چرا پشههای نر ما را نیش نمیزنند؟
تمام پشههایی که ما را نیش میزنند، ماده هستند. پشههای ماده، اندامهای خاصی برای نیش زدن در دهانشان دارند که پشههای نر فاقد آن هستند.
سالانه صدها هزارنفر در سرتاسر جهان به دلیل ابتلا به بیماری مالاریا و یا بیماریهای دیگری که از طریق نیش پشه منتقل میشود، جان خود را از دست میدهند. خود پشهها حشراتی هستند که قدمتشان به عصر دایناسورها برمیگردد.
اما جالب است بدانید که تمام پشههایی که ما را نیش میزنند، ماده هستند. پشههای ماده، اندامهای خاصی برای نیش زدن در دهانشان دارند که پشههای نر فاقد آن هستند.
پشههای نری که نیش میزدند
طبق اعلام محققانی که قدیمیترین فسیلهای شناخته شده از پشهها را کشف کردهاند، همیشه این طور نبوده؛ فسیل کشف شده در منطقه حمانا در لبنان که مربوط به ۱۳۰ میلیون سال پیش و دوره کرتاسه است، قدیمیترین فسیل کشف شده از پشههاست که در آن دو پشه نر در قطعات کهربا گیر افتادهاند و در کمال تعجب این دو پشه دارای اندامهای دهانی دراز ومکندهای بودند که در حال حاضر فقط در پشههای ماده دیده میشود.
دنی آزار، دیرینهشناس موسسه زمینشناسی و دیرینهشناسی آکادمی علوم چین و دانشگاه لبنان که نویسنده اصلی مقاله منتشر شده در Current Biology است در این باره گفته:« مشخص است که این دو پشه خونخوار بودهاند. در نتیجه این یک کشف بزرگ در تاریخ تکامل پشهها به شمار میرود.»
دردسرهای پشهها برای انسانها
به گفته محققان، گرچه این فسیلها، قدیمیترین فسیلهای یافت شده از پشهها هستند، اما احتمالا پشهها میلیونها سال قبل از این فسیلها در کره زمین زندگی میکردند. آنها به این نکته اشاره میکنند که شواهد مولکولی حکایت از آن دارد که پشهها در دوره ژوراسیک که ۲۰۰ میلیون سال قبل آغاز شده و تا ۱۴۵ میلیون سال پیش ادامه داشته، به وجود آمدهاند.
بیش از ۳۵۰۰ گونه پشه در سراسر دنیا زندگی میکنند و در تمامی نواحی کره زمین به جز قطب جنوب یافت میشوند. برخی از آنها ناقل بیماریهایی مثل مالاریا، تب زرد، تب زیکا، دنگی و دیگر بیماریها هستند.
طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، سالانه بیش از ۴۰۰ هزار نفر در اثر ابتلا به بیماری مالاریا که نوعی عفونت انگلی است جانشان را از دست میدهند که اکثر آنها کودکان زیر ۵ سال هستند.
نل ادامه داد:« از سوی دیگر، پشهها به تصفیه آب حوضچهها، دریاچهها و رودخانهها کمک میکنند و در کل، این حشره اگرچه ممکن است مشکلساز باشد، اما در مواقعی هم مفید و سودمند است.»
منبع: خبرآنلاین
منبع: faradeed-165150