طریق وارد دژ شدند، آن را گشودند و بارویش را تخریب کردند که آثار آن هنوز باقی مانده است.
در بررسیهای باستانشناسی دهه ۱۹۳۰ بقایای اجساد ۲۰ لژیونر رومی و جنگ افزارهای آنان در یکی از این تونلها به دست آمد. تحقیقات تازه دکتر جیمز و آزمایش استخوان
های لژیونرهای رومی در لابراتوار، خفه شدن آنها و نوع گاز خفه کننده را به دست داده است.
بقایای اجساد ۲۰ لژیونر رومی و جنگ افزارهای آنان
همزمان با انتشار این تحقیقات، آدرین مایور، محقق در زمینه کلاسیک و تاریخ علم در دانشگاه استنفورد، به دیسکاوری نیوز گفت که استفاده از ترکیبات مرگ آور شیمیایی در نبردهای حتی قدیمیتر، از جمله جنگ پلوپونز در سال 429 قبل از میلاد نیز ، ثبت شدهاند.
اما حمله ایرانیان یکی از اولین نمونه های مستند شده از سربازانی است که برای غلبه بر دشمن دود سمی تولید کرده اند.
منبع: عصر ایران
منبع: faradeed-165291