خودکاری که معطر و خاطره شد/ اولین تولیدکننده لوازمالتحریر در ایران کیست؟
کسی تصورش را هم نمیکرد محصول کودک بازیگوش خانواده خوشنام تحریریان که درس و مدرسه را بعد از کلاس ششم رها کرده بود، روزی در دستان تک تک کودکان و بزرگسالان ایرانی قرار گیرد.
به گزارش همشهری، زمانی که نوشتن عمدتا در اختیار طبقه باسواد، منشیها و مستوفیها بود، بیشتر از خودنویس استفاده میشد که وارداتی بود و به آن سوغات فرنگ میگفتند. َتا چندین دهه برندهای آمریکایی و اروپایی و ژاپنی یکهتاز بازار نوشتافزار ایران بودند تا زمانی که اسم یک قلم نوشتاری که نیاز به شارژ جوهر نداشت و قیمت پایینی داشت در دسترس همه اقشار قرار گرفت. در دهه ۳۰ تاجران نوشتافزار ایرانی فقط وارد کننده بودند تا اینکه تولید در عرصه نوشتافزار با نام یک جوان ایرانی گره خورد؛ یعنی «علیاکبر رفوگران».
اکثر ما دوران دبستان و خاطرات یادگیری الفبای زبان فارسی را با نوشتن مداد دو رنگ سیاه و قرمز خوب به خاطر داریم. همان مداد سوسمار نشان سیاه که هر چه میتراشیدیم نوکش نمیشکست. کارخانه تولید مداد سوسمار تقریبا ورشکسته بود که از رفوگران خواسته شد مدیریت آن را به عهده بگیرد. رفوگران به آلمان سفر کرد و نظر مدیران اصلی کارخانه را برای تولید تحت لیسانس برند فابرکاستل جلب کرد. مدتی برای یادگیری نحوه تولید مداد در نورنبرگ آلمان ماند و بعد از بازگشت به ایران به جدیت کار خود را آغاز کرد. پس از مدتی کارخانه به سوددهی رسید و موفقیت دیگری برای این مرد خوشفکر رقم زد. اواخر دهه ۶۰ رفوگران دچار یک سری مشکلات شد که سهام کارخانه مداد سوسمار را به برادر کوچک خود واگذار کرد که بعدها به یک برند ایرانی تغییر نام داد.
خودکاری که بوی عطر گرفت
در دهه ۷۰ باز هم ذهن کارآفرین رفوگران در تکاپوی خلق یک ایده جدید بود. او شنید «مارسل بیک» فرانسوی به دلیل مشکلات مالی، قصد فروش کارخانه عطر بیک خود را دارد. به او پیشنهاد خرید کارخانه عطر را داد؛ و پس از مدتی خط تولید صفر تا صد کارخانه عطر بیک راهاندازی شد به طوری که فقط اسانس اولیه عطر وارد میشد. رفوگران میگفت که "توان مالی جمعیت جوان و تحصیلکرده کشورش با خرید عطرهای گران تناسب نداشت برای همین عطری وارد بازار کرد که همه جوانان ایرانی بتوانند از آن استفاده کنند ".
نشان امینالضرب
علی اکبر رفوگران کارآفرین موفقی بود که شکست برایش معنا نداشت. به این ترتیب یک ذهن خلاق و هوشمند توانست ماهرانه یادگاری از خود بگذارد که فراموش نشدنی است. خودکار بیک را سر هر جیب، توی هر کیف، روی هر باجه و دست هر معلم و استاد و پزشک دیده میشد و با بوی خوشعطر بیک در خاطرهها ماندگار شد.
علی اکبر رفوگران، نسل سوم پدر نوشتافزار ایران در سال ۱۳۹۵ برای عمری کمک به صنعت نوشت افزار کشور، نشان امینالضرب دریافت کرد و به عنوان کارآفرین نمونه معرفی شد.
منبع: fararu-688817